Зареждане

Как да накараш всяко дете да се влюби в бойните изкуства

Как да накараш всяко дете да се влюби в бойните изкуства
Публикувано на: Февруари 26, 2020 в 22:31 ч
Нека си представим, че имаш деца, а може би си и един от щастливците, които вече имат. Искаш да ги вкараш в залата, да изградят тяло и дух. Искаш направо да се влюбят в спорта, и по-конкретно в някой боен спорт като бразилското жиу-житцу, джудо, карате и т.н., заради комплексното развитие, което могат да осигурят на децата. Е, има няколко малки трика, с които можеш да ги примамиш да тренират с теб и да се наслаждават на времето в залата. Започваме с първия.

Асоциирай движенията с животни или познати движения


Децата обичат животните! Нещо повече, те усвояват движенията по-лесно, когато ги асоциират с някое животнно. Когато показваш на децата някакво движение, помисли дали не можеш да го сравниш с някое, срещано в природата. Мечешката походка е много по-лесна от ходенето нна четири крайника. Ако няма вариант да го асоциираш с животно, помисли за някакво познато от ежедневието движение.

Давай им шанс да опитват движенията и възнаграждавай успеха


Няма нужда даже да го говорим - трябва да подхождаш с разбиране, когато децата изпробват техники върху теб. Дори и да им се даваш малко, за да ги надъхваш. Възнаграждавай ги всеки път, когато направят някоя техника дори и с малки грешки. И помни - главната цел тук е да свикнат с джиуджицу, не толкова да се състезават (засега).

Фокусирай се върху любимите им движения


Обърни внимание дали децата имат някакви предпочитани дивжения. Ако забележиш такива, фокусирай се върху тях, за сметка на тези, които не им харесват. Забавлението е ключов елемент на този етап.
 

Преувеличавай ударите


Когато децата направят  някоя техника, преувеличи удара възможно най-много. Това лесно става при събарянията, където можеш да падаш по-шумно, издавайки звук. Това изключително ще зарадва малчуганите.

Предизвиквай ги да побеждават


Когато тренираш с деца, оставяй победата в техните ръце. Разбира се, от време на време можеш да ги предизвикваш, но в крайна сметка ги оставяй да бъдат победители. Ще почувстват насладата от положените усилия, а и не искаш да разколебаеш малкия боец в този момент, нали?

Гъделичкай ги


Гъделичкането е чудесно средство да ги накараш да се смеят, но не прекалявай, защото лесно може да изгубят мотивация  да тренират.

Разказвай им смешки


Детската усмивка е най-добрият знак, който можеш да получиш. Използвай всякакви техники, за да задържиш усмивката на лицата им възможно най-дълго. Шегите са добро решение в този случай. Когато имаш възможност, прави смешки и разказвай шеги, които децата ще разберат. Можеш да се правиш на изгубил съзнание или да имитираш животни.

Разнообразявай тренировките


Разнообразявай тренировките. На децата им доскучава доста по-бързо и ако правите едно и също прекалено дълго време, ще убиеш цялата забава. Загрявайте, разтягайте, предизвиквайте се, поваляйте се, показвайте си ключове - показвай им колко забавни могат да бъдат тренировките в действителност.

Тренирайте на кратки сесии


Придържай се към кратките, забавните и интензивните тренировки. Преди всичко, децата не задържат вниманието си върху едно нещо прекалено дълго време и лесно им омръзва. Второ, трябва постоянно да държиш в децата в очакване на следващата тренировка.


Разтягайте заедно


Препоръчваме ти да включваш много разтягане в тренировките. Това е идеална възможност за децата да развият подвижността си, което ще намали риска от наранявания по-натам във времето. При тези упражнения няма удари и също могат да бъдат превърнати в предизвикателство.

Обличайте се в хубава екипировка


Осигури на децата си хубаво кимоно, рашгард и екипировка като цяло. Съобрази се и със стила на детето - някои предпочитат по-шарени и ексцентрични, други подхождат по-минималистично.

Приключвай всяка тренировка с игра


Повечето детски групи по джиуджицу включват някаква игра в края на тренировката. Не е изненада, че това е и любимата част на децата. Препоръчваме ти да правиш по една-две игри в края на всяка сесия, като гледай да разнообразяваш. Ако успееш да вкараш и джиуджицу урок в цялата работа, още по-добре. Например, можеш да легнеш по гръб, с шапка на главата, която децата да се опитват да вземат - ще ги научиш да преминават през гарда. След две минути можете да обърнете ролите.

В общи линии, дръж огъня жив! Пожелаваме ти успех с малките шампиони!
0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес