Зареждане

История на граплинга

История на граплинга
Публикувано на: Ноември 23, 2008 в 11:29 ч

 

Граплингът води началото си от Абу Даби (Обединени Арабски Емирства). Там през 1998 г. Негово Височество Шейх Тахноон Бин Зайед Ал Нахайан прави първото състезание на което кани състезатели от различни дисциплини между които бразилско жиу-житцу, джудо, самбо, борба (свободна и класическа) и други сходни на тези.

 

Правилникът на това състезание е нагласен така че да бъде максимално честен за всички имайки в предвид различията в стиловете и правилата на изброените спортове. Почти всички възможни хватки, захвати, душения и ключове са позволени, като има минимални ограничения. Целта на това състезание бе да се докаже кой от тези спортове е най ефикасен и ефективен в ситуация близка до реалноста. В началото, победителите бяха основно спортисти трениращи бразилско жиу-житцу. В последствие обаче, заради големите финансови награди които Шейхът предоставяше, този спорт набра скорост и сега е известен в почти всяка зала по бойни изкуства в света. Името на клубът в Абу Даби също е свързано с най-престижното и най-добре платено състезание по граплинг или наречено още "събмишън рестлинг" от (англ. submission Wrestling) (борба с довършване). Името на клуба е Abu Dhabi Combat Club.

 

submission grappling mma събмишън граплинг

 

За период от 5 години, аз имах честта да бъда мениджър на този клуб, а от 4 години съм главен съдия на това състезание и работата ми включва обучение на съдии по света, чрез семинари както и самото съдийстване на всички по-важни състезания от този род.

Разликата между граплинга и бразилското жиу-житцу идва основно от наличието или липсата на кимоно. Когато играчите не носят кимона, а използват шорти и тениски, се нарича граплинг. Когато обаче се използва кимоно се нарича жиу-житцу (бразилско). В жиу-житцу-то има много голямо разнообразие на техники, поради наличието на кимоно, което се използва за захвати. При граплинга има по-малко наличие на техники, но е много ефикасно и реалистично и се доближава до реалните ситуации в живота, което го прави много подходящто изкуство за самозащита.

 

Техниките които се използват са така добре развити и изпробвани в множество състезания, че са изключително подходящи както за мъже, така за жени, а също и деца. За започване на тренировки по граплинг не е нужно да си предварително физически подготвен по специален начин, тъй като липсва агресията и бързите движения, както е при борбата, джудото или самбото. Това го прави наистина подходящ спорт за хора от всички възрасти и независимо от тяхната физическа подготовка или състояние.

Какво могат да очакват хората които са решили да опитат това начинаие?
Заради начинът по който се провеждат тренировките по граплинг и заради техниките които са били изпробвани в реални ситуации и са били променяни в този процес, един последовател на този спорт може да разчита, че до няколко месеца ще добие самочувствие и увереност в себе си, независимо от ръст, тегло и сила. Развиват се качества за координация на тялото, баланс, усещане за движение тялото на противника, увереност от близка дистанция и клинч, както и голяма увереност в партер (когато сте поставени или затиснати на замята).


В общи линии, познанията по граплинг са толкова полезни, че биха могли да обърнат ситуацията от много опасна за вас в далеч по-опасна за вашият противник.

В България, граплингът е докаран и популяризиран от Любомир Йорданов /IMASTI/ през 2001-ва година. От същата година се провеждат и редовни семинари по граплинг с Гокор Чивичиян.


През септември 2005-та година е основана от Едуард Германов, Хаястан Граплинг и ММА Академия – България в която се преподава граплинг, борба, бокс и ММА. Инструктори в Академията са Григор Новаков, Красимир Гергинов и Юлиян Христов. Април 2005-та година се провежда и първият неофициален турнир по граплинг, който е съдийстван лично от Гокор, като някои от шампионите, Григор Новаков, Юлиян  Христов и Деян Стоев и досега тренират и преподават .

Любомир Геджев

 

Българска федерация

по смесени бойни изкуства

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес