Зареждане

Зеленият чай - тайната на отслабването

Зеленият чай - тайната на отслабването
Публикувано на: Юни 5, 2019 в 21:19 ч
Полезен ли е зеленият чай за отслабване? Резултатите от проучванията до момента ни дават отговор - “донякъде”. Ето и какво значи това:


Има доказателство, че зеленият чай спомага свалянето на килограми


Няколко малки, но сериозни клинични изследвания показват, че хората с наднормено тегло, които са консумирали зелен чай - като напитка или като екстракт, свалят повече тегло от тези, които не консумират. Науката си е наука, но има също и няколко проучвания, които показват, че няма някаква особена полза от напитките със зелен чай или пък от добавките. Като цяло, положението е…

“Бих казал, че може леко да спомага.” - заключава Kristin Kirkpatrick, медицински консултант в Клийвландската клиника.

От проучванията, доказали ползите от зеления чай, става ясно, че е имало “тренд в подкрепа на свалянето на теглото” или пък консумиращите сваляли “значително” повече. Но обикновено трансформацията не е от особена сериозност. Едно малко проучване, проведено в Университетът в Оклахома, например, показва, че хората, които пият зелен чай или консумират екстракт с диетата си, свалят около 600 грама повече в рамките на 8 седмици в сравнение с тези, които пият вода. Има изследвания, които дори показват, че и безкофеиновият зелен чай също има полезни ефекти.


Зеленият чай може да ти помогне да се отървеш от коремчето


Малко по-старо вече проучване показва, че хората, които се хранят редовно и тренират по 180 минути на седмица, тези, които пият напитка с най-биологично активните вещества в зеления чай, наречени катехини, се справят по-добре със горенето на мазнините в областта на корема, в сравнение с тези, които не консумират никакви катехини.


 

Защо може и да работи


Има група теории в подкрепа на зеления чай, и особено на най-сериоязният катехин, наречен епигалокатехин галат, за които се говори, че наистина помагат, ако искаш да свалиш теглото си.

“Възможно е катехините в зеления чай да спомагат за обработката и усвояването на въглехидратите” - твърди Kirkpatrick, цитирайки репорт в Scientific Reports, който сочи, че се забелязва занижаване на усвояването на въглехидратите след като човек е спрял консумацията на зелен чай.


Матчата също може да помогне


Kirkpatrick получава много запитвания от клиенти дали мачата наистина е толкова полезна, колкото всички тръбят напоследък.

“Няма кой знае колко изследвания върху мачата” - споделя тя.

Но доабвя, че не е неразумно да се твърди, че е полезна, тъй като зеленият чай на практика са листата на растението, а мачата е от цели стрити растения.

И въпреки че има много проучвания, разглеждащи екстрактите от зелен чай, Kirkpatrick препоръчва чаят да се прави от самото растение…

“…във възможно най-цялостната си форма.”


Не всичко е до свалянето на килограми


Има много по-добри причини от отслабването човек да пие зелен чай. Kirkpatrick посочва, че…

“…има много невероятни ползи, като една от тях дори е превенцията от рак.”

“Свалянето на килограми има много аспекти - зеленият чай не го гарантира,” - затвърждава Kirkpatrick.

Но стига да не го пиеш с много захар, зеленият чай не си пречи и с никое лекарство и стига да не очакваш да ти реши всички проблеми, тогава по-добре давай - препоръчваме ти го!

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес