Зареждане

Кой е най-добрият л-карнитин?

Кой е най-добрият л-карнитин?
Публикувано на: Май 22, 2011 в 17:50 ч
Снимка:Óscar

Хранителните добавки за намаляване на телесното тегло са толкова популярни през пролетния сезон, че изместват по популярност дори диетите за отслабване. Висококачествените фет бърнери са по-предпочитани и по-здравословни от диетите. Впрочем, диетите съвсем не са здравословни, а последствията от тях са дори с обратен ефект.  Изхвърлените количества вода и намалените мазнини бързо се възстановяват след прекратяване на диетата. Лошото обаче е, че се губи и мускулната маса, която след диетата не се възстановява. А именно мускулите са тези, които денонощно горят калории. С диетата сме изгубили този метаболитен продукт, а още по-лошото е, че и допълнително сме забавили метаболизма.


Тук не става въпрос за 1-2 дневни прочистващи диети, които несъмнено носят ползи за и без това токсикирания организъм от некачествените храни, които ежедневно консумираме.


Фет бърнетите обаче съвсем не са еднакви. Практиката показва, че пазара изобилства от широко рекламирани, но не клинично тествани и с доказано безвредно действие препарати.


С цел бърз ефект върху свалянето на килограми, редица фирми включват във формулите си съставки, които дори не обявяват на етикетите.


Затова съветът ни е - купувайте само хранителни добавки с доказан произход, от отвърдени фирми и официални вносители или производители.

А сега да пристъпим към продуктите, използвани за намаляване на телесните мазнини и тегло.

Бихме могли да ги разделим на 5 групи:

I. гр.   Липотропни фет бърнери, т.е. такива с липотропен ефект – подпомагат метаболизма на мазнините, подкрепят черния дроб и помагат в борбата срещу лошия холестерол
II. гр.   Термогенни фет бърнери, т.е. такива, повишаващи телесната температура, подтискат апетита, дават енергия и повишават ефекта от всяка диета за отслабване
III.гр.  Транспортиращи мазнините фет бърнери – транспортират мазнините до митохондриите, където се изгарят
IV.гр.  Фет блокери, блокиращи усвояването на мазнините, приети с храната
V. гр.  В състава, на които присъстват активатори и мастния метаболизъм, фибри и др.

L- карнитина, продукт спадащ към трета група. Защо започваме с него? Причината не е, че най-популярният продукт използван за борба с телесните мазнини, а тази че без него транспорта на мастните киселини  през клетъчите мембрани до митохондриите (пещите, в които изгарят мазнините) на практика е невъзможен. Това все едно е да искате да си направите морска баня, но няма с какво да отидете до морето. Ако не намерите нужния транспорт, морската баня ще остане само в мечтите ви, както и топенето на подкожните мазнини без L-карнитина.
Наименованието на карнитина идва от carnis (месо, лат.), тъй като се съдържа основно в месата (предимно червените) и някои диетични продукти.

L- карнитинът е открит през 1905г. от руските учени Гюлевич и Климберг, които го извлекли от месото. Зеленчуците почти не съдържат L-карнитин. Затова вегетарианците трябва да го приемат под формата на хранителна добавка.

Съдържание на L-Carnitine в някои храни:

дивеч, преживни животни                1000 - 2200 мг/кг
свинско, заешко                                    200 - 300 мг/кг
ракообразни                                          100 - 300 мг/кг
птиче месо                                              60 - 200 мг/кг
риба                                                          60 - 200 мг/кг
колбаси                                                   10 - 200 мг/кг
мляко, сирене, млечни продукти     10 - 100 мг/кг
гъби                                                          10 - 50 мг/кг
плодове,зеленчуци,ядки, зърнени храни 0 - 10 мг/кг

L-Carnitine в човешкото тяло

Човешкото тяло съдържа около 2 - 2,5 грама L-Carnitine, концентрирани главно в сърцето, мускулите, черния дроб и имунните клетки. Кърмата също съдържа голямо количество  L-Carnitine. Той е важен за новородените, тъй като организмът им не може да го произвежда самостоятелно.

Mетаболитни функции на L-Карнитина

L-Carnitine е абсолютно необходим за транспортирането на мастните киселини към енергийните депа на клетките - митохондриите - единственото място, където мазнините могат да се превърнат в енергия. В допълнение към тази основна функция, L-Carnitine изпълнява и други метаболитни задачи, свързани с поддържане и подобряване на човешкото здраве. Има предимства и при подготовката на спортисти и хора със завишени енергийни нужди. Бременни жени, възрастни хора, пушачи, болни или възстановяващи се в конкретни случаи също могат да извлекат полза от приема на  L-Carnitine.

Биосинтез и нужди от L-Carnitine на организма

Нашето тяло синтезира собствен L-carnitine в малки количества. За да синтезира  L-Carnitine, тялото има нужда от незаменимите аминокиселини лизин и метионин, както и витамините C, B3, B12, фолиева киселина и желязо. Отсъствието на всеки един от тези компоненти, ограничава биосинтеза. Но най- голямо количество  L-Carnitine се набавя с храната.

Завишени нужди от  L-Carnitine или неправилен хранителен подбор не могат да се компленсират чрез биосинтеза. Ограниченият биосинтез на  L-Carnitinе трябва да се предвиди при жени, вегетарианци, спортисти, диабетици и хора, пазещи нискокалорична диета. При тези индивиди достатъчният прием на L-Carnitine е особено важен.

L-Carnitine е много полезен и за децата в училищна възраст

Подобрява функциите на мозъка, концентрацията, запаметяването. Редуцира стреса и преумората, следствие на училищната дейност. В Швейцария и Италия лекарите изписват до 5 гр. L-Carnitine дневно на деца с нарушения в растежа.

Контрол над теглото

Телесното тегло може да се контролира чрез L-Carnitine, който успешно се прилага във фитнес и здравословни програми. Изследванията, показват че L-Carnitine помага на тялото да съхранява мускулната маса, докато гори повече мазнини по време на диета. L-Carnitine увеличава енергията, жизнеността и издръжливостта, улеснявайки нагласата на организма към диета и използването на енергийния ресурс от храната. Това води до ограничаване на нужния хранителен прием от хора подложени на диета.

Спортна подготовка

L-Carnitine играе важна роля в спортната подготовка. Спортистът се подготвя по-добре за състезателната си дейност, особено ако тя е с аеробен характер. Мускулните болки намаляват,  като така се увеличава удоволствието от спорта. L-Carnitine намалява и мускулната болка при тренировки с тежести. Последните открития показват, че  L-Carnitine спомага за изграждане и насищане на стероидните рецептори, което го прави полезен за прием след силови тренировки.

Хранителни добавки от нашия онлайн магазинКога се приема L-Carnitine?

Прозорецът на максималния ефект от L-Carnitine е между 2 и 6 часа след неговия прием. Затова се приема последните 2 часа преди тренировка или състезание. Употребата на  L-Carnitine трябва да е по-продължителна. Тогава той работи много по-добре, отколкото, ако се приема еднократно. Няма установен праг на прием. В САЩ той се консумира от 2 гр. до 6 гр. дневно. Обикновено фирмите производители го правят в капсули, таблетки или ампули за пиене от 500мг до 1000мг. От 2008 в САЩ беше патентована и неговата най-ефективна форма  - течна в растителни капсули Li-caps. Приемайте L-Carnitine преди аеробни тренировки и вечер преди лягане. За мъжете е полезен и приема му след силова тренировка.

Кой L-Carnitine е най-добър за мен?

Ние ви препоръчваме Li-caps L-Carnitine от BioFit.

biofit li caps l karnitin


Li-caps L-Carnitine на Bio Fit e произведен от Capsugel Division (USA) със 100% Carnitine™ на световния лидер Lonza (Швейцария). Първият договор между Bio Fit и Capsugel беше подписан през Януари 2006 год., от 2007 год.

Л-карнитинът на BioFit можете да откриете и в нашият онлайн магазин за хранителни добавки. Всички хранителни добавки за топене на мазнини в нашият магазин са на промоционална цена през пролетните и лените месеци.

Защо тази форма на L-Carnitine е най-добрата на световния пазар?

При процеса на влагане на L-Carnitine база в растителните капсули се избягва процесът на термична обработка. Самият L-Carnitine е в най-чистата си течна форма (без какъвто и да е D-карнитин) и не съдържа пълнители и носители на активното вещество. Това гарантира запазване на полезните му свойства и пълно и бързо усвояване, в рамките на 15 минути след неговия прием. Li-caps капсулите защитават картината от външни въздействия, окисляване хидролизация и влошаване на качеството му, осигуряват добра топлоизолация и влагоустойчивост. Не съдържат никакви генетично модифицирани съставки. Специалната патентована технология на запечатване (LEMS) чрез микроспрей запечатване е гаранция за херметичност на капсулите и сигурност за консуматора. Фармацевтичната чистота на продукта, която не е постигната от нито един друг производител до момента, гарантира неговата употреба без опасност от стонашен дискомфорт. Това не може да се гарантира при други форми на предлагания на пазара L-Carnitine. Li- caps L-Carnitine на BioFit e клинично тестван.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес