Зареждане

Добавките, които ще ти помогнат в свободните боеве

Добавките, които ще ти помогнат в свободните боеве
Публикувано на: Октомври 25, 2018 в 22:15 ч
Подкрепи тежките ММА тренировки с правилните добавки. Нека ти представим шестте от тях, които ще ти помогнат да подобриш представянето и възстановяването си осезаемо.

Поглеждаш опонента си, с когото сте на ринга. Очите му светят и от пронизващия му поглед разбираш, че е готов за битка. Готов е да те размаже и да те доминира със скорост, точност, мощ и издръжливост. Всичко ли си планирал както трябва? Достатъчна ли е подготовката ти? Тренировки, хранене, добавки - всичко ли направи като хората?

Голяма част от ММА бойците тренират здраво техниките и издръжливостта си със спаринги. За мнозина обаче е възможно добавките да се окажат доста объркващ, та дори и отблъскващ елемент.

Затова сме подготвили един кратък списък от най-важните добавки, които всеки ММА боец е хубаво да има предвид. Та, ето ги и тях:


Казеин протеин


Като брат на суроватъчния протеин, казеинът е протеин, който се усвоява бавно от тялото, позволявайки бавното освобождаване на аминокиселините в кръвоносната система за по-дълготрайни ползи не само след тренировка, но и в моменти, когато се е наложило да пропуснете цяло ядене. Бавното отделяне поддържа възстановяването и понижава нивата на кортизол.

Кога ти трябва: 10 до 20 грама след тренировка заедно с 20 грама суроватъчен протеин, 20 до 30 грама при по-дълъг период между две истински хранения, както и преди лягане, за да се справиш с разграждането на мускулите докато спиш и да поддържаш техния растеж.


Кофеин


Подсилва кръвообращението и помага на атлетите да подобрят представянето си както на ринга, така и по време на тренировка. Енергизиращият му ефект и подсилващият кръвообращението ефект спомагат за разпределянето на важните за възстановяването хранителни елементи из тялото, подобрявайки възстановяването. С други думи, мускулите получават това, от което имат нужда веднага!

Кога ти трябва: Очевидно е, че най-добре е преди тренировка, но е важно да се вземе предвид и видът кофеин. Много проучвания сочат, че добавката може да носи повече ползи от обикновената чашка кафе. Една доза от 100-200 милиграма кофеин е препоръчителната доза по принцип.


Витамин B комплекс


Много бойци не достигат желаното тегло, за да влязат в дадена категория или пък да свалят, за да се вместят в някоя по-ниска, за да имат преимущество там. Често се понижава количеството на въглехидрати, за да се постигне желаната цел, като в следствие на това обаче човек се лишава и от важните B витамини. Тези важни хранителни елементи са отговорни за множество ключови процеси - регулират енергийните нива и играят сериозна роля в метаболизма.

Кога ти трябват: Най-добре е да се взимат сутрин със закуската, за да извлечеш максимума от тях като тренираш по-късно през деня. Комплексът включва B1 (тиамин), B2 (рибофлавин, B3 (ниацин), B5 (пантотечна киселина), B6 (пиридоксин, B7 (биотин), B9 (фолиева киселина и B12 (цианокобаламин).


Аргинин


Използвана като основна съставка в повечето, ако не и във всички азотни продукти. Аргининът е мощна аминокиселина с незаменими възможности. Увеличава притока на кръв към мускулите по време на активност, разпращайки важните хранителни елементи и з тялото, осигурявайки възможно най-добро представяне от страна на тялото. Комбинацията с кофеина допълнително подсилва ефекта.

Кога ти трябва: 30 минути преди тренировка и веднага след нея, като този път без кофеин. Следи дозите, препоръчани от производителя.


Глутамин


Една от най-често срещаните аминокиселини - глутаминът спомага за имунната система и възстановяването. Въпреки че няма да усетиш директен ефект от него, той по-скоро те подсигурява след тежки тренировки, когато знаеш, че ти предстои сериозно възстановяване.

Кога ти трябва: 5-10 грама към края на тренировката и още една доза преди лягане. Отново, няма да усетиш вднага ползите - просто ще ти помогне за възстановяването и имунната система.


Рибено масло


Рибеното масло има много свойства, полезни за ММА бойците, които искат да тренират по-здраво и да се представят по-добре. Масните киселини спомагат за здравето на сърцето, за по-добри стави, за контрол над теглото, по-добро кръвообращение, по-добро функциониране на мозъка, за повече енергия, подкрепят нервната система и прочие. Тези здравословни мазнини са важни за всеки, които подлага тялото си на стрес и сериозни тренировки, изпитвайки лимитите си ежедневно.

Кога ти трябва: Нищо не пречи да приемаш рибено масло ежедневно - 2-4 грама 2-3 пъти дневно е добре за повечето атлети.


Често задавани въпроси


Каква е разликата между казеина и другите протеини, като суроватъчния например?

Казеин протеинът, в сравнение със суроватъчния, се усвоява по-бавно, позволявайки на тялото да се възползва по-дълго време от аминокиселините. Това може да се окаже полезно в няколко случая. Поради характеристиките си, казеинът е добър вариант, когато дълго време нямаш достъп до хубава храна и трябва да поддържаш тялото си без да го оставяш да разгражда мускулите.

Проучванията също сочат, че като добавяш казеин към шейка си след тренировка, ще продължаваш да поддържаш тялото си дори и след като то е усвоило суроватъчния протеин.

Не мога ли да си набавям рибено масло от риба вместо от добавки?

Разбира се. Друга е идеята обаче покрай добавките. Първо, че вкарваш допълнително хранителни елементи в тялото си, освен тези, които си набавяш към храната. И второ - по-практично е по този начин. Трудно би ти се оказало да ядеш риба по няколко пъти на ден, като не говорим дори за подготовката, опаковането и разнасянето ѝ навсякъде.

Качественото рибено масло е чудесен вариант да си набавиш необходимите мазнини, без да мислиш как да ядеш риба постоянно. Разбира се, не ти казваме да спреш да я ядеш като цяло, но просто е по-удобно.

Като говорим за кофеин, не мога ли просто да си направя 1-2 кафета преди тренировка?

Можеш, разбира се, но пак става въпрос за удобство. Ако имаш лесен достъп до кафе преди тренировка, давай. Но ако си като повечето хора, които отиват в залата директно след работа, може би добавката ще ти реши куп проблеми.

Друго преимущество на добавката е, че знаеш колко точно кофеин приемаш всеки път. Просто взимай препоръчителната доза с останалите добавки, които взимаш преди тренировка.

Каква е разликата, ако взимам аргинин отделно от азотните продукти?

Аргининът е активна съставка в азотните продукти. Много производители добавят и други добавки, за да подсилят ефектите му - говорим за кофеин, креатин и т.н.

Но самият аргинин действа така, че подсилва кръвообращението. А резултатът? Напомпваш се повече по време на тренировка и осигуряваш доброто усвояване на нужните хранителни елементи.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес