Зареждане

Ашваганда: древната индийска билка, която ще стори чудеса за вас

Ашваганда: древната индийска билка, която ще стори чудеса за вас
Публикувано на: Декември 4, 2016 в 14:09 ч
 
Ако сте попаднали на самотен остров и можете да изберете само едно медицинско растение, което да имате с вас, ашваганда би представлявал един от най-добрите избори, които можете да направите. Това растение е като швейцарското ножче на билките. Познато още като индийски женшен, ашваганда прави всичко нужно, за да подобри здравето ви.


Буквално. Това растение влияе позитивно на почти всяка една система в тялото ви, поради което и древните индийци са го считали за една от най-добрите билки, които човечеството някога е познавало.

Ашваганда е и един от най-силните ни познати адаптогени, което означава, че растението възобновява баланса в тялото и съзнанието, без значение в кой част на спектрума се намирате.

Цялостно съживяване на тялото, дълъг живот и борба с рака


Ако се чувствате неспокойни, ашваганда ще ви успокои; ако се чувствате постоянно уморени, ашваганда ще ви осигури приток на енергия и издръжливост. Сякаш самата билка притежава собствена интелигентност и някак знае от какво точно се нуждае тялото ви, осигурявайки ви именно това. Поради това растението е познато и като “rasayana”, което може да се преведе като “възстановяваща билка”.

Факт е, че научните изследвания са доказали, че ашваганда увеличава продължителността на живот в мишките, което по принцип предполага подобен ефект и в бозайниците. Установено е, че билката намалява и растежа на раковите клетки в хората. Изследователи в Индия наскоро проведоха клетъчни учения, доказващи, че ашваганда намалява възможността на раковите клетки да се възпроизвеждат при определени типове рак. Лабораторните анализи показват, че билката притежава типове анти-туморна активност и може да намали много от негативните ефекти при химиотерапия.

Освен това, растението мощно стимулира имунната система, увеличава продукцията и активността на белите кръвни телца, борещи се със заболяванията, и увеличава нивата на супероксид дисмотаза и глутатион пероксидаза - два от най-мощните антиоксиданти и подобряващи здравето вещества, които човекът познава. Но там, където ефектът на ашваганда се откроява най-много, е ефектът на растението върху мозъчната, нервната и ендокринната система, както и във възможността да осигури на съзнанието, тялото и духа баланс и хармония.
 

Позитивен ефект върху настроението и стреса


Едно от най-ценните предимства на ашваганда е ползата, която билката има по отношение на стрес, неспокойство и настроение. Множество изследвания са показали, че приемането на достатъчно количество ашваганда за период от пет дни осигурява ефект на намаляване на безпокойството, равностоен на приема на лоразепам. Растението осигурява и ефект, подобен на антидепресанта имипрамин, но без негативните ефекти или склонността към пристрастяване.

Ашваганда намалява и ефектите на стрес върху мозъка до 80% или повече, което прави това растение ключово за хората, които изпитват чувство на бърнаут или работят в среда с високи нива на стрес. Изследването е, че ашваганда намалява нивата на кортизол - хормон, свързан със стреса, със средно 26%.


Регенерация на мозъка и нервната система


Става дори по-добре. Една от основните ползи на ашваганда е доказана в различни университети в Япония, където са стигнали до извода, че билката регенерира нервните клетки и дендритите в мозъка и тялото, което и спомага за лечението на заболявания като Алцхаймер или Паркинсон. Ашваганда подобрява и комуникацията между нервните клетки и стимулира умението на тялото да се справя с вреди в нервната система.

Дълбок сън


Ашваганда е билка, която се предписва и при състояния на инсомния и липса на сън. Достатъчни дози от растението са показали забележителни резултати по отношение на достигането на дълбок сън, без сутрешния “махмурлук”, с който се свързват много приспивателни.

Отново обаче става по-добре, защото това растение наистина е страхотно, нали ви казахме? Доказано е при проучвания върху хора и животни, че ашваганда увеличава нивото на ацетилхолин в мозъка, което се свързва с по-добра памет, мозъчна функция и интелигентност.


 
Още една от невероятните ползи на ашваганда са и повишените нива на GABA - успокояваш нервотрансмитер, който допълва действията на ацетилхолина. Растението също така увеличава продукцията на азотен оксид, регулирайки притока на кръв и налягането на артериалната система, което увеличава кислородните нива в мозъка.

Балансирани хормони и повишена сексуална жизненост


Дори и ашваганда да имаше единствено ползите, споменати досега, растението вече щеше да има място в “Залата на славата” на билките. Ефектите му обаче не се изчерпват дотук. Ендокринната система е тази, която управлява почти всяка друга система и процеси в тялото. Тя представлява серии от генериращи хормони жлези в цялото тяло. По много начини, доброто състояние на тези жлези определя и цялостното здраве на човека, особено и настроението. Както и може би вече сте предположили, ашваганда по един мощен начин хармонизира и балансира много от ключовите “играчи” във вашата система, особено тириодните и адренални жлези.

Един от най-невероятните аспекти и ползи на ашваганда е това, че растението помага на хора както с хипер, така и с хипо тироидни проблеми. В множество изследвания е показано, че растението нормализира тироидния хормон, без значение в кой от двата спектъра сте попаднали. Същото важи и за адреналните жлези, които имат силно влияние върху вашето здраве и психологически баланс. Според традиционната китайска медицина, небалансираните или нискоактивни адренални жлези водят до умора, страх, притеснение, тревожност и слабост. Ашваганда помага за елиминирането на тези проблеми и производството на енергия, позитивно настроение, увереност и душевен мир.

Доброто състояние на тироидните и адренални жлези имат директно влияние върху нашата сексуална жизненост, включително либидото и особено за мъжете - представянето. Ашваганда често е наричана “виаграта на билките”, най-вече заради стимулирането на азотния оксид, което подобрява сексуалното представяне у мъжете и дори служи като средство за борба с импотентността. Ашваганда се припознава и като средство за стимулиране на плодовитостта у мъжете, заради свойствата си за увеличаване на тестостерона в мъжкия организъм. Билката често се използва като афродизиак при мъже и жени.


Психо-духовни ефекти


Според философията на учението Аюверда, една от ползите на ашваганда е увеличената циркулация на т.нар. “ojas”, което може да бъде преведено като “енергия и сила на живота”. Според ученията, това са единиците енергия, извличани от храната, които зареждат нашите тяло, ум и дух. Ашваганда възстановява тази витална енергия в телата ни, което води до цялостно по-добро усещане и ефект на буквално регенериране и съживяване на тялото отвътре-навън.

Практикуващите Аюверда по традиция използват ашваганда за да балансират, усилят и да отворят т.нар. “връхна” чакра, използвайки билката като полезно средство за подкрепа на различни духовни практики, свързани с Кундалини и баланса на енергетичните системи в тялото.

Селекция, доза и употреба


Ашваганда се предлага от голям брой компании, както и в различни формули, като например капсули, течни екстракти, прах и други. Въпреки че всяка доза ашваганда е безопасна сама по себе си, това си остава една от най-мощните и психоактивни билки на планетата. Поради всичко това, препоръчително е да започнете приема на билката по-бавно и постепенно, като постепенно увеличите дозировката, докато научите реакциите на тялото си.

Ашваганда е една наистина невероятна билка, която обаче никога не трябва да бъде давана на бременни жени. Различните химични съставки на билката могат да доведат до аборт на плода. Ироничното е, че билката често е използвана за борба с безплодието, но същевременно не бива да бъде използвана при бременност.

0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес