Зареждане

Кои са двата срамни момента в кариерата на Ислам Махачев ?

Кои са двата срамни момента в кариерата на Ислам Махачев ?
Публикувано на: Ноември 4, 2022 в 10:00 ч
 Кариерата на Ислам Махачев е пълна с изненади.

За новия шампион на UFC от Русия се знае много по-малко, отколкото за неговите предшественици. Всички наричат Ислам Махачев наследник на Хабиб Нурмагомедов, но за "The Eagle" има много повече информация в публичното пространство.

Какво се знае за боеца, който не остави шанс на Чарлз Оливейра и върна колана в Дагестан ? Махачев е роден в Махачкала на 27 октомври 1991 година. Първият допир със спорта на Махачев беше с таекуондо, където той се записа на седемгодишна възраст.

Махачев не остана там за дълго. След таекуондо той отиде на ушу-санда за четири години в компанията на Хабиб, Шамил Завуров и Абубакар Нурмагомедов. Аматьорската кариера на Махачев започва в ушу - там той печели първото си състезание.

Ислам се отказа, след като семейството се премести в Хушет. Няколко години той играе футбол в селото и дори участва в първенствата между отборите на републиката. Махачев все пак се връща към бойните изкуства, записвайки се в тренировките по свободна борба.

Напускайки я година по-късно, боецът вижда, че Хабиб Нурмагомедов вече се представя професионално. Това го кара да отиде в залата на Абдулманап. Именно това място се превърна в крайна и в същото време отправна точка. Ислам вече не променя спорта и под ръководството на бащата на Хабиб започва кариера в ММА.

Махачев учи в университета и тренира усилено, а баща му Рамадан държи оранжерии с домати и работил като шофьор. В един момент Махачев осъзнава, че е време да покаже независимост и си намира работа като охранител.

Боецът намира много добър шеф, който му позволява да напуска за два часа, за да тренира по време на работната си смяна. Когато започнаха състезанията и тренировъчните лагери, шефът позволява на Ислам да не ходи на работа, но въпреки това му давал заплата.

През 2010 г. Махачев се бие в професионалния панкратион срещу Магомед Бекболатов, което се счита за негов дебют в ММА. Ислам продължи кариерата си като боец, а през 2011 година записва 5 битки. В същото време той продължи да гради кариера в бойното самбо, което доведе до победи на руското и световното първенство.

След като впечатли с две победи със събмишън в М-1, Махачев подписа договор с UFC за шест битки наведнъж. Както боецът признава по-късно, той много съжалява, че е сключил сделка за толкова дълго време, тъй като това значително се отразява на приходите му.

След силен дебют в промоцията, когато Ислам бързо удуши Лео Кунц, а Абдулманап присъстваше в неговия ъгъл в САЩ, последва първото и много неприятно поражение. Бразилецът Адриано Мартинс нокаутира руснака в първия рунд и отложи разговорите за бързо издигане на върха.

Това поражение остава единственото в кариерата на боеца, но е само един от двата най-срамни момента в кариерата му. Вторият срамен момент се случи през април 2016 г., когато Махачев беше временно отстранен от битки в UFC, след като негова допинг проба даде положителен резултат за мелдоний.

Но Ислам знаеше, че той не е приел съзнателно забраненото вещество и скоро това беше потвърдено. Резултатите от разследването на USADA показаха, че боецът е използвал лекарството през декември 2014 година за възстановяване на тялото при лечение на аритмии.

През юли 2016 г. Махачев беше оправдан, а още през септември победи Крис Уейд. През ноември стана световен шампион по бойно самбо в София. Може би тези победи дадоха на Махачев самочувствие, защото в бъдеще той се справяше все по-уверено срещу съперниците си в UFC.

Серията от 10 поредни победи изстреля Махачев към битка за титлата в категорията. В края на миналия месец той удуши Чарлз Оливейра и се установи на трона в категорията. Двата срамни момента обаче остават в неговата статистика.

Ислам доказа, че не е употребил умишлено забраненото вещество, но има негови колеги, които не му вярват. Това обаче е минало. Сега Махачев е кралят на лека категория, а най-доброто от него предстои.


Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес