Зареждане

Въглехидрати

Въглехидрати
Публикувано на: Септември 8, 2014 в 23:22 ч
Снимка: triatlonnoticias.com
Хората често свързват чувството на умора и мозъчното натоварване с необходимостта да се ядат повече въглехидрати. Това не са непременно симптоми на липса на въглехидрати, а са по-скоро признак за недостатъчен дневен прием на калории като цяло...
 
Често ще чуете, че мозъкът ви работи на глюкоза (известена още като захар) и за това трябва да се яде храна с по-високо съдържание на въглехидрати. Но това е по-скоро „метаболитна приказка“ отколкото самата истината. Тъй като мозъкът ви има пряк интерес да функционира правилно, той се адаптира да използва кетоните, когато няма на разположение захар.
 
Докато главният въпрос в главите на хората е колко въглехидрати трябва да се приемат дневно, е важно да се осъзнае, че всичко във вашата диета е индивидуално и пряко свързано със сумата от общият калориен прием. Протейнът също играе ключова роля за увеличаването на чувството за ситос, растежът и поддържането на мускулатурата на нашето тяло. Аз винаги заделям калории първо за протейновите нужди на моето тяло и след това задоволявам и въглехидратните липси.


 
Нека да разгледаме един пример за това как да зададете вашите изходни калории, протеини, въглехидрати и мазнини, ако искате да отслабнете.
  • КАЛОРИИ = Телесно тегло (паунд) x 12
  • ПРОТЕИН = 1 грам на паунд (средно по 2 грама на килограм)
  • ВЪГЛЕХИДРАТИ = 0.9-1.25 грама на паунд телесно тегло
  • МАЗНИНИ = Останалата част от калориите ви
* Забележка: В грам мазнини има 9 калории, докато белтъчините и въглехидратите съдържат 4 калории на грам

Така, че за жена която тежи 63.5кг. дневният прием ще бъде:
  • КАЛОРИИ = 1,700
  • ПРОТЕИН = 140 грама
  • ВЪГЛЕХИДРАТИ = 140 грама
  • МАЗНИНИ = 64 грама
Най-лесният начин да се сложи този план в играта е да имате правилен хранителен режим. Може да използвате апликации за смарт телефоните си, като MyFitnessPal (любимата ми), въведете вашите калории, протеини, въглехидрати и мазнини, за всеки ден и направете всичко възможно да постигнете целите си.
 

 
При този прием на калории и въглехидрати, не трябва да изпитате никакви признаци на умора, мозъчна мъгла, или каквито и да било други симптоми, от които се оплакват хората, които са на диета. Следвайте този план за 2-3 седмици и да видим как тялото ви реагира. Ако не намалявате теглото си,  не намалявайте калориите, а просто  добавете някои упражнения с висока интензивност (като интервални тренировки), старайте се да имате поне 4 часа тренировки седмично. Подържайте тази схема 2-3 седмици и след това премахнете 100 калории от дневният си прием  (5 грама мазнини и 15 грама въглехидрати) и ще видите страхотна трансформация в тялото си.
 
 

СЪВЕТ

 
Винаги продължавайте по този начин и никога не правете корекции.  Ако искате загуба на тегло винаги избирайте, да добавите спортна активност вместо да режете от дневният си калорииен прием.
 
Никога не падайте под нивото на калориите си с почече от 200 калории.
 
В моята практика забелязвам, че повечето жени, трябва да приемат повече калории и въглехидрати, когато започват диета за отслабване! Това се дължи на желанието да загубят тегло, като ограничават храната си. Но тези ниско въглехидратни диети водят само до едно загуба на мускулна маса за сметка на мазнините в нашето тяло. След драстични хранителни режими всички качват почти двойно. Може тези числа да ви се струват много и калориите да са ви прекалени за да отслабнете, но НЕ са! Ключът към всяко отслабване е бавно, трайно и здравословно сваляне на килограми. Започвайки с по-висок прием на калории и въглехидрати, отколкото традиционно вие ще дадете повече място за ограничаването на калориите в диетата си на по-късен етап във времето.
 
И най-важното е да сме щастливи и здрави без да бъдем гладни :)
 
соня ян

Соня Ян е сертифициран кросфит треньор CCFC и  член на Националната асоциация по сила и кондиция. Дългогодишни занимания с лека атлетика, муай тай, фитнес, кросфит и спортно хранене. Професионални знания в областта на физиологията, биохимията, здравословния начин на живот и физическата трансформация чрез промени в хранителния режим, кросфит и упражнения с тежести.
Контакти: ул. „Велчо Атанасов“ 50, гр.София, gsm: 0888568077 или Facebook.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес