Зареждане

Домат

Домат
Публикувано на: Август 15, 2009 в 10:45 ч
Снимка: pixabay.com

Може би не знаете, но по принцип доматите се считат за плодове, въпреки че се приготвят и сервират като зеленчуци, което определя и предназначението им. За разлика от плодовете обаче доматите имат по-малко съдържание на захар, което за вас е добре - така се избягва инсулиновият прилив, който следва винаги след приема на храни богати на захар.


За трениращите е полезно и това, че в тях има много съставки, вкл. витамин С, който подхранва свързващата тъкан. Освен него в доматите има и желязо и калий, както и витамин В комплекс, който пък е необходим за производството на червени кръвни телца и усвояването на протеина.

Вижте също: Витамин B комплекс - за ползите и симптомите при недостиг

Антиоксидантите в доматите и доматените продукти - особено бета каротинът и ликопенът, които противодействат на вредата от свободните радикали в тялото - напоследък са обект на внимание от страна на учените. Те доказаха, че ако получавате редовно достатъчно количество ликопен с храната, намалявате наполовина опасността от сърдечни заболявания в сравнение с хора, чието хранене е бедно на анти-оксиданти. За мъжете ликопенът е особено важен, тъй като хранене, богато на ликопен (или домати) намалява риска от рак на простатата. Няма определен препоръчителен дневен прием, но изследванията сочат, че много полезен е прием на поне 6,5 мг дневно или около 10 порции храна на базата на домати седмично.

Интересното е, че от тялото ликопенът се усвоява най-лесно, когато доматите са сгорещени, тъй като топлината разрушава клетъчните стени на клетките в тях. Ако пък сварите или запържите доматите с малко зехтин, ликопенът се абсорбира в тялото ви още по-лесно. Консервираните домати и доматени продукти - вкл. доматено пюре (с 37 мг ликопен в купичка), доматена супа (28 мг в купичка), салца, доматен сок (22 мг) и кетчуп - също съдържат много ликопен. Само внимавайте за съдържанието на натрий в тези продукти.


А може да извлечете полза от всичко тук, като „подсладите" редовната порция пилешки гърди или риба с доматена заливка. Т. нар. италианска заливка съдържа една консерва нарязани на кубчета домати, малко зехтин, пресен босилек и ситно нарязан лук и чесън. Цялата смес се подгрява на печката (или микровълновата фурна). Ако предпочитате мексиканска заливка, трябват ви консерва домати, нарязани на кубчета, тънко нарязани зелени люти чушлета, към които прибавяте малко царевица от консерва, ситно нарязан зелен лук и малко кориандър. Подгрявате сместа и ето ви с екстравагантно, богато на протеин и с малко въглехидрати ястие.

Автор:Ерин Нюман
Превод: Fitnes-bg

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес