Зареждане

Добра идея ли е суроватъчният изолат след тренировка?

Добра идея ли е суроватъчният изолат след тренировка?
Публикувано на: Декември 29, 2018 в 16:35 ч
Мнозина имат навика да си пият протеин веднага след тренировка, за да се възползват от 'анаболния период'.

Години наред производителите на добавки твърдят, че има малко време след тренировка, в която анаболизмът може да бъде подсилен с протеинови шейкове.

И въпреки че има доза истина в това, все пак трябва да вземеш и някои други неща предвид, за да извлечеш максимума от тренировките си.

В тази статия ще разгледаме защо суроватъчният изолат е толкова важен след тренировка и как да го консумираш за максимален ефект.

Повече за следтренировъчния анаболизъм

Както навярно предполагаш, става въпрос за краткия период след края на тренировката ти - обикновено говорим за един час, въпреки че някои смятат, че продължава 30 минути.

В общи линии, след тренировка нивата на аминокиселини в тялото са по-ниски, кръвната захар също е по-малко от обичайното, кортизолът идва в повечко, а мускулните клетки имат нужда от възстановяване.

Идеята зад теорията за следтренировъчния анаболен период е, че тялото става по-чувствително към всички хранителни вещества, които приемаш. С други думи, организмът ти ги усвоява по-пълноценно. Колкото и вярно да е това, все пак си има и други тънкости, които е хубаво да се знаят.Разбиване на митовете

Най-големият мит покрай времето след тренировка е, че тялото ти има нужда от въглехидрати, за да може да се стимулира отделянето на инсулин за по-голямо анаболно въздействие. Инсулинът е хормон, който работи в полза на транспортирането на хранителни вещества до мускулните клетки, което е в основата на тяхното възстановяване. Суроватъчният изолат обаче е инсулиноген, което значи, че не са необходими допълнителни въглехидрати.

Обикновено едночасова тренировка в залата не изчерпва кой знае колко запасите на гликоген в тялото ти. Затова и няма чак такава нужда те да се възстановяват. Ако в диетата си имаш достатъчно въглехидрати, гликогенът, с който си се запасил, би трябвало да ти стигне за целия ден - дори и по време на тренировка и възстановяване.

За да обобщим всичко до момента, подсилването на инсулина безспорно ще помогне с усвояването на хранителни вещества и възстановяването на мускулната тъкан. При приемането на суроватъчен изолат, допълнителни въглехидрати не са необходими заради инулиногенните свойства на изолата. Важно е също да отбележим, че запасите на гликоген в мускулите не се изчерпват след една обикновена тренировка и просто няма нужда да ги възстановяваш веднага.

При по-дълги тренировки обаче, свързани с издръжливост, например, има риск да изчерпаш гликогена - тогава след тренировка е препоръчителен приемът на въглехидрати. А защо не дори и по време на тренировка.

Как помага протеиновият изолат

Протеиновият изолат е един от най-натуралните източници на протеини, което означава, че тялото с лекота може да го обработи и да усвои всичко необходимо. Има няколко неща, които трябва да се вземат предвид, когато оптимизираш времето си след тренировка и приемаш суроватъчен изолат.

Първо, по време на тежки тренировки нивата на кортизол се покачват и остават такива за известно време дори и след като приключиш. Това оказва влияние на стомашно-чревния тракт и на начина, по който работи - това затруднява обработката на по-твърди и калорични храни. Междувременно, кръвта, която да помага с храносмилането след тренировка е значително по-малко, тъй като тя обикновено е в мускулите по това време.

 
Имайки това предвид, суроватъчният изолат е чудесна алтернатива на твърдата храна - мускулите ще могат да се набавят необходимите аминокиселини без допълнително да се натоварва стомахът.
По време на по-тежки тренировки, мускулната тъкан се къса - без значение от наличието на калории. Ако не ти достигат повечко калории обаче, има риск катаболитният ефект да е по-сериозен.

Консумирайки суроватъчен изолат след тренировка, набързо можеш да активираш синтеза на протеини в мускулите, което наистина помага на тяхното възстановяване и растеж. Така по-бързо ще се справиш и с мускулната треска.


Суроватъчният изолат е микс от всякакви аминокиселини, сред които и левцинът, който е известен с това, че подсилва синтеза на протеини. Левцинът, комбиниран с други аминокиселини, е само една от причините суроватъчният протеин да е толкова полезен след тренировка.

Накрая, както вече споменахме, суроватъчният изолат подсилва транспортирането на хранителни вещества към мускулните клетки. Инсулинът допълнително действа в полза на анаболните процеси - важна част от мускулното възстановяване и растеж.

Разликата между изолатите

Както при всички добавки, и тук си има добри и лоши продукти. Качеството винаги трябва да е приоритет, когато си избираш суроватъчен изолат, затова ето някои от факторите, които е хубаво да запомниш.

Първо, един добър продукт няма да има в съставките 'концентрат от суроватъчен протеин'. Добавяйки концентрат, много от производителите разреждат изолата, като така понижават стойността на продукта и увеличават печалбата си. Проблемът е, че всичко това е за сметка на качеството и резултатите от продукта.

Друг ключов елемент е наличието на всякакви изкуствени оцветители и овкусители - натуралните продукти са винаги най-добри за теб. Като бонус, някои продукти имат включени и ензими, които спомагат за усвояването им.

Като изключим съставките, важно е също да знаеш как е произведен даедн продукт. Много от изолатите са били излагани на високи температури, което обаче може да повлияе отрицателно на аминокиселините.

За да избегнеш това, убеди се, че продуктът е произведен при ниски температури. За финал - продуктите, които са били тествани от други компании обикновено са по-качествени. Това дава спокойствие на атлетите, уверявайки, че не се съдържат никакви забранени вещества.


Като за финал

От много години насам са известни ползите от суроватъчния изолат след тренировка и науката застава плътно зад това.

За максимално добри резултати обаче е важно и цялостната ти диета да е съобразена с целите ти.

Когато си купуваш изолат, обръщай внимание на качеството му - иначе може да жертваш желаните резултати.

Извлечи максимума от тренировките си, консумирайки висококачествени суроватъчни изолати веднага след като приключиш в залата.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес