Зареждане

Деветте най-добри зимни храни

Деветте най-добри зимни храни
Публикувано на: Декември 19, 2010 в 10:41 ч
Снимка: pixabay.com
 
Просто защото е зима, не значи, че трябва да пропуснеш хубавото хранене. За тепърва започващите, студените месеци са идеални за консумиране на определени плодове, а някои се появяват, точно когато имаш нужда да измъкнеш вкусовите си рецептори от зимния "шок".
 
"Много плодове предлагат уникална комбинация от сладък вкус и киселинно пощипване," казва главният готвач Тео Ро от Американския кулинарен институт. "Те са освежаващи и могат да предоставят много витамини, които да ни подсилят през дългата студена зима."
 
Избрахме 5 плода, които също имат свойството да подсилват организма ни значително.
 
Но има уловка: Една здравословна диета е съставена не само от плодове. Канадски учени наскоро открили, че 33-те зеленчука, които предпазват от рак, както и тези, които ни предпазват от тумори - брюкселско зеле, праз лук, цвекло и  къдрава зеле, са зеленчуци, които рядко се забелязват в нашето ежедневно меню. Ако намираш тези 4 зимни зеленчука трудни за поглъщане, използвай нашите съвети, за да усетиш техния вкусов потенциал. Лесно можеш да ги намериш във всеки магазин и по пазара.
 
Нар
Семките на нара са богати на полифеноли, растително вещество, което се бори срещу възпаленията. Смеси семената с сутрешното си мюсли за по-приятен вкус и хрупкавост.
 
Брюкселско зеле
Премахни най-горния слой от листата, почисти кочана и овкуси със зехтин и морска сол. Постави ги върху фолио за печене и ги сложи да се пекат на около 218 градуса по Целзий докато не станат приятно кафеникави.
 
Райска ябълка
Антиоксидантите в райската ябълка могат да помогнат върху контрола върху диабета и клетъчните щети, които нанася. Сервирайте плода с прошуто и прясна моцарела.
 
Праз лук
Голям брой ресторанти предлагат картофена супа с праз лук през зимата, но също така можеш да го нарежеш на ситно и да го добавиш към омлетите, салатите и ориза.
 
Киви
Едно киви съдържа 100 милиграма витамин C, който засилва значително имунната система. Можеш да добавиш резенчета киви към спаначената салата.
 
Цвекло
Завий едно или две цвекла във фолио и ги сложи да се пекат на около 177 градуса по Целзий за около час или докато са се изпекли. След това ги накълцай на кубчета и ги прибави към зелената салата, смесена с козе сирене.
 
Гуава
Една купичка сурова гуава съдържа над 8,500 милиграма ликопен, антиоксидант, който може да предотврати заболяването на коронарната артерия. Добави малко синьо сирене и смокини, за да си направиш малка закусчица.
 
Къдраво зеле
За да прикриеш малко горчивият му вкус, внимателно го овкуси със зехтин, оцет, накълцан чесън и борово семе.
 
Помело
Помелето е пълно с флаваноли, клас антиоксиданти, които предпазват от разпространение на ракови клетки. Включи ги като топинг на десертен шербет.
 

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес