Най-големият сайт за бойни спортове

       

Японско сумо срещу монголска борба - кое е по-силно?

Японско сумо срещу монголска борба - кое е по-силно?
Публикувано на: Април 9, 2018 в 10:04 ч

Монглоската борба, известна също като "Bökh", е неизменна част от монголската култура - нейната история датира още от времената на Чингис Хан.

По същия начин и сумото е изключително важно за японската култура - отново с много интересна история. Затова е и толкова интересно да се видят двата азиатски борчески стила един срещу друг, за да се разбере кой от двата крие повече мощ.

Първото нещо, което забелязваме от следното видео, което ни демонстрира сблъсъка на стиловете, е физиката, която изисква всеки един от тях. Сумистите са значително по-тежки и носят по-голяма телесна маса, за разлика от монголските борци, които са сякаш по "във форма". Навярно това е резултат от различните правила, които се прилагат при двата стила.

В сумото целта е да се избута опонента от ринга - разбира се, по-масивният от двамата състезатели би имал по-голямо преимущество. В Bökh обаче, в зависимост от региона, целта е да накараш горната половина на тялото, коляното или лакътя на твоя опонент да докоснат земята. Както навярно се досещате, това би изисквало доста по-голяма атлетичност, а издръжливостта би се оказала ключова.

Вижте сами за какво става въпрос, като изгледате следното видео, което ни представя интересния сблъсък между стиловете:

0 споделяния
FB Сподели

Свързани Статии

Пореден поход на родната борба към златен Олимп

Пореден поход на родната борба към златен Олимп
На Олимпиадата в Лондон всички големи надежди за олимпийска титла и медали за страната ни са свързани с отбора ни по борба.
Статии » август 1, 2012 (0)
цялата статия

Борците имат най-силен захват

Борците имат най-силен захват
Проучване на Journal of Strength and Conditioning сравни захватите на борци и други занимания и професии.
Статии » март 22, 2013 (5)
цялата статия
Мнения в Facebook