Зареждане

Епичен борец, побеждавал Карелин, атакува Олимпийските игри на 51-годишна възраст

Епичен борец, побеждавал Карелин, атакува Олимпийските игри на 51-годишна възраст
Публикувано на: Януари 8, 2023 в 13:00 ч
Животът на Рулон Гарднър звучи като филмов сюжет, но всъщност е истина.

Той е олимпийски шампион по класическа борба, а през 2000 г. сътвори една от най-големите сензации в историята на спорта и олимпиадата, когато победи Александър Карелин, известен като "Руската мечка" в Австралия.

Карелин беше абсолютна суперзвезда и недосегаемият владетел на своята категория, непобеден от 13 години и спечелил три златни медала от три възможни на Олимпийските игри. Всъщност, в продължение на шест години преди Игрите в Сидни, Карелин не позволи на никой от опонентите си да отбележи нито една точка срещу него.

Близо 25 години след като направи "Изненадата на века", Рулон Гарднър отново влиза в заглавията на спортните медии.

На 51 години американският спортист се опитва да спечели място на следващата олимпиада в Париж, на която ще се състезава на почти 53-годишна възраст. 


Решителността на Гарднър се ръководи от това служи като вдъхновение за другите. Той доказва, че е способен да постигне невъзможното и стремежът му към още едно участие на Олимпиада е само поредното доказателство за неговата издръжливост и устрем.

Рулон Гарднър е роден на 16 август 1971 г. в Афтън, Уайоминг, малък град с население от около 2000 души.


Пътят на Рулон Гарднър да стане олимпийски шампион не е лесен. Въпреки естествения си атлетизъм и сила, Гарднър се бори с трудности при ученето в училище, което го затруднява да тълкува и свързва информация. Въпреки това той устоява и намира начин да се отличи в спорта, по-специално в борбата. Той се посвещава на тренировките и упоритата му работа се отплаща, когато печели държавната титла по борба в последната си година от гимназията. Гарднър също постига успех в състезанието по тласкане на гюле, като се класира втори на щатско ниво.

След гимназията Гарднър продължава кариерата си по борба в Университета на Небраска, където играе и футбол. Въпреки това борбата остава истинската му страст и той продължава да полага упорита работа и всеотдайност, необходими за превъзходство в спорта. Неговата отдаденост и решителност се изплащат, когато става олимпийски шампион по класическа борба.

Постиженията и вдъхновяващата история на Гарднър го направиха известен и уважаван в света на спорта. Той е истински пример за това как упоритата работа и постоянството могат да доведат до успех, дори в лицето на предизвикателствата.

Много олимпийски шампиони вярват, че самочувствието е ключът към победата, но Рулон Гарднър не е като повечето хора. Всъщност, преди последния си мач срещу Карелин, той си каза, че дори спечелването на сребърен медал би било голямо постижение. В интервю по-късно Гарднър каза:

„Не вярвах, че ще го победя. Но понякога се случват луди неща. Излязох на тепиха и си казах: „Е, поне имам гарантирано сребро медал.' Изненадах много хора, но може би най-много себе си."

Гарднър спечели и бронзов медал на Олимпиадата в Атина през 2004 г., но това беше последното му запомнящо се представяне на голяма сцена. Сега той шокира света на спорта, като обяви намерението си да се върне и да се състезава отново на Олимпиадата.


Гарднър също се сблъсква с поредица от злополуки, някои от които почти фатални. През 2002 г., между двата си олимпийски медала, той претърпява инцидент с моторна шейна и засяда в река, прекарвайки нощта при минусови температури без подходящ подслон или топло облекло. Той е бил спасен на следващата сутрин, но страдал от хипотермия и измръзване, което го води то това да загуби единия си пръст на крака, който сега държи в буркан. Въпреки всички тези предизвикателства, Гарднър продължава да прегръща живота и да натиска себе си до краен предел.

Дори след олимпийските си победи Рулон Гарднър продължава да търси вълнения и приключения. През 2007 г. той управлява малък самолет, който се разбива и той и двамата му спътници е трябвало да плуват в изключително студена 7-градусова вода, за да стигнат до брега и да прекарат нощта на открито, преди да бъдат спасени. Гарднър се е изправял пред много предизвикателства и инциденти през целия си живот, но винаги е успявал да устои и да се възстанови.

Днес шампионът се завърна към тренировките, работейки усилено, за да постигне целта си да се състезава отново на Олимпиадата. Въпреки че целта му може да изглежда трудна на пръв поглед, тя не е невъзможна, тъй като Гарднър е доказвал отново и отново, че е способен да постигне невъзможното.

Той шокира света през 2000 г., когато спечели златния медал в Сидни и няма причина да не го повтори в Париж следващата година.


Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес