Зареждане

Българската борба излезе от турбуленцията

Българската борба излезе от турбуленцията
Публикувано на: Март 26, 2013 в 09:13 ч
Снимка: wikimedia.org
Българската борба спечели нещо повече от шестте си медала на европейското първенство по борба в Грузия, пише в коментара си в. "Труд".

Най-успешният наш спорт напусна зоната на турбуленция, в която живя под напрежение 7 месеца след олимпиадата Лондон 2012. Фиаското на игрите край Темза дойде неочаквано и болезнено след отличните като резултати предолимпийски 2010-а и 2011-а. Провалът провокира промени, недоволства и неочаквани за нашата сцена публични скандали. За първи път в 15-годишното управление на легендата Валентин Йорданов нещата излязоха извън контрол. За повече от 3 дни, но все пак за кратко.

Проблемите видимо обединиха силните мъже от тепиха и в Грузия борцовото ни войнство пак воюваше свито в юмрук. В свободния стил дебютирахме със старши треньор олимпийския шампион Валентин Райчев и петима дебютанти на европейския тепих. Звездите на старата гвардия - Радослав Великов, Михаил Ганев и Кирил Терзиев, обявиха, че си дават почивка. Според някои това реално е тих бойкот и изчаквателна позиция след смяната на старши треньора Симеон Щерев. Но е трудно е да се повярва, че големи шампиони и олимпийски медалисти като тях ще заложат на дребни игри за сметка на България.

Факт е обаче - на турнира "Дан Колов" през февруари се шушукаше за провал в Тбилиси. Със сигурност малцина са очаквали среброто на Владимир Дубов (60 кг) и бронза на Любен Илиев (96) и Леонид Базан (74). И то точно в новите категори на почиващите Великов и Ганев, както и в тази на Терзиев.

А така след първата крачка - изграждане на силен тим в периода 2008-2012, сега се очертава и втората - силна конкуренция за титулярните места в националния. Тандемът Валентин Райчев-Георги Янчев явно успя да овладее положението, върна спокойствието и бойния дух в отбора. Прогони недоверието и сега просто трябва да продължи с повече самочувствие във вярната посока.

При жените наставникът Серафим Бързаков заслужава поздравления, въпреки че нашите останаха без медал, но са пети в отборното класиране. Двукратният №1 в света и асистентите му Петър Касабов и Филип Манолов работят за бъдещето. България разполага с 4-5 талантливи "пантери с нежни имена", които при търпение от страна на федерацията трябва да се отплатят с медали след 2-3 години.

Лидерките Станка Златева и Тайбе Юсеин също бяха от лагера на почиващите. Въпросът с двукратната олимпийска вицешампионка е решен - тя ще се готви самостоятелно с личния си треньор Щерев по специална схема на финансиране на спортното министерство. Договорката е с бившия шеф на ведомството Свилен Нейков и се очаква сега приемникът му Петър Стойчев да задейства програмата. Докато Тайбе обеща да обяви до края на месеца дали ще се върне в националния.

Рискът на Валентин Йорданов да направи пълна промяна при класиците и да заложи на дебютанта в треньорския бранш Армен Назарян за старши с асистенти Милчо Радуловски и Янко Шопов предизвика бум. Националите заслужиха куп суперлативи от конкурентите в Тбилиси - хвърлиха в боя на Евро 2013 шестима борци, като двама от тях спориха за титлата, а другите четирима пробиха до малкия финал за бронза!

Щабът на нашите показа нов колос в тежката категория - Любомир Димитров, който от контузия бе спрян в похода си към титлата. Освен това върна в голямата игра бившия №1 в света Явор Янакиев и ветерана Владислав Методиев. От раз новите треньори успяха да моделират позлатяването на Иво Ангелов след общо 5 сребърни и бронзови отличия за него от световни и европйски първенства. А въпреки че отстъпиха крачка назад от позициите си от Евро 2012, Христо Маринов и останалият пети Александър Костадинов доказаха - класата им е като абонамент за големия или малкия финал.

Сега остава да видим дали в националните отбори движението напред и нагоре ще продължи след излизането от турбулентната зона. "Братоубийствата" в началото на годината не убиха българската борба и дано това я направи още по-силна.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес