Зареждане

Плюсовете на горчицата

Плюсовете на горчицата
Публикувано на: Март 17, 2010 в 12:20 ч
Снимка: wlimg.com

Когато стане въпрос за нея, обикновено си представяме леката жълта горчица, съставена от синапови семена, оцет, бяло вино, захар и куркума, позната още и като английска. Горчицата обаче е известна и в много други разновидности - т. нар. дижонска, приготвена от черни или кафяви синапени семена с добавка на вино, навид гладка и леко солена; френска, зърнеста, от мескит или руска. Има дори горчица с копър, подходяща за риба. Като цяло, в сайтовете и списанията със спортна тематика и в техните статии, насочени към храненето на спортисти, за горчицата не е ставало въпрос или ако е, то е било написано в едно изречение, че тя е по добър заместител на майонезата, за онези, пазещи и целящи стройна фигура на тялото.

Наистина, горчицата определено води пред майонезата от здравна гледна точка, най-вече защото е без мазнини, докато с майонезата направо може да си задръстите артериите от мазнините на холестерола. Напоследък, на горчицата се гледа и като на своеобразен фат-бърнер, тъй като повишава основното метаболично ниво. След като то се вдигне, калориите се горят по-бързо и свалянето на тегло е по-лесно и бързо. Ето защо, ако целите да имате релеф, не е зле да вземете предвид и термогеничните свойства на горчицата.

 

Друго полезно качество на билките, които съставляват горчицата е, че предизвикват жажда, което от своя страна ви кара да пиете повече течности. Разбира се, когато сте пълни с вода, а не с храна, приемате и по-малко калории, което спомага за свалянето на теглото. Важно предимство на горчицата също така е, че дори, както казват, прочиства синусите и увеличава циркулацията на кръвта.

 

Тъй като дава чудесен вкус с няколко калории и малко мазнини (готовата горчица има 3 калории за чаена лъжичка и по-малко от 1 грам мазнини, въглехидрати и протеин), горчицата е много удачна и здравословна част от храненето ви. С нея много от омръзналите ви храни по време на диети, стават далеч по-вкусни. Така вече не трябва да подминавате сандвич с много горчица (стига сандвича ви да е съобразен с цялостния ви режим). Особено удачна е тя за пуешкото и телешкото на скара. Трябва да имате предвид обаче, че когато приготвяте ястие с горчица, тя трябва да се сложи към края на готвенето (малко преди ястието да се свали от огъня), тъй като топлината разрушава уникалния и вкус. Ако пък съвсем не можете без комбинацията и с майонеза, опитайите риба тон (или бяла риба, риба тилапия) на скара с горчица и малко обезмаслена майонеза. Да ви е сладко! 

Автор: Erin Newman
Превод: ММА България

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес