Зареждане

Предупредителни сигнали за контузии

Предупредителни сигнали за контузии
Публикувано на: Юни 24, 2010 в 12:50 ч
Повечето спортни контузии, които се нуждаят от особено внимание, имат някои добре познати признаци и симптоми, преди да се появят. Трявматичните контузии, предизвикани от удар или падане се виждат почти на момента, но някои други се появяват с времето и се влошават постепенно. Те понякога могат да станат и хорнични болки. Ако обърнете внимание на предупредителните сигнали и симптоми, които тялото ви дава, възможността да се излекувате по-бързо и да избегнете сериозни контузии е по-голяма.
 

Болки в ставите

Болките в ставите, обикновено в коляното, глезена, лакетя и китката, никога не трябва да бъдат игнорирани. Понеже тези стави не са покрити с мускул, болката там рядко е мускулна. Болка в ставата, която продълажава над 48 часа е хубаво да се види от лекар.

Вижте също: 'Вътрешният саламандър' - ето как човек възстановява хрущялна тъкан

Болезненост в определена позиция

Ако може да почувствате болка в определена зона на костта, мускула или ставата, като натиснете с пръст там, това може да бъде признат за контузия. Ако същата точка в другата част на тялото ви не боли толкова много при натиск, добре е да се консултирате с лекар.

Подуване

Почти във всички спортове, контузиите докарват и подуване. В повечето случаи може да се забележи, а понякога може да го усещате като такова, дори и да няма видими признаци. Подуването обикновено е придружено с болка, зачервяване и затопляне. Подуванията в ставите често са болезнени, схващат и може да чуете щракащ звук от сухожилията, които се преплитат едно върху друго след като са били изместени в нова позиция от отока.

Ограничен диапазон на движение

Ако подуването не е очевидно, може да го откриете като проверите за ограничен диапазон на движение в някоя става. Ако има подуване в ставата, движенията няма да са толкова пълни. Сравнете едната страна на тялото си с другата за да откриете разликите; ако има някакви по-големи разлики, вероятно има и контузия.

Вижте също: Физиотерапия при болки в кръста

Сравнително отслабване

Да сравните силата на едната си страна с другата е трудно, но може да се окаже много полезно, когато се чудим дали сме се контузили сериозно. Начин да се направи това е да вземем тежест и да я вдигнем с дясна ръка или крак, а след това с лява.

Изтръпване

Никога не пренебрегвайте изтръпването или вкочанелостта. Тези усещания често се дължат на притиснати нерви и могат да са знак за сериозна контузия, която трябва да бъде прегледана от лекар.
 

Как да се справим със спортните контузии

Ако имате контузия от споменатите горе, целта е да спрете влошаването и. Най-добрия начин за това е да спрете всякаква активност и да започнете лечение веднага. Не оставяйте проблема да стане по-лош и подуването например да стане по голямо. Помислете какви могат да бъдат причините за такава контузия, например лоша екипировка или неправилна техника. Ако успеете да намерите причините по-лесно може да се справите със ситуацията.

Някои лекари предлагат да не се използва горещина, а само лед при третиране на подуване.Ето примерна методика за третиране на контузия:
1. Спрете всякаква дейност на момента.
2. Пристегнете контузената зона.
3. Приложете лед на контузената зона (ледът да бъде в торбичка или може да използвате и торбичка със замразени зеленчуци) за не повече от 15 минути.
4. Оставете зоната да се затопли напълно, преди да сложите лед отново, защото може да получите премръзване.
5. Повдигнете на високо подутата зона, за да избегнете подуване.
6. Посъветвайте се с лекар за сериозните контузии.

За да избегнете голяма част от травмите, може да се ориентирате и към упражненията против контузии и да се запознаете с oбичайните травми при бойните спортове и тяхното предотвратяване.
 

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес