Зареждане

Пореден поход на родната борба към златен Олимп

Пореден поход на родната борба към златен Олимп
Публикувано на: Август 1, 2012 в 21:01 ч

Източник: bul-wrestling.org 

На Олимпиадата в Лондон всички големи надежди за олимпийска титла и медали за страната ни са свързани с отбора ни по борба, пише "Sportvox". Една жена, четирима мъже класици и още толкоз свободняци. Такава е сухата статистика на бройката на делегацията ни в най-успешния за нас олимпийски спорт. Зад нея обаче прозира решимост, воля, желание, труд, честност и кураж за победа.

Преди четири години борбата бе най-печелившият ни спорт в Пекин. Едно сребро и още три бронзови медала утвърдиха доминацията на школата ни в този спорт в последните години. Разбира се, това не е плод на щастливо стечение на обстоятелствата, а дело на отличната работа на федерацията. Всъщност оглавяваната от Валентин Йорданов организация е една от малкото, в която нещата са качени на една почти перфектна основа. Затова и резултатите не закъсняват, като от почти всяко голямо първенство отборът ни се завръща не само с медали, но и с титли.

Неслучайно всеки един от деветимата ни борци е печелил медали от сериозни шампионати. Трима от тях имат олимпийски медали. Трима имат шампионски пояси от световни, докато четирима са били и европейски. Осем от деветимата са се борили поне веднъж на финал на европейско или световно първенство. Няма по-балансиран български отбор от този на тези Игри, чиито всички представители да имат шанса да спечелят медали! Добра работа, нали?

Знаменосец на четата ни и този път е Станка Златева. Тя като една съвременна Райна Княгиня ще поведе мечтите на съотборниците си и на нас феновете към така бленуваните златни медали. Епитетите, с които може да се опише феноменът Станка Златева са по-високи от Елизабет Тауър или по-известен преди като Биг Бен. За съжаление, нейната кариера много напомня на тази на Валентин Йорданов. Зад поредицата от европейски и световни титли доста дълго време прозираха олимпийските разочарования. Все пак макар и с последния влак, настоящият шеф на федерацията ни успя да покори този толкова висок Олимп. Днес наред е Супер Станка.

За разлика отпреди четири години, този път опита на именитата ни шампионка е значително по-голям. Затова и ситуацията от финала в Пекин дори и да се повтори, този път Станка има уменията да спре нервната криза навреме и да тръшне своята опонентка на тепиха. Макар и очакванията към нея отново да са високи, този път увереността на Станка за справяне с такива тежки моменти е по-голяма. Прекалената отговорност, с която родената в село Крушаре спортистка влизаше в битките преди Пекин, бе умело заменена със забавление и радост от схватката. Именно това е ключът към победата във финала, който Станка откри с времето и си взе отлична поука от загубата на последния мач преди четири години. Затова днес не ни остава нищо друго освен да й пожелаем късмет, здраве и успех. Останалото тя си го е свършила по време на подготовката вече!

От класиците ни в момента най-сериозни шансове за медал има натурализираният албанец Елис Гури. Световен шампион от последния шампионат на планетата Елис вдъхва увереност и доброта въпреки сериозните си габарити. Всеки един от останалите момчета Христо Маринов, Иво Ангелов и Александър Костадинов има шанс за нещо голямо, стига и жребият да бъде малко по-благосклонен към тях.

Малко по-хомогенен и обигран е тимът ни в свободния стил. Там Кирил Терзиев и Радослав Великов ще имат шанса да подобрят цвета на бронзовите си медали от Пекин. Двамата са доказали през годините, че могат и умеят да се мобилизират срещу големите съперници. А победите им над такива не са една и две. При Радо въпросът е дали контузиите, които той често има няма да пречупят духа му.

Останалите двама представители при свободняците са натурализираните молдовец Анатолий Гуйдя и украинец Леонид Базан. Гуйдя е сребърен медалист от световно първенство, като в последните години е редовен член на отбора ни по борба. Леонид Базан спечели сребърен медал от Евро2012, което го прави особено опасен, конкурентен и в добра форма. Ясно е едно медалите след Лондон спечелени от борбата за България ще са повече от настоящите 67. Въпросът е дали титлите ще мръднат от кота 16? Според мен твърдо да!

Програмата на борците ни на игрите в Лондон:

Александър Костадинов (55 кг, кл. стил) - 5.08 от 15:00 часа.

Иво Ангелов (60 кг кл. стил) - 6.08 от 15:00 часа.

Христо Маринов (84 кг кл. стил) - 6.08 от 15:00 часа.

Елис Гури (96 кг кл. стил) - 7.08 от 15:00 часа.

Станка Златева (72 кг св. стил - 9.08 от 15:00 часа.

Кирил Терзиев (74 кг св. стил) - 10.08 от 15:00 часа.

Радослав Великов (55 кг св. стил - 10.08 от 15:00 часа.

Анатолий Гуйдя (60 кг св. стил) - 11.08 от 15:00 часа.

Леонид Базан (66 кг св. стил) - 12.08 от 10:30 часа. 

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес