Зареждане

Видовете тяло

Видовете тяло
Публикувано на: Октомври 1, 2008 в 23:46 ч
Снимка: Medium.com
Ендоморф, мезоморф, ектоморф… Що е то?

Каква тренировъчна програма да изберем? Какъв начин на хранене е най-подходящ за нас? Всъщност няма универсален начин на хранене и трениране, който да даде еднакво добри резултати при различните индивиди. Всеки има различни генетични предпоставки, които определят развитието на тялото му. За да откриете оптималния за вас хранителен режим и тренировъчен план, трябва първо да откриете своя тип тяло.
 
Американският учен Др. Уилям Шелдън (Dr. William H. Sheldon) за първи път категоризира човешкото тяло в три различни типа - Ектоморф, Ендоморф и Мезоморф. Малко са хората които могат да се причислят напълно към даден тип. Обикновено повечето са комбинация от различните типове, но винаги един е преобладаващ. За да откриете към кой тип тяло принадлежи вашето тяло, трябва да погледнете как е изглеждало то по време на юношеските/детските години, преди да бъде променено от възраста и начина Ви на живот.
 

 

Ектоморф

 
Ектоморфният тип е строен и слаб, с тънки кости, с дълги ръце и крака и издължени мускули. Ектоморфите качват маса много трудно и след това лесно я губят. Те се характеризират с релефни тела и нисък процент подкожни мазнини. Жените ектоморфи обикновено се радват на своя тип тяло, но за мъжете то може да бъде сериозен проблем. Ектоморфите имат много бърз метаболизъм.
 

Тренировка

 
Тренировката Ви не трябва да е прекалено продължителна, но ориентирана към използването на големи тежести за да може максималмо да се стимулира мускула. Използвайте предимно базови упражнения с щанги и дъмбели. Правете по-големи почивки между сериите, за да може мускула да се възстановява добре. Ектоморфите трябва да ограничат до минимум кардио тренировките, а да се концентрират върху тренировката с тежести.
 

Хранене

 
Яжте! При този тип тяло, храненето е от основно значение, за цялостното развитие на мускулатурата. Трябват Ви калории! Хранете се често (поне 4-5 пъти на ден) и с качествена храна. Ако не ядете и тренировката Ви няма да е достатъчно ефективна. Освен задължителният протеин храненията Ви трябва да са богати на мазнини и въглехидрати, които да осигурят необходимата на тялото енергия. Дори може да увеличите приема на мазнини до 30% от общия калориен прием, стига мазнините да са ненаситени. Използването на хранителни добавки (протеин/гейнър) ще Ви помогне да си набавите необходимите калории.
 

 

Ендоморф

 
Този тип се характеризира с дебели и силни кости. Закръглените форми и високият процент подкожни мазнини са присъщи за Ендоморфа. Този тип няма проблем с качването на маса, но най-трудно може да постигне релефна мускулатура. Ендоморфите имат забавена обмяна на веществата и трябва да внимават с натрупването на излишни килограми.
 

Тренировка

 
Тук целта е да се забърза метаболизма на тялото - това се постига чрез високоинтензивни тренировки с кратка почивка, повече повторения и не дотам големи тежести. Препоръчва се и използването на суперсерии и дропсерии. Добавете изолиращи упражнeния, за да наблегнете на дефиницията и формата на мускула. Обръщайте достатъчно внимание на кардио тренировката, за да не се "омазните".
 

Хранене

 
Хранете се често, но в малки количества, за да ускорите метаболизма си. Избягвайте приема на наситени мазнини и прости въглехидрати, а наблягайте на храни съдържащи протеин и фибри. Приемайте повечето калории в началото на деня, а вечер наблягайте на високопротеинови храни и салати. Приемът на много вода ще забърза метаболизма Ви и ще изкара токсините от тялото. Приемът на изгарящи мазнините препарати(fat-burners) ще Ви помогне да запазите талията си.
 

 

Мезоморф

 
Мезоморфният тип има най-добрите генетични предпоставки за изграждане на мускули. Те се характеризират с атлетични тела. Мезоморфите бързо реагират на тренировките и лесно изграждат мускулна маса. Към това се прибавя и природно голямата физическа сила. Този тип няма проблем нито с качването на мускулна маса, нито с постигането на дълбок релеф. Мезоморфите имат широк гръден кош и масивни мускули. Дори неспазването на стриктен тренировъчен/хранителен режим не винаги повлиява на добрата генетика на Мезоморфа. Последното не трябва да е причина да нарушавате тренировката и диетата си.
 

Тренировка

 
Тежка тренировка и добра почивка е това, което Ви трябва. Този тип е склонен към претрениране затова внимавайте с броя на сериите/тренировките. Периодически включвайте и кардио тренировки, за да горят излишните мазнини(само ако имате такива).
 

Хранене

 
Най-важното тук е да си подсигурите необходимото количество протеин. Енергията си набавяйте от комплексни въглехидрати и ненаситени мазнини. Приемането на хранителни добавки само ще помогне на тялото Ви да реализирате добрата си генетика.
 

 
Независимо какъв е вашият тип тяло винаги има начин да постигнете целите си и желаната мускулатура. Открийте и приемете типа си тяло и спазвайте тренировъчния и хранителния си план който ще Ви помогне да неутрализирате отрицателните черти на вашият тип тяло. Независимо дали сте Ендо, Екто или Мезоморф, нищо не може да замести стриктният режим и стремежа към успех.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес