Зареждане

Видовете тела в детайли - ектоморф, мезоморф и ендоморф

Видовете тела в детайли - ектоморф, мезоморф и ендоморф
Публикувано на: Ноември 6, 2018 в 20:31 ч
Видът на тялото ти въздейства върху резултатите от различните диети и тренировки. Разбери какво е твоето, за да планираш оптимално как да трупаш маса и как да се храниш.

Няма как, като започнеш да се интересуваш малко повече за трупането на мускули, да не се впечатлиш от голямото разнообразие от тренировъчни програми, добавки, диети, статии и като цяло всичката налична информация. Различни и противоречиви - как да си избере човек. Понякога дори се изразходва време без да се постигнат каквито и да било резултати.

Човек даже като нищо може да се откаже от цялата работа, но теб няма да те оставим току-така. Затова нека ти разкажем за трите вида тела, за начина, по който всяко едно от тях функционира, за метаболизма и за трупането на маса. Довери ни се - важно е. Различните тела изискват различни тренировки и диети. Продължавай да четеш, за да научиш за характеристиките на ектоморфните, мезоморфните и ендоморфните тела.


Ектоморфното тялоЕктоморфът обикновено е слаб. Леко тяло, с малки стави и жилави мускули. Типични са издължените крайници и мускули. Раменете също не е необичайно да са по-тесни.

Характеристики
- Малка/тясна 'рамка' и костна структура
- Плоски гърди
- Тесни рамене
- Слаби
- Жилави мускули
- Трудно качват килограми
- Бърз метаболизъм

Ендоморфите изключително трудно качват маса. Имат бърз метаболизъм, който позволява бързото изгаряне на калории. Хората с такова тяло имат нужда от много калории, за да качат килограми. Тренировките трябва да са кратки и интензивни, като фокусът трябва да е върху големите мускулни групи, Добавките са препоръчителни - няма спор в това. Ектоморфите е хубаво да ядат преди лягане, за да избегнат катаболизма през нощта. Като цяло, ектоморфите могат да горят мазнини с лекота, така че отслабването при тях е значително по-лесно.


Мезоморфното тялоМезоморфите обикновено имат големи кости, големи мускули и са по-атлетични. Мезоморфното тяло е най-подходящо за бодибилдинг. Лесно качват и свалят маса и като цяло са по-силни - идеална комбинация за трупане на мускулна маса.

Характеристики
- Атлетични
- Твърдо тяло
- Очертани мускули
- По-'ръбато' тяло
- Силни
- Лесно трупат мускули
- Задържат мазнини по-лесно от ектоморфите

Мезоморфите имат най-добри резултати, когато тренират с тежести. Качването на маса е бързо, особено при начинаещите. Недостатъкът е, че трупат по-лесно и мазнини - това, разбира се, в сравнение с ектоморфите, така че е хубаво да внимават с калориите. Обикновено най-добри резултати дава комбинацията от тренировка с тежести и кардио.


Ендоморфното тялоЕндоморфите са големи и като цяло - по-меки. Ендоморфите трупат мазнини с лекота. Те обикновено са по-ниски, с дебели ръце и крака. Мускулите им са силни, особено на бедрата. Ендоморфите, генерално погледнато, имат преимущество в упражненията за крака - включително и клековете.

Характеристики
- Меко и закръглено тяло
- Трупат мускули и мазнини с лекота
- По-ниски
- По-меки форми
- Трудно горят мазнини
- Бавен метаболизъм
- Мускулите не са толкова очертани

Стане ли дума за тренировки, ендоморфите качват маса изключтелно лесно. За съжаление обаче, голяма част от тази маса са мазнини, а не мускули. За да не трупат излишни мазнини, ендоморфите трябва да наблегнат на кардиото, освен на тежестите. Обикновено не се необходими добавки, стига въпросният индивид да приема достатъчно протеини от храната, която примеа.


Комбинации


Разбира се, това не е точна наука и голяма част от хората имат тела, които са комбинации от различните видове. Тези комбинации обикновено са или между ектоморфно и мезоморфно тяло, или между мезоморфно и ендоморфно. Не се срещат рядко и мезоморфи, които трупат килограми като ендоморфи.

Та, какъв тип е твоето тяло?

Имайки предвид информацията, която предоставихме до момента, би трябвало да можеш сам да определиш своето тяло. Направиш ли го веднъж, препоръчваме ти да оптимизираш диетата и тренировките си, за да постигаш най-добри резултати.

В крайна сметка само ще споменем, че без значение от това какво е тялото ти точно, винаги можеш да станеш машина, с изваяни мускули и здрава физика. Дори и най-клощавите могат да се 'нацепят'. Да, по-трудно е, но с достатъчно желание всичко се постига. Сега отивай в залата и покажи на останалите как се прави.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес