Зареждане

Как йогата помага за по-добри спортни постижения

Как йогата помага за по-добри спортни постижения
Публикувано на: Март 17, 2014 в 09:00 ч
Снимка: wikimedia.org
Йогата не е полезна само при заемането на странни и изчекнати позиции. Йогата помага за увеличава на силата, за предотвратяване на контузии и изграждането на повече мускулна маса в дългосрочен план.

Истината е, че ако подлагате тялото си на повтарящи се натоварвания (като при вдигането на тежести например), често се появява мускулен дисбаланс, който води до контузии. Често това може да се предотврати не само с по-правилни тренировки, но и с комбинирането им с йога.
 

Увеличаване на силата

 
 
Гъвкавостта поддържа мускулите и ставите в по-голяма безопасност. Ако натоварвате често едни и същи мускулни групи, има голяма вероятност те да са схванати. Затова професионалните атлети залагат на разпускане чрез масажи. Ако даден мускул е толкова скован, че е на прага на увреждането, тялото активира други мускули, които да му помогнат в определени движения. А ако тези други мускули не са добре тренирани, често се получава мускулно скъсване. Еластичните мускули обаче подпомагат движението на ставите по-добре, възстановяват се по-бързо и дълго време вършат своята работа перфектно. Увеличаването на гъвкавостта води до увеличаване и на диапазона на движение, което означава и производството на по-голяма сила, тъй като в нея се включват повече мускулни единици в по-ефективно движение.
 

По-добра функция на мускулите

 
Йогата може да означава много неща, но в основата си е дишане и движение, движение и дишане. За да се направи едно упражнение в йога и да се държи правилна позиция на тялото, винаги е необходимо силно и фокусирано дишане. Отработването на правилна техника на дишане помага за постигането на повече части от респираторната система, за които дори не сте си мислили, че съществуват. По този начин консумирате повече кислород, издишвате повече и подобрявате функциите на мускулите. От тук растежа им осезаемо може да се подобри, а мускулната умора да се сведе до минимум. Както не искате да ограничавате мускулите от хранителни вещества и протеини, така и не трябва да ги ограничавате от хубав кръвен поток и кислород.
 

Психическа издръжливост

 
 
Един от най-големите плюсове на йогата е създаването на връзка между тялото и разума. Независимо дали чрез медитация или чрез задържането на една позиция за по-дълго време, психическата ви издръжливост и фокус ще се подобрят. Това в началото може и да е трудно за постигане, но ползите в дългосрочен план са огромни.
 

Контрол

 
"Долепете корема си до гръбнака", "усетете как белите ви дробове се разширяват", "огънете гърба прешлен по прешлен" са само част от честите фрази, които могат да се чуят в сесия по йога. Всичко това води до създаване на изключителна неврологична връзка между мозъка и най-малките части на тялото ни. Йогата създава тази бдителност към тялото ни, която ни е от полза след това при силовите тренировки или техниките в бойните спортове. Колкото по-добре свържете разумът с мускулите, толкова по-добри резултати може да постигнете.
 

По-добро възстановяване

 
Активната почивка обикновено означава лека тренировка в почивните дни. Тези дни са перфектни за правене на йога. Чрез релаксирането на мускулите и увеличаването на кръвния поток, възстановяването им се ускорява.

Ако смятате, че йогата е само за слабички момичета в розови клинове, помислете отново. Чрез йогата се учите да контролирате тялото и разумът си. А когато става въпрос за изграждане на сила, на по-добра техника и функционална физика, този контрол може да ви гарантира много по-добри резултати от обичайното.
0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес