Зареждане

5 силови съвета за всеки боец

5 силови съвета за всеки боец
Публикувано на: Ноември 20, 2019 в 21:31 ч
Силата е необходимо качество за всеки боец. Укрепвайки тялото си, ще можеш да нанасяш по-експлозивни удари, да изтощаваш повече опонентите си, а и ще заздравиш защитата си.

Изграждането на сила обаче, известно е, отнема време и се изисква сериозна отдаденост - предизвикателство, ако влагаш цялото си време в боксиране. Силата изисква и познания - ако искаш да прогресиваш без травми, продължавай да четеш. В тази статия сме подготвили 5 практически съвета, с които можеш да подобриш стратегията си и да станеш осезаемо по-корав.

ОТДЕЛИ СИ ВРЕМЕ ЗА СИЛАТА

Когато тренираш боен спорт 3-5 пъти седмично, може да се окаже трудоемко да вкараш още тренировки в и без това тежката програма. Все пак, има си начини, които много бойци прилагат успешно, вкарвайки такива сесии в плана си, колкото и да е зает той.

ОСТАНИ СЛЕД ТРЕНИРОВКА

Може би най-лесният начин да добавиш няколко силови упражнения към останалите ангажименти през седмицата е като оставаш в залата след тренировка. Особено ако тренираш в по-голям комплекс, все ще намериш място (а може дори и уреди), където да потренираш. Дори да отделяш по 20-30 минути допълнително всеки път, ще усетиш резултати само след няколко месеца. По този начин спестяваш и от допълнително пътуване до залата, което въобще не е малко.

СТАВАЙ ПО-РАНО СУТРИН

Никой не обича като се събужда да вижда часовника да показва 5 или 6 часа, но ако си сериозен, трябва да правиш жертви. Започвайки някои дни по-рано, ще имаш време да потренираш за желаната сила, без да объркваш плановете си за деня. Можеш да тренираш също и вкъщи, спестявайки си не малко време. Вариант е също да се отбиваш и в зала, която ти е близо, или близо до работата.

ЗАПОЧНИ СЪС СОБСТВЕНО ТЕГЛО

Ако тепърва навлизаш в силовите тренировки, най-добре е да започнеш с упражнения със собствено тегло, за да си сигурен, че ще усвоиш основните техники правилно. Бонус при тези упражнения е, че можеш да ги практикуваш без допълнителна екипировка. Също така не те ограничава и местоположението ти - можеш да си тренираш както вкъщи, така и в залата. Голяма част от упражненията ще са ти познати, тъй като се прилагат от редица треньори. Ето и няколко упражнения, с които можеш да си дадеш старт:

Лицеви опори

Класическите лицеви опори са сред основите в тренировките, но ако искаш да станеш по-силен, ще трябва да правиш по повече от обикновеното. Залагай си цели и се опитвай да стават по-сериозни с всяка тренировка. Средното разположение на ръцете тренира баланса и рамената, гърдите и трицепсите. По-тясното им разположение ти помага да изолираш трицепса, а с широкото се фокусираш на гърдите.


Скокове от клек

Снижи глутеусите към земята, както при нормален клек, само че вместо да се изправяш бавно нагоре, се изстреляй във въздуха възможно най-високо и бързо. По този начин ще накараш бедратата и прасците си да горят, а това в последствие ще ти се отплати с възможността да нанасяш по-експлозивни и разрушителни ритници.

ДОБАВИ ТЕЖЕСТИ КЪМ ТРЕНИРОВКАТА

Мнозина бойци се свенят, стане ли дума за трениране с тежести, защото се притесняват да не станат сковани и напомпани.

Истината обаче е, че ако се прилагат по правилния начин, упражненията с тежести водят до още по-сериозни резултати по отношение на силата, в сравнение с тренировките със собствено тегло. Рискът да останеш скован също се свежда до минимум. Ключово в случая е да запомниш, че тренираш за експлозивност, не за маса като бодибилдърите.


Следвайки тази идея, трябва да минаваш през повторенията бързо, без да губиш време. Все пак трябва и да контролираш тежестите, затова е добре да започнеш с по-малко килограми, докато усвоиш правилната техника преди да продължиш нататък.

За да извлечеш максимума за времето, с което разполагаш, съсредоточи се върху три комплексни упражнения, които ще ти помогнат да тренираш по няколко мускулни групи докато запазваш естествените движения на тялото си:

Мъртва тяга

Най-доброто упражнение от това естество - неоспорим факт. Тренира целия гръб и бедрата.

Клекове

Клековете с тежести са идеално решение за експлозивни ритници - тренират бедрата, но също включва и други стабилизиращи мускули.

Лежанка

За сила в горната част на тялото - гърди, трицепс и рамене, няма какво да бие лежанката.

ПОЧИВКА И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

За сила се изисква и добра почивка. Когато тренираш здраво мускулите си, малки разкъсвания се появяват в тъканта. Растежът се проявява, когато тази тъкан започне да се възстановява. Това обаче няма как да се случи без необходимата почивка.


Хубаво е да даваш на мускулите си няколко дни да се възстановят между сесиите, за да се радваш на по-добро резултати. Например, ако тренираш крака в понеделник и горната част на тялото в четвъртък, дай си една седмица преди отново да ги натоварваш. Също се увери, че спиш достатъчно, защото точно тогава тялото ти се възстановява най-добре.

ХРАНИ СЕ ХУБАВО

Мускулите ти няма как да пораснат и няма как да станеш по-силен, ако не захранваш правилно тялото си с жизненоважните хранителни вещества. Една здравословна диета, която се състои от поне три хранения на ден, с балансирано количество протеини, въглехидрати и зеленчуци, ще даде на тялото ти всичко необходимо, за да се възстанови оптимално.

Вижте също: Най-добрите практики в планирането на хранителния режим на бойците

За протеини консумирай меса, риба и яйца, като също имаш и веган варианти - ядки, тофу и семена. Сладкият картоф и кафявият ориз, например, са чудесни източници на въглехидрати. Препоръчваме ти и сред зеленчуците да включваш зеленини за повече желязо.
0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес