Зареждане

Топ 5 бойци, които не успяха да спечелят златото на UFC

Топ 5 бойци, които не успяха да спечелят златото на UFC
Публикувано на: Януари 10, 2024 в 09:48 ч
Макар че шампионите ще останат в историята, много пъти има бойци, които са били повече от способни да станат шампиони, но не са успели да го направят по много причини. Те може да са били също толкова опитни и отдадени, но в крайна сметка картите не са били раздадени в тяхна полза. В тази статия ще се опитаме да анализираме и обявим петте най-велики бойци в историята на UFC, които никога не са ставали шампиони.

В интерес на истината бойците, които са станали временни шампиони, няма да бъдат включени в този списък. Въпреки че за мнозина временната титла не е нищо повече от прославен статут на претендент номер едно, самата UFC я признава за шампионска и те ще бъдат записани като такива официално. Предупреждаваме ви, че Тони Фъргюсън няма да се появи в този списък.

Също така този списък ще бъде насочен главно към съвременната ера на ММА, където UFC е водещата организация. Много бойци, като Мирко Кро Коп и Антонио Ногейра, не успяха да спечелят злато в UFC; въпреки това се биеха изключително успешно в други организации от подобен ранг като UFC и не прекараха времето си, състезавайки се за американската промоция.

След като вече сме се отказали от тези твърдения, нека пристъпим към списъка.

Номер 5 - Кени Флориан

Макар че много от по-новите фенове познават Флориан само заради коментарите и пандизчийството му, на един етап "Ken Flo" беше сред най-доминиращите състезатели в лека категория в спорта. След появата си в S1 на The Ultimate Fighter Florian печели следващите си 3 двубоя в организацията, всичките със спиране, преди да се изправи срещу Шон Шерк в неуспешен опит да спечели шампионската титла на UFC в лека категория, където бива победен с единодушно решение. Флориан не се отказва от това, а започва удивителна серия от 6 победи, като в 5 от тях завършва с победа. Постига победи над най-големите имена в дивизията по онова време, след което завършва Джо Стивънсен, Дин Томас и Джо Лаузон, преди отново да получи предложение за титла срещу Би Джей Пен на UFC 101.

За съжаление, Флориан се оказва на грешната страна на своето характерно подаване - задушаването отзад, тъй като Би Джей Пен го отстранява. Стремежът на Флориан към титлата обаче все още не беше приключил, като в следващите си две битки той се справи с Клей Гида и Таканори Гоми и спечели елиминационен двубой за титлата с Грей Мейнард, в който в крайна сметка не успя да победи с единодушно решение.


Решавайки, че времето му в лека категория е свършило, Флориан отива в долната категория, където побеждава Диего Нунес със съдийско решение. Тази битка му осигури шанс да се изправи срещу краля на категория перо Жозе Алдо в последната битка в кариерата му. Флориан, който отново бе победен с единодушно решение, ще остане като един от най-великите, които никога не са печелили пояса, и е един от най-интелигентните финалисти в историята на UFC, като 10 от 12-те му победи идват чрез спиране.

Номер 4 - Чаел Сонен

Въпреки твърденията и протестите си " The Bad Guy" всъщност никога не е държал златото по време на кариерата си в UFC, въпреки че няколко пъти е бил мъчително близо до него. Сонен дебютира в UFC през 2009 г. със загуба срещу Дамиан Мая. След тази загуба той започва серия от три победи, в които побеждава звезди от средна категория като Нейт Маркуард и Юшин Оками. Кулминацията на тази поредица от победи е прословутият мач за титлата срещу Андерсън Силва, в който Сонен побеждава привидно непобедимия шампион по начин, който никой не е предполагал, че е възможен за Силва. Сонен беше само на няколко минути от това, което изглеждаше като гарантирана победа с решение и шампионско злато, когато Силва успя да го хване в триъгълник, принуждавайки американеца да го притисне.

Въпреки твърденията му, Сонен не получи незабавен реванш, а вместо това бе натоварен със задачата да унищожи двама от най-силните претенденти в дивизията - Брайън Стан и Майкъл Биспинг. Той направи това успешно и отново получи реванш с Андерсън Силва, където този път " The Spider" победи " The Bad Guy" чрез спиране във втория рунд.


Сонен получава още един шанс за титла в следващия си двубой, когато се изправя в кратък срок срещу Джон Джоунс, преди да бъде победен. Макар и да няма толкова впечатляващ рекорд като другите имена в този списък (31-17), начинът, по който Сонен разруши аурата на непобедимост, притежавана от Силва, по онова време беше революционен. Всъщност в продължение на три-четири години Сонен беше смятан за възможно най-великия боец в средна категория на планетата, който губи само от Андерсън Силва и някак си губи по начин, който все още го кара да изглежда доминиращ.


Номер 3 - Йоел Ромеро

Макар да има много загуби в организацията, те винаги са били конкурентни и често срещу 10-15 години по-млади от него бойци. Ромеро е известен и с невероятната си издръжливост, описана от Робърт Уитакър, който заявява, че всяка контузия, която е получил от боя с Ромеро, е от ударите на кубинеца.Ромеро завинаги ще остане в историята на ММА като една от най-големите истории от типа "какво щеше да стане, ако", като въпросът е: "Какво щеше да стане, ако Йоел Ромеро беше започнал ММА на 22, а не на 32 години?

След като се утвърждава като един от най-великите борци в света, Ромеро преминава към ММА през 2009 г. и дебютира в UFC едва през 2013 г. Ромеро се утвърди като един от най-големите физически екземпляри, които спортът някога е виждал. С несравнима сила и атлетизъм Ромеро беше способен на неща, които никой с неговия ръст не би трябвало да може да направи.С нокаути с летящо коляно и опустошителни лакти. Макар да има много загуби в организацията, те винаги са били конкурентни и често срещу 10-15 години по-млади от него бойци. Ромеро е известен и с невероятната си издръжливост, описана от Робърт Уитакър, който заявява, че всяка контузия, която е получил от боя с Ромеро, е от ударите на кубинеца.


Борейки се 3 пъти за шампионската титла на UFC в средна категория, Ромеро така и не успява да вземе златото.

Номер 2 - Алистар Овърийм

С една от най-дългите кариери в историята на бойните спортове, Овърийм дебютира през 1999 г. и се бие предимно в полутежка и средна категория през първата половина от кариерата си, преди да премине в тежка категория през 2006 г. След като влиза в промоцията на Strikeforce, Овърийм става неин шампион в тежка категория и прави впечатляваща серия от 12 двубоя без поражение, преди да направи дебюта си в UFC срещу Брок Леснар, където завършва бившия шампион жестоко.


След малко бурното начало на живота в UFC Оверим скоро намира своя ритъм и успява да изгради впечатляваща серия от 4 победи, която го изправя срещу Стипе Миочич за короната в тежка категория на UFC 203 през 2016 г. Овърийм не успява да се справи с Миочич и продължава да се движи по върховете на дивизията през следващите няколко години, преди да бъде нокаутиран от Франсис Нгану в елиминационен мач за титлата, с което времето му на върха на дивизията на практика приключва.

Номер 1 - Александър Густафсон

Шведският състезател в полутежка категория имаше нещастието да бъде активен по време на ерата на трима от най-добрите бойци в дивизията за всички времена. Между 2011 и 2018 г. Густафсон победи всеки един човек в полутежка категория, чието име не беше Джон Джоунс, Даниел Кормие или Антъни Джонсън.Първият му шанс за титла дойде през 2013 г. След победи срещу Шогун Руа и Тиаго Силва, както и срещу Мат Хамил, Густафсон се изправи очи в очи с привидно непобедимия шампион Джон Джоунс в двубой, който мнозина и до днес смятат за най-добрия в историята на дивизията. Въпреки че решението бе присъдено на Джон Джоунс, мнозина смятаха, че Густафсон е направил повече от достатъчно, за да си осигури победата, и след това той бе смятан за един от двамата най-добри бойци в дивизията.


След като веднага се завърна с победа над Джими Манува, Густафсон бе нокаутиран от може би най-тежкия боец в историята на ММА - Антъни Джонсън. Разбира се, случиха се непредвидени събития и Джон Джоунс беше лишен от титлата, а в крайна сметка поясът остана за Даниел Кормие. Густафсон веднага получи шанс да се бори за титлата за втори път, въпреки че загуби елиминатора за титлата. При отличното си представяне срещу Кормие той за малко не получи разделено решение и отново беше победен.

Той се възстанови с победи над Ян Блахович и Глоувър Тейшейра, преди да получи още един шанс да се пребори за титлата, която сега отново е собственост на Джон Джоунс. В крайна сметка Густафсон и този път не успя да си осигури титлата, тъй като бе победен доминиращо от Джоунс. Като цяло е жалко да се погледне на кариерата му, тъй като ако не беше активен в ерата на двамата най-добри в дивизията, вероятно щеше да е шампион. С победи над трима шампиони в тази категория - Руа, Блахович и Тейшейра, за съжаление моментът така и не съвпадна, за да може Густафсон да вземе пояса за себе си, и той завинаги ще остане в историята като може би най-великия боец, който никога не е печелил пояса.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес