Зареждане

Gustafsson срещу Teixeira - анализ и прогноза

Gustafsson срещу Teixeira - анализ и прогноза
Публикувано на: Май 25, 2017 в 08:03 ч

Тази неделя в Стокхолм, Швеция ще се проведе ММА състезанието UFC Fight Night 109.

То ще се предава пряко по Mtel Sport 2 от 20:00 ч. Вижте как може да се абонирате за новия спортен канал.

Главната битка за вечерта ще бъде между представителя на домакините Alexander Gustafsson и опасния бразилец Glover Teixeira.
 

 
Нито Gustafsson, нито Teixeira изглеждаха така, както трябва да изглеждат при последните си битки.
 
Последната победа на бразилеца бе доста лесна, след като се възползва от слабите умения в борбата на Jared Cannonier. И въпреки това бе замаян от ударите на опонента си и не показа достатъчно агресивни контраатаки.

При Gustafsson последният му двубой с Jan Blachowicz се очакваше да се бъде едностранчив с пълна доминация за шведа. Вместо това обаче Blachowicz намери отговор на всеки удар, което принуди "The Mauler" да разчита на борбата си, стигайки до грозна победа.

Предстоящия сблъсък е възможност и за двамата бойци от полутежката категория да се върнат на правилния път и да се докажат като топ претенденти за титлата.

При 37-годишнат си възраст може да се каже, че добрите дни на Teixiera са вече зад гърба му. Въпреки това той винаги показвал постоянство за 12-те си битки в UFC. Може и уменията му в стойка да не са от най-добрите, но има някои боксови комбинации, които са изпитани и действат. Движенията му с глава, които правят ударите му толкова ефективни, липсваха по време на битката с Cannonier и това може би е доказателство, че Teixeira вече не е боецът, който беше преди. Борбата и жиу-житцуто остават силните елементи от играта му. За него винаги остава вариант да пренесе играта на земя, ако види зор в стойка.

Стилът на Gustafsson е по-скоро взаимстван от бокса. Той играе добре с лявата ръка и нанася удари с различна скорост в главата или в тялото. Лявото кроше е едно от най-често използваните оръжия на Gustafsson в последните години, а опасността се увеличава от десния прав и десния ъперкът, които са доказали ефективността си. Gustafsson стои леко на крака и се движи добре. Макар и играта му в стойка да се разколебава при екстремни условия, той обикновено държи опонента си на удобна дистанция. Gustafsson има дълги ръце и крака, което затруднява опонентите му. Като борец, Gustafsson е защитил 86% от опитите за събаряния при двубоите си в UFC - забележително постижение, при условие че е имал битки с Cormier и Jon Jones. Gustafsson изненада всички, съумявайки да събори и двамата и ги поизпоти, докато те направят същото с него.
 

 
Teixeira е боец, който обича да налага темпото и натиска и сякаш стилистично има преимущество над Gustafsson. Но имайки предвид оспорваната му битка с Blachowicz, който е по-скоро кикбоксьор, изглежда че Gustafsson си върши добре работата когато негов опонент се опитва да скъси дистанцията. Cormier може и да спечели със съдийско решение над Gustafsson, но мнозина останаха с впечатление, че "The Mauler" трябваше да получи победата от този двубой. Без нужната скорост и сила, Teixeira няма да успее да наложи сериозен натиск над шведа. А това може би е всичко, от което Gustafsson се нуждае, за да блесне играта му.
 

Прогнозата

 
Ако движенията на Teixeira не се върнат отново каквито бяха преди, той ще има доста големи трудности срещу бързите комбинации на Gustafsson и за разлика от двубоя му с Cannonier, този път надали ще може да разчита на спасение в борбата. Gustafsson губи издръжливостта си в дълги двубои, защото играе на високо темпо и рядко се задържа на едно място за дълго. Това може и да не е проблем, ако Teixeira поеме удар след удар още от началото.

Прогнозата: Победа за Gustafsson с ТКО във втория рунд.

Съгласни ли сте с анализа и прогнозата? Как виждате и вие развитието на този двубой? Споделете го в коментарите.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес