Зареждане

Robert Whittaker - новата звезда в средната категория на UFC

Robert Whittaker - новата звезда в средната категория на UFC
Публикувано на: Април 17, 2017 в 13:43 ч

След изненадващата победа над Ronaldo Souza през изминалия уикенд, Robert Whittaker веднага се нареди сред топ бойците в средната категория.

Той едва ли ще получи шампионски двубой веднага, имайки се предвид, че самия Souza дълго време бе спряган за претендент, но така и не се е бил за титлата в UFC. Още повече, че в момента шампионът Michael Bisping се очаква да защитава титлата си срещу завърналия се Georges St. Pierre.

Whittaker обаче несъмнено направи фурор и мачмейкърите от UFC ще трябва да си го впишат в сметките занапред.
 

Но кой всъщност е Robert?

 
Макар и дългогодишен ветеран, Whittaker не е от добре познатите лица в средната категория на UFC. Това донякъде е разбираемо, тъй като в тази категория се състезават много емблематични и атрактивни бойци като Anderson Silva, Michael Bisping, Yoel Romero, Gegard Mouasasi, Vitor Belfort и много други.

След победата си над "Souza", Whittaker се нарежда на 4-то място, като пред него, освен шампиона, са само Yoel Romero и Luke Rockhold.

27-годишният австралиец се бие в UFC от 2012-та година насам, като статистиката му в организацията е 9 победи и само 2 загуби. Кариерата му започва през 2009-та, като общата му статистика е 18 победи и 4 загуби.
 
В момента той е в серия от 7 поредни победи, като последните му две срещи завършват с ТКО, а в 4 от тях печели бонус за атрактивно представяне - Performance of the Night.
 

 
Whittaker живее в Нова Зеландия и е много горд от своите корени.
 
"Горд съм от своето родословие и кръвта, която тече във вените ми. Голяма част от силата ми се дължи на това."

Под това Robert има предвид факта, че е наполовина маори - коренното население на Нова Зеландия, а майка му е от Самоа.

Баща му, Jack Whittaker, вярва в ценностите, които бойните спортове изграждат у децата и записва сина си на карате още на крехка възраст. След 8 години редовни тренировки, "The Reaper" започва да тренира в зала по хапкидо, ръководена от Henry Perez. През 2003-та Perez я преобразува на ММА зала. Без друг избор, Whittaker започва ММА тренировките и бързо се увлича.

Дебютът му в професионалния ММА е през 2009-та, когато той дебютира успешно в австралийската организация XFC. Следват две години в Cage Fighting Championship, а през 2012 и дебют в UFC, чрез риалити шоуто The Ultimate Fighter, където той се състезава в полусредната категория.

"The Reaper" има черен колан по хапкидо и карате, както и лилав колан по бразилско жиу-житцу.

Сериозно резюме, даващо заявка за бъдещ претендент за титлата, а защо не и шампион. Това в комбинация с атрактивния му стил, може да му го постави в много добра позиция, особено ако успее да победи някой от топ бойците над него.

А стилът на австралиеца е определено от тези, които радват окото. Убедете се за каква машина става въпрос от следния клип:
 


"The Reaper" не се поколеба и след последната си победа над "Souza" предизвика шампиона Michael Bisping. Такъв двубой не е изключен в бъдещето, стига титлата да е все още у англичанина, тъй като Whittaker заяви категроично, че именно тя е неговата цел, независимо кой е шампиона.

Как мислите, че ще протече кариерата на боеца от тук нататък? Ще получи ли скоро желания шампионски двубой или ще бъде спрян от Romero, Rokchold или някой друг? Дали пренаситената средна категория ще му поднесе същата съдба, както на Souza и Romero - безброй победи, но без шампионски двубои, въпреки че го заслужават?

Споделете своето мнение в коментарите по надолу.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес