Най-големият сайт за бойни спортове

       

Как бойните изкуства влияят на децата

Как бойните изкуства влияят на децата
Публикувано на: Юли 22, 2010 в 08:31 ч
Снимка: kidsmug.net

Има много начини, по които бойните изкуства могат да подобрят живота на децата и тинейджърите и да ги научат на ценни социални умения.

Тренировките по бойни изкуства заздравяват самоконтрола и дисциплината. Също така изграждат уважение към по-влятелните личности и подобряват здравето на децата и представата за самите тях. Ако някое дете има проблем със съсредоточаването или се бие в училище, бойните изкуства могат да бъдат много подходящи за изразходването на излишната енергия на детето и подобряването на концентрацията. Или ако детето е вече успяло академически и социално, бойните изкуства могат да повишат самочувствието чрез възможности за доказване.

Подобряване на концентрацията, самоконтрола и дисциплината

Повечето бойни изкуства залагат на тренировки на концентрацията, самоконтрола и дисциплината. Често е нужна голяма съсредоточеност, за да се осигури безопасност и да се научат стъпките на нова техника. Това може да бъде голямо предизвикателство за децата. Задаването на задача за фокусиране върху повтарящи се и предвидими стъпки, които той/тя може да направи е ключът към усилването на концентрацията. Щом детето разбере, че курсът е организиран, за да се повиши безопасността и уважението, то също така ще се научи на по-добър контрол върху неговата реч и действия, така, че да не говори в неподходящ момент или да пречи на другите ученици в клас.

Повишена мотивация и академичен успех

Поради това, че бойните изкуства изграждат характера, труда и постиженията биват често възнаграждавани. Много тренировъчни зали в чужбина изискват от учениците да предоставят доклади и бележки от своите училища и награждават учениците, които са се представили добре там. Това може да мотивира някои ученици да работят по-добре в училище. А за тези, които вече са с добър успех, се предлага уважението, което заслужават за положения труд.

Изграждане на уважението

Редът и уважението са ключови в бойните изкуства и почитането на по-висшестоящите лица е широко разпространено явление. За някои тинейджъри може да бъде трудно да разберат в началото, че инструкторът мисли за тяхното здраве и им дава инструкции, за да подобри тяхната безопасност. Това може да бъде ключов момент от възпитаването на едно дете кога е подходящо да слуша по-висшестоящите или да поставя въпроси към зададените му задачи.

За да стане това реалност, трябва да сме сигурни, че детето се чувства комфортно в салона.  Ако не се чувства удобно или няма доверие на инструктора, може да се получи обратен ефект и детето да се възмути или разстрои при присъствието на по-висшестоящо лице. Разучаването и присъствието на няколко пробни тренировки преди окончателното записване е добър начин, за да се реши дали детето се чувства удобно в салона и дали има желание да тренира.

Подобряване на здравето и на двигателните органи

Като допълнение към горепосочените ползи, бойните изкуства допринасят и за здравето като осигуряват на детето пълноценнта тренировка на цялото тяло. Хората, тренираши бойни изкуства, изплозват голяма част от техните мускули и по този начин се изграждат физически. Бойните изкуства са чудесно средство за едно дете да развие своето тяло и да се научи да контролира своите движения.

Спомага за самоотбраната

На последно място, но не и по важност, бойните изкуства също така тренират и умението на самоотбрана. Детето или тинейджърът не само ще научи безопасни начини за избягване на физическа саморазправа, но и как да се защитава в случай на нападение. С нарастващия брой на отвличанията и други престъпления, засягащи млади хора, умението да се защитават е от изключителна важност.

Заключение

Няма спор, че бойните изкуства могат да имат много ползи за децата и тинейджърите. Много е важно обаче да не се прибързва със записването за тренировки. Тренировките са продължителни и в много случаи е нужно да се плати предварително месец напред, така че е от изключителна важност да се уверим, че детето няма да тренира насила, а по своя воля. Също е много важно да знаем, че има голямо разнообразие от бойни изкуства, включващи карате, таекуон-до, кунг фу и много други. Разучаването на различните видове бойни изкуства, за да се види кой пасва най-добре на характера на детето, е още една важна стъпка към осигуряването на успешно и продуктивно изживяване от тренировките.

Тренировъчна екипировка от нашият MMA магазин

 • SZ Fighters - Медицинска топка - 3 кг.SZ Fighters - Медицинска топка - 3 кг.
  45лв.

  SZ Fighters - Медицинска топка - 3 кг.

  Медицинската топка (известна още като топка за упражнения или фитнес топка) е вид топка, която се използва за рехабилитация или придобиване на сила, като приложението й най-често е в спортната медицина. 

  Медицинските топки се използват от професионалните боксьори за подобряване на коремните мускули. Това става посредством пускане на топката върху корема на състезателя, симулирайки по този начин удар от страна на съперника по време на мач. Други спортисти я използват за увеличаване на своята сила, правейки тежки плиометрични тренировки (достигане на максимална сила за възможно най-кратък период). Популярно упражнение е човек да държи топката притисната до гърдите и да я метне към друг, който да я улови на същото ниво на тялото. Така се повишава силата на ръцете, гърдите и краката.

  Бързото хвърляне на медицинска топка пред и зад главата, както и колениченето и изтласкването с гърди са част от упражненията, включени в американския т.нар. SPARQ рейтинг (SPARQ - Speed, Power, Agility, Reaction and Quickness, или скорост, сила, подвижност, реакция и бързина), който е вид специфичен спортен тест за силата и кондицията на тялото. Този тип топки е широко разпространен в средните училища. Пример за упражнения с нея са повдигания с ръце или крака, или коремни преси.

 • SZ Fighters - Протектор за слабиниSZ Fighters - Протектор за слабини
  15лв.

  SZ Fighters - Протектор за слабини

  Протектор за слабини на марката SZ Fighters е необходим аксесоар за всеки ММА или Муай Тай боец.

 • Everlast - Тренировъчен ластик / Shadow BoxerEverlast - Тренировъчен ластик / Shadow Boxer
  36лв.

  Everlast - Тренировъчен ластик / Shadow Boxer

  Производител: Everlast
  Добавка: Тренировъчен ластик
  Категория: Други п роду кти
 • SZ Fighters - Боксови ръкавици (Естествена кожа) - червен цвятSZ Fighters - Боксови ръкавици (Естествена кожа) - червен цвят
  55лв.

  SZ Fighters - Боксови ръкавици (Естествена кожа) - червен цвят

  Производител: SZ Fighters
  Артикул: Боксови ръкавици
  Категория: Ръкавици
   
  Подкатегория: Боксови ръкавици
  Размер: 10 oz, 12 oz, 14 oz, 16 oz


С избирането на правилните тренировки при правилния инструктор, бойните изкуства със сигурност могат да бъдат от полза за физическото и духовното развитие на детето.

Мнения в Facebook

Свързани Статии

Треньорът по време на двубой: Неоцененият герой

Треньорът по време на двубой: Неоцененият герой
Надъхването на треньора по време или преди битка е може би най-неоценената част от подготовката.
Статии » декември 2, 2011 (1)
цялата статия

Размисли и страсти след съботния Strikeforce

Размисли и страсти след съботния Strikeforce
След странната победа срещу Werdum в Strikeforce Heavyweight Grand Prix, Alistair Overeem не изглеждаше същия.
Статии » юни 21, 2011 (6)
цялата статия