Зареждане

Защо Фьодор Емеляненко е най-великият боец в историята ?

Защо Фьодор Емеляненко е най-великият боец в историята ?
Публикувано на: Февруари 2, 2023 в 00:00 ч
На 4-ти срещу 5-ти февруари легендарният Фьодор Емеляненко ще проведе последната битка в своята голяма кариера в ММА.

"Последният император" ще направи последен опит да спечели титлата в тежка категория на Bellator. Фьодор се изправя срещу познат боец в лицето на Райън Бейдър. Двамата вече се биха преди няколко години и Бейдър нокаутира Емеляненко за 35 секунди. Битката им беше финал на турнира в тежка категория.

Ще бъде много трудно на Емеляненко да спечели, но дори и при загуба, това няма да попречи на феновете да смятат Емеляненко за най-велик в историята. Той със сигурност е най-велик в историята на тежка категория.

Като начало ще ви припомним, че Фьодор беше шампион на 3 организации - Pride, RINGS и WAMMA. Днес тези организации вече или не работят, или нямат нужните ресурси, за да са фактор в играта. По времето на Фьодор обаче, нещата бяха съвсем различни.

Днес UFC са смятани за безспорен лидер в ММА, но по онова време бяха просто една от многото бойни организации. Титлите на Фьодор в тези организации имат голяма тежест, защото той ги спечели в битки с най-добрите спортисти на планетата.

От 2000 до 2010 г. "Последният император" не загуби от никого. И това е в тежка категория, където всеки удар може да бъде решаващ. Освен това Фьодор се биеше със завидна редовност, за разлика от съвременните бойци, които влизат в октагона не повече от веднъж годишно.

Антонио Ногейра, Мирко Филипович, Кевин Ранделман - всички тези момчета се опитаха да спрат серията на Емеляненко, но не успяха. Цели 10 години той нижеше победи над най-добрите без нито една грешка или обвинения за допинг.

Фьодор стана първата и основна икона на смесените бойни изкуства. "Последният император" направи ММА популярен не само в Русия, но и в Япония, където Емеляненко все още има статут на истинско божество.

Въпреки че руснакът винаги се е отличавал със скромно и мълчаливо поведение, той даде на спортната индустрия много забавни истории.  Дори хора, които не са виждали нито един ММА бой, знаят за Емеляненко. Не е ли това признак на величие ?

Какво да кажем за десетките бойци, които започнаха да се занимават с ММА по примера на Емеляненко ? Да сравняваме Фьодор с Джон Джоунс или Стипе Миочич не е съвсем справедливо. Джоунс е истинска легенда, но как можете да сравните приноса му към MMA и наследството, което Емеляненко остави след себе си ?

Освен това "Последният император" не е имал порочни истории с допинг и нарушения на закона. Величието му е твърде неоспоримо. Като за финал ще цитираме легендарният Майк Тайсън, който перфектно описва Фьодор Емеляненко:

 „Моят любим боец. Защото той винаги е аутсайдер, винаги е бил по-малък от противника и винаги е излизал победител. Той се би твърде дълго в ерата на допинга, огромни съперници. 

Никога не съм виждал спортист като него, който се бие заради самата битка. Фьодор Емеляненко е опровергал прогнозите толкова много пъти.", споделя Майк Тайсън по адрес на Фьодор.

Ще успее ли Фьодор да се оттегли като шампион на Bellator ?
0 споделяния
  Сподели

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес