Зареждане

Стани по-здрав със силата на мисълта

Стани по-здрав със силата на мисълта
Публикувано на: Октомври 31, 2018 в 11:07 ч
Колко влиятелно е съзнанието ти? Според тези две нови проучвания - много! Ето как да правиш още по-добри тренировки с по-сериозни резултати.

Чувстват ли ти се тежки железата в залата? Усещаш ли тялото си в застой? Просто смени начина, по който разсъждаваш и ще видиш как ще се променят набързо нещата.

Звучи налудничаво, нали? Изглежда обаче физическото ни представяне до голяма степен зависи именно от съзнанието ни, което е добра новина, защото това означава, че ще можем да започнем да контролираме развитието си само с няколко психологически трика. Замести негативното мислене с позитивно и си представи, че вдигаш тежестите с лекота. Защо? Защото ако го направиш, може да се окаже реалност. Вижте какво има да каже науката по въпроса.


Първото проучване


В опита си да намерят връзката межу емоциите и добрите и слабите моменти при атлетите, Cooper et al. набрали 13 елитни атлети от различни спортове, от двата пола, и ги накарали да си припомнят най-силните и най-слабите тренировки за сила и издръжливост.

Резултатът

Това, което учените открили било, че по време на най-добрите си тренировки, атлетите изпитвали значително по-сериозно чувство на увереност, мотивация и енергия. Същевременно, не се чувствали толкова уморени, обезкуражени и мързеливи, в сравнение с тези, които трябвало да си припомнят най-слабите тренировки.

Не смятаме, че това трябва да изненадва когото и да било. Но дали в дългосрочен план положителното мислене дава по-добри резултати по време на тренировка?

Изглежда е много вероятно и следващото проучване, изследващо 'самонадъхването' и мотивиращите мисли, го доказва.


Второто проучване


Учените събрали 44 мъже, практикуващи бойни спортове, и ги разделили в три групи: група, които си представяли как се справят по-добре; група, която правела същото, но в допълнение на това се и себемотивирали; както и група, която била лишена от тези две облаги.

И трите групи тренирали три дена в седмицата, само че след тренировка първите две групи сядали и обмисляли всяка една тренировка. Те се съсредоточавали върху движенията и си представяли как ги изпълняват по възможно най-перфектния начин.

Втората група допълнително записвала всички негативни мисли, които се появявали по време на тренировката, като в следствие ги замествали с по-позитивни, които да си повтарят - или наживо, или просто наум докато изпълняват упражненията.

Какви упражнения са правили? Основно вдигане от лежанка, хвърляне на медицинска топка, скокове и клекове.

Резултатът

Въората група изпълнявала съответните упражнения много по-успешно от контролната група след интервенцията.

При лежанката и клековете, втората група показвали подобрение съответно от около средно 13.5 килограма и 24.4кг.

Междувременно, контролната група показали подобрения от средно 6.7кг и 8.1кг на лежанката и съответно при клековете. След 10 седмици втората група горе-долу удвоила резултатите си.

Като цяло, подобрението в резултатите било най-малко при контролната група, после при първата и най-големи били при втората, които не само си представяли как се справят по-успешно, но и се мотивирали допълнително. Така че, изводът е един - колкото по-позитивни мисли има човек, толкова по-добри резултати ще постигне в залата.


Какво означава всичко това


Навярно вече си разбрал, че емоциите в действителност могат да подобрят физическото ти представяне. Но ако това не ти е достатъчно - науката също го доказа.

Така че, ако имаш желание да се възползваш от ползите на положителното мислене, започвай да се мотивираш и да си представяш как постигаш все повече - това ще подобри настроението ти, увереността и мотивацията. Поне второто проучване ясно показва, че това има ефект. Успех!

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес