Зареждане

Психиката и брадичката на Джошуа може да поддадат срещу Нгану

Психиката и брадичката на Джошуа може да поддадат срещу Нгану
Публикувано на: Януари 14, 2024 в 14:00 ч
На 8 март Саудитска Арабия отново ще зарадва феновете на бокса с турнир от висок клас.


Главното събитие на вечерта ще включва бившия световен шампион на WBA, WBO и IBF в тежка категория Антъни Джошуа, който е сред първите три в тежка категория в света в класацията на всички водещи организации и има рекорд от 27-3. Олимпийският шампион от Лондон ще има за съперник човек, чийто боксов рекорд е 0-1.

Това би било невъзможно да си представим само преди няколко години, но бившият шампион на UFC Франсис Нгану нахлу в света на професионалния бокс през есента, давайки много трудна битка на един от най-добрите в тежка категория на нашето време - Тайсън Фюри. Акциите на Нгану скочиха, след като почти победи Фюри. 

Саудитска Арабия като цяло разбуни света на професионалния бокс. Първо Фюри - Нгану, а след това грандиозен турнир с участието на Джошуа, Дионтей Уайлдър, Дмитрий Бивол и други имена от света на бокса. Сега следва най-очакваната битка от последните години между Александър Усик и Фюри.


Но това не е всичко, защото на 8 март Антъни Джошуа ще се срещне с Франсис Нгану. Първоначалният план беше различен. Джошуа и Уайлдър трябваше да се бият един срещу друг, но Дионтей внезапно направи най-слабия двубой в кариерата си и беше доминиран от Джоузеф Паркър.

Следователно "Бронзовият бомбардировач" бързо беше заменен от друг нокаутьор. И тази битка се очаква да бъде не по-малко интересна. Разбира се, Джошуа ще се подготви за битката с Франсис много по-сериозно от Фюри. Антъни вече веднъж подцени дебелака Анди Руис и загуби всичките си шампионски титли. 

Но още в реванша Антъни показа, че поражението в първия двубой е случайност. Британецът компетентно се справи с Руиз и си върна коланите. Между другото, във втората битка с Анди Джошуа държеше опонента си на разстояние през всичките 12 рунда, използва джаб и не позволи на Руиз да се приближи.

И сега имаме усещането, че Антъни ще се придържа към същата тактика в предстоящата битка с Нгану. Мнозина предположиха, че Фюри спокойно ще победи Франсис от разстояние, а когато кислородът му свърши, Тайсън просто ще довърши опонента си. Но "Gypsy King" беше твърде тромав дори в сравнение с далеч не пъргавия Нгану.


Джошуа не би трябвало да има проблеми с това. В последната си битка срещу Ото Валин британецът показа отлична форма и се справи с опонента си в 5 рунда, включително чрез скорост и движение. Така че, ако Джошуа работи внимателно от дистанция, не позволява на Нгану да се доближи до него и избягва размени, тогава битката трябва да е лесна за него.

Но си струва да направим пауза тук. Джошуа отдавна има психологически проблеми. По-специално, Антъни започва да се разпада психически, когато битката не върви според неговия сценарий и не знае как бързо да се възстанови по време на битката. Това може да се окаже препъни камък в предстоящата битка, особено след като Джошуа ще бъде под голям натиск.

Франсис няма да загуби нищо, дори и да загуби срещата, но Джошуа ще постави на карта репутацията си и потенциални битки за титлата с висок профил. Така че психологически ще бъде изключително трудно за Антъни и тук може да възникнат проблеми.

Ако Нгану се развихри в началото на битката, нещата може да не вървят според плана на британеца. Антъни няма най-здравата челюст и не е факт, че той, подобно на Фюри, ще успее да стане и да се възстанови бързо. И тогава всичко може да завърши доста тъжно за него.

На хартия Джошуа все още изглежда като фаворит. Опит, техника, скорост - всичко това е на страната на Ей Джей. Но не бива да отписвате Нгану след страхотния му дебют с Фюри. Ударът на Франсис е много тежък, той значително подобри боксовата си техника и показа, че може да изкара 10 рунда.

Така през март ни очаква изключително интересна битка, която по знак няма да отстъпва на битката между Джошуа и Уайлдър. Въпреки че едва ли някой би могъл да си помисли за това преди няколко години. Ще издържат ли психиката и брадичката на Джошуа в битката с Фюри ?


Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес