Зареждане

Какво се случва със Забит Магомедшарипов ?

Какво се случва със Забит Магомедшарипов ?
Публикувано на: Юни 6, 2023 в 10:00 ч
Забит Магомедшарипов е един от най-атрактивните ММА бойци, чийто потенциал остава неразкрит.

Той не се е бил от ноември 2019 г. и официално обяви оттеглянето си миналото лято. Много фенове виждаха в него бъдещ шампион на UFC в категория перо. За съжаление той така и не успя да стигне до титлата, за която мечтаеше.

Какво прави сега 32-годишният бивш UFC боец и възможно ли е завръщането му ?Не е съвсем ясно защо Магомедшарипов прекрати кариерата си. Здравословни проблеми, конфликт с ръководството на UFC, загуба на интерес към битките - това са само част от версиите. Може би религията е повлияла - това казва журналистът Ариел Хелуани.

„Направих запитвания. Той е много религиозен. Изглежда е стигнал до извода, че повече не иска да води битки. Брат му се бие и той го тренира, което е доста интересно. Но очевидно всеки е различен. Забит стигна до заключението, че явно битките вече не са неговото нещо.", споделя Хеуани.

Версията на Хелуани изглежда е вярна. Магомедшарипов често засяга темата за религията в социалните мрежи, а през април 2022 г. намекна за радикална промяна в професионалната дейност, като публикува снимка от здравен център:

 „В медицинския свят на Махачкала скоро ще се появи ново име.“, написа тогава Магомедшарипов.

За Забит този бизнес няма да е първият. Според участника в шоуто The Ultimate Fighter Тимур Валиев, Магомедшарипов се е интересувал от предприемаческа дейност още преди края на кариерата си:

„Забит се занимава с бизнес, той е в почивка. Има собствена марка дрехи и други неща. Момчето се чувства добре. Защо му е да получава удар в лицето ?", каза Валиев.

Забит има собствена марка дрехи, притежава магазин за добавки в центъра на Махачкала и си сътрудничи с Buka Boxing, узбекска компания за дрехи и обувки. Според приятели и спаринг партньори на Магомедшарипов, Забит не е загубил формата си, въпреки дългия престой.Например боецът на Bellator Магомед Магомедов е сигурен, че Забит все още може да победи всеки.

„Мисля, че ако излезе сега, ще победи всеки. Дори сега като дойде в залата, бие се, прави нещо. Той вдига градусите на всички, въпреки че не набляга на нищо.", споделя Магомедов.

Сега Забит е фокусиран върху кариерата на по-малкия си брат Хасан, който играе в Bellator. В навечерието на битката с Рафаел Хъдсън, Хасан призна , че ролята на брат му в тренировъчния процес е ключова.

„Забит контролираше всичко, даваше съвети, както винаги. Той беше до мен, въпреки че не участваше като спаринг партньор. Не всеки ден успяваше да дойде, но Забит гледаше спаринга ми. Даде много добри съвети.", казва Хасан.

Година след края на кариерата му вече измина, но дали Забит ще се върне, не се знае. Феновете слабо вярват в това, но обкръжението на Магомедшарипов не изключва такъв сценарий. Хабиб Нурмагомедов също говори за това:

„Ако Забит се интересува, тогава всичко е възможно. За разлика от мен той не е обещавал нищо на майка си. Той не е давал дума на никого.", сподели Хабиб.

Магомедшарипов беше един от най-добрите руснаци в UFC, но си тръгна на върха и остана мистерия. A дали тази мистерия ще бъде разгадана, то само времето ще покаже. Забит често пуска снимки и клипове от тренировки, а стотици фенове го молят да се завърне.

Може би Дейна Уайт ще го върне в играта. Предстои да видим.Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес