Зареждане

Витамин D - за сила, мощ и енергия

Витамин D - за сила, мощ и енергия
Публикувано на: Септември 7, 2018 в 10:41 ч
Недостигът на витамин D е често срещано явление. Все по-малко хора излизат навън и тези, на които не им достига обикновено, през зимните месеци си го набавят дори още по-малко. Както знаете навярно до този момент, това си казва думата върху здравето. Ново проучване обаче сочи, че витамин D влияе също и за вашето представяне в залата, на тренировки и прочие.


Проучването


Учените изследвали 35 таекуондисти с ниска концентрация на витамин D в телата и на случаен принцип ги обособили в две групи:

1. Една група от 20 души, които получавали по 5000 UI витамин D дневно в продължение на 4 седмици.
2. И втората, от 15 души, които получавали плацебо в рамките отново на 4 седмици.


След 4 зимни седмици, концентрацията на витамин D се увеличила значително при първата група, докато при втората нямало промяна. Резултатите? Групата с по-високи нива на витамин D имали повече мощ и сила в мускулите. При другите, които приемали плацебо, нещата си останали същите.


Как да използваме това проучване


Като за начало, направете си кръвен тест, за да разберете дали имате недостиг на витамин D. Някои професионалисти дори препоръчват това да се прави всяка година.

Ако обаче е зимно време, живеете в район, в който времето често е облачно или дъждовно или просто излизате рядко, шансът да не ви достига ценният витамин е голям. Намерете правилната доза, за да вдигнете концентрацията му в кръвта ви. Във въпросното проучване 5000 UI успя да даде резултат.

Известно е, че набавяйки си достатъчно витамин D, можете да бъдете по-здрави и по-устойчиви на болести. Вече има и доказателство, че ви прави по-силни и по-мощни. От вас зависи да вземете нещата в свои ръце.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес