Зареждане

Тичането - важни моменти

Тичането - важни моменти
Публикувано на: Март 18, 2009 в 12:31 ч
Снимка: nanopress.it

Бягането е една от най-разпространените и ефективни форми на аеробна активност. Главните предимства са, че не изисква средства и може да се практикува почти навсякъде и по всяко време на годината. Освен това бягането хаби много, много калории, предпазва от остеопороза, укрепва мускулите и подобрява ефективността на белия дроб и сърцето.

Преди да започнем
Бягането не изисква кой знае каква екипировка, но определено обувките са много важен елемент. Всеки човек има различно стъпало и голяма част от нарушенията в структурата на стъпалото и походката може да бъде компенсирана от една добра обувка. Най-добре е да отидете в спортен магазин с персонал, обучен да оценява биомеханиката на стъпалото, който да може да ви препоръча правилните обувки според стъпалото и походката ви.

Пронация и супинация. Съществуват два основни типа неправилна походка - пронация и супинация. Пронация е когато тежестта пада върху вътрешната част на стъпалото, глезенът насочен откъм страната на палеца. При тази походка бързо се изхабява вътрешната част (откъм палеца) на подметката. При супинация човек стъпва главно върху външната страна (откъм малкия пръст) на ходилото. Подметката се изхабява по-бързо от съответната страна

По време на ходене и бягане стъпалото се пронира и супинира в различни точки и посоки с цел да постигне максимално абсорбиране на силите, които действат върху тялото. Свръхсупинацията и свръхпронацията могат да бъдат следствие на анатомични аномалии или просто на заучена походка. Въпреки, че тези аномалии могат и да не предизвикат нараняване, често ходенето и бягането са свързани с дискомфорт и избирането на подходящи обувки е важна стъпка.

Някои полезни съвети, за да се предпазим:
• Използвайте рефлектиращо облекло
• Ако бягате по шосе, където има трафик, бягайте срещу него.
• Не използвайте слушалки (особено ако има трафик)
• Опитвайте различни техники - променяйте скоростта и дистанцията, бягайте както по равен така и по насечен терен. Сменяйте бързо/бавно бягане.
• Бягайте върху по-меки повърхности, когато е възможно - напр. върху трева или почва.
• Задължително почивките трябва да са част от програмата ви
• Загрявайте преди бягане - най-добре с разтягащи упражнения
• Винаги трябва да знаете кой и какво е около вас - хора, животни, автомобили
• Сменяйте редовно обувките

Източник: doctorbg.com

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес