Най-големият сайт за бойни спортове

       

Медитацията заздравява мозъка

Медитацията заздравява мозъка
Публикувано на: Април 18, 2012 в 20:57 ч
Снимка: wikimedia.org

Седнете на удобно място, краката ви удобно кръстосани. Вгледайте се в пода срещу вас и обърнете внимание на дишането си. Когато разумът ви започне да се безпокои с мисли за работата или за някое гадже, съсредоточете се отново върху дишането. Повторете.

Дори и лесна медитация като тази може да повиши производителността на мозъка ви, подобрявайки способността му да обработва информация, взима решения и запазва спомени. Колкото по-дълго медитирате, толкова по-големи резултати се постигат.

Изследователи са отркили, че мозъците на хората, които медитират редовно, са с нараснало сбръчкване в мозъчната кора. Това е най-външния слой на мозъка. Той е отговорен за много човешки качества като памет, бдителност, мисъл и съзнание.

Допълнителното набръчкване, освен че кара мозъка ви да изглежда по-интересен, позволява на медитиращите да обработят информацията по-бързо. Част от мозъка, която много се влияе от медитацията, се нарича инсула и се свързва с емоциите и бдителността.

"Медитиращите са добре познати майстори на самоанализза и бдителността, както и на емоционалния контрол," казва Ейлин Лудърс, автор на проучването.

Медитиращите в него практикували няколко различни стила - от проста медитация с фокус към дишането до вътрешна Зен медитация. Ако сте готови да подобрите работата на мозъка си, пробвайте курсове по йога и медитация. Лесно в интернет може да намерите и статии и книги за основите на медитацията.

0 споделяния
FB Сподели

Свързани Статии

Нокаут и мозъчно сътресение

Нокаут и мозъчно сътресение
Често в бойните спортове се използват думите нокаут или сътресение. Те обаче не са съвсем еднакви и е важно да се разберат тънките разлики между тях.
Статии » май 4, 2012 (1)
цялата статия

Психическо изтощение? Разходете се сред природата

Психическо изтощение? Разходете се сред природата
Кратка разходка в природата може да помогне срещу зимни и пролетни депресии и изтощена психика.
Статии » декември 24, 2012 (0)
цялата статия
Мнения в Facebook