Зареждане

Защо психиката е толкова важна, колкото и физическата сила

Защо психиката е толкова важна, колкото и физическата сила
Публикувано на: Май 16, 2022 в 18:23 ч
Когато говорим за маратон, триатлон или всяко от тези състезания с разнообразни препятствия, първото нещо за което се сещаме е за голямото физическо натоварване.

И това е съвсем така.

Независимо дали изхвърляте огромна тежест над себе си или да тичате километри без почивка, без съмнение имате нужда от отлична физическа подготовка, за да преодолеете тези изпитания. Но това, което не изпъква така очевидно като мускулите, а е неразривна част от успехът в тези моменти, е и психическата сила и издръжливост.


Защо тренировката на психиката е толкова важна колкото другите тренировки

Специалните военни части имат поставени пред себе си невъзможни мисии. Ежедневно по света те рискуват животите си, влизайки във въоръжени сблъсъци, за да постигнат нещо привидно граничещо с невъзможност. За това обаче те се подготвят не само физически, но и психически.

Неизбежно е в даден момент в кариерата или в състезание да попаднем в труден момент и да "ударим на камък". И това как ще реагираме в тези моменти зависи от това колко често сме се изправяли срещу такива или сходни ситуации.


Преминавайки през тежки тренировки, преодолявайки ограничения и сериозни препятствия добивате нови сили, които в последствие ви помагат да се справите с новите изпитания, които животът ви поднася - физически и психически.

При тежки тренировки винаги има момент, в който си мислите, че не можете да продължите повече. Това е когато разумът ви казва, че вече сте раздали цялата си енергия и нямате нищо в резервоара. Но тогава силата на психиката се включва и ви кара да продължите още малко, още няколко крачки до финала. Именно в такива моменти здравата психика може да ви помогне да стигнете по-далеч, отколкото тялото някога ще може.

Открий своето "защо"

Всеки атлет има различни силни страни. Някои са физически по-здрави, някои са по-бързи, а други пък имат много по-добра издръжливост. Но всеки има своето "защо". Да вземем за пример отново спецчастите.
  • Защо стават от леглото всяка сутрин на зазоряване, за да тренират?
  • Защо жертват толкова много комфорта си, за да бъдат по-добри от противниците си?
  • Защо рискуват животите си, за да спасят други?
Отговорът никога не се крие във физиката, а някъде много по-надълбоко.

За да откриеш своето "защо" и да се вкараш в истинско изпитание, трябва да поемеш сериозно предизвикателство. Да се впуснеш срещу препятствия, които те изкарват от зоната ти на комфорта.

При военноморските тюлени например това голямо предизвикателство е водата.

Когато си под вода и се бориш за всеки дъх, това помага на мозъка ти да се фокусира и да работи над лимитите си. Дава уменията, които са нужни за оцеляване, когато всичко около теб е в хаос. Водата е най-добрият начин да симулира стресът и безпокойството по време на бита. Именно затова е важна част при изграждането на психическата сила на тези спецчасти.


И само най-постоянните атлети, които тренират еднакво физиката и психиката, успяват да доминират не само на тренировките, но и в битка, а и в живота.

Затова не неглижирайте тренировките на психиката - именно там може да бъде разликата в това да сте винаги на второ място или да взимате златото. Или пък да сте жив или мъртъв на бойното поле. 

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес