Зареждане

Постоянството в тренировките

Постоянството в тренировките
Публикувано на: Септември 12, 2010 в 09:17 ч
Снимка:the apostrophe

Докато искате постоянно да спазвате добра диета и да имате добра тренировъчна програма, самата тя не е тази, която решава дали целите ви се реализират или не - постоянството в тренировките е ключът към достигането на желаните резултати.

Най-ключовият фактор по отношение на успеха ви е как съумявате да сте постоянни в тренировките. В края на краищата и най-добрата тренировъчна програма на света няма да даде резултати, ако не я следвате с постоянство.

Ето няколко съвета относно това, как да подобрите постоянството си и да увеличите ползите от диетата и тренировките.

Поставете си правилни цели

Видът цел, която сте избрали, може да има много голямо влияние върху мотивацията ви и постоянството.

Като цяло по-конкретните и реализируеми цели са по-добри от неконкретизираните. По-конкретна цел е например да подобрите стойностите си на холестерола, да достигнете оптимални за вас килограми и т.н. Другите цели, които не са толкова конкретни и нереализируеми са "да сваля 10 килограма до морето догодина", "да покажа тези плочки най-накрая", "да увелича вдигането на лежанка" и т.н.

След известно време неконкретизираните цели стават все по-малко важни и накрая никакви ги няма, а с постоянството е свършено. След като ваканцията на морето свърши, вече няма да сте мотивирани да ходите на тренировки във фитнеса всяка сутрин. Не казваме, че не трябва да си поставяте такива цели никога; те са фантастични мотиватори в краткосрочен период, но трябва да си поставяте и цели, с които да подобрите кондиционната си подготовка и здравословното състояние.

Следвайте правилно хранене

Старайте се да се храните здравословно и според тренировките ви. Обмислете какво е възможно и какво не. Например, ако сте пробвали преди време ниско-въглехидратна диета и не сте били доволни от нея, не я опитвайте пак. Това само ще намали мотивацията ви. Нормален прием на въглехидрати също е добър вариант, при условие че следите консумираните калории.

Най-добрия хранителен план трябва да ви снабдява с достатъчно протеини и въглехидрати, нужни ви за енергия по време на тренировка и възстановяване след нея.

Дайте си почивка

Докато изграждате постоянството в храненето и тренировките, не се самонаказвайте прекалено много, ако понякога хапнете нещо не толкова полезно или пропуснете тренировка. Тези, които се стремят да правят това имат много крайно мислене и всичко за тях е черно или бяло и често това не им помага в дългосрочно следване на целите си.

Ако спрете с това мислене тип "всичко или нищо" ще ви е само от полза.

Открийте проблемите от рано

За да спазвате постоянство в тренировките си, винаги следете резултатите си и наблюдавайте за потенциални проблеми от рано. Например, ако се изтощавате постепенно след всяка тренировка по кик-бокс след само две седмици при по-натоварена обща тренировъчна програма, представете си как ще се чувствате след още две. Оправете нещата на време с няколко модификации.

Ако оставите умората да се задържи прекалено дълго, тялото ви ще започне да се оплаква, а когато физическите фактори се комбинират с психологическите, ще бъде много трудно да сте постоянни.

Модифицирайте тренировките си

Ако тренирате правилно, би трябвало да покачвате нивото си; това означава, че нещо, което по някое време е било предизвикателство, след известно не трябва да бъде. Може да добавите някой друг километър към тичането си, но е много по-добре да променяте тренировъчните си програми повечко и често, за да си осигурите максимални резултати и да останете постоянен.

Имайте предвид, че главната ви цел ще се променя с времето.

Вкарайте разнообразие

И накрая, разнообразявайте тренировките си колкото можете. Трудно е да си постоянен, когато нямаш нищо ново и интересно. Независимо дали ще смените упражненията или ще ги правите по различен ред, правенето на промени ви поддържа интереса.

Възползвайте се от смяната на сезоните - защо да тичате лятото на пътеката във фитнеса, като може да потичате навън или да поиграете футбол?


Бъдете постоянни

Следващия път когато се усетите, че анализирате различни тренировъчни програми или хранителни режими, убеждавате се, че калориите ви са балансирани и времето за почивка ви е разкроено до секунда, спрете и се замислете дали ще можете да сте постоянни при тези условия.

Ако прекарвате по-малко време в планиране и повече в мотивиране, ще сте много напред в играта.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес