Зареждане

Фосфатидилсерин

Фосфатидилсерин
Публикувано на: Септември 28, 2009 в 09:35 ч
Снимка: stayfitbug.com

Фосфатидилсерин е изключително важен за човека фосфолипид. В човешкия организъм се съдържат около 60 г фосфатидилсерин. Практически се съдържа в мембраните на всички клетки на тялото, най-голяма концентрация обаче се наблюдава в нервните клетки.  Фосфатидилсерин играе ключова роля във физиологичното диференциране на невроните, в активирането на процеса на регенерация, в синтеза и освобождаването на невромедиатори (ацетилхолин и т.н.), в движението на йоните и провеждането на биотоковете в тялото. Фосфатидилсерин стимулира оптималната експозиция на химични рецептори на нервната тъкан, които регулират невронните процеси, включително процеси на разделение и растежа на нервните клетки.  Той също така допринася за активиране на глюкозния метаболизъм в мозъка и повишава устойчивостта на нервните клетки спрямо увреждания, като така  предотвратява разрушаването на мозъчните клетки. Може да постъпи направо на мозъчната тъкан няколко минути след приемането като препарат.


Практически този фосфолипид поддържа много от основните мозъчни дейности.


Преди 1992 г. концентрираният Фосфатидилсерин  беше извличан от говеждото месо, но това се оказа неудачен вариант поради опасността от заболяването „луда крава”.


Новата форма на концентриран фосфатидилсерин, съдържа соеви фосфолипиди, като най-активният компонент е фосфатидилсеринът.


Като хранителна добавка препаратът се препоръчва на хора от всички възрасти за поддържане и възстановяване на психичното и умствено състояние.  Основните ефекти включват подобряване на дългосрочната и краткосрочната памет, нормализация на емоционални и поведенчески реакции, както и частично възстановяване на мисловните умения при атеросклероза и старческа деменция.  Фосфатидилсеринът предпазва мозъчни клетки от стареене, подпомага възстановяването на структурата на нервната тъкан, подобрява метаболизма на мозъчни клетки. Прилага се и при заболяването Паркинсон.Този продукт е особено полезен  за студенти, хора на умствения труд и възрастни.

Нови изследвания доказват, че фосфатидилсеринът може да е изключително полезен и за хора, занимаващи се с тежки физически натоварвания, тъй като може да се противопостави на определени отрицателни последици от интензинвни тренировки. Фосфатидилсерин снижава нивото на хормона на стреса кортизол, който от своя страна ускорява разграждането на протеин за енергия, нещо което никой билдър не желае.


При експеримент е доказано, че ФС ограничава увеличаването на кортизола, ако е приет в доза от 75 г венозно или в доза 800 милиграма орално. По време на изследването нивото на отделения кортизол е намаляло  с близо 33% при трениращите, приели препарата. Явно организмът реагира по-слабо на тренировъчния стрес при прием на добавката фосфатидилсерин.


Фосфатидилсеринът подпомага още възстановяването след физически натоварвания, съдейства да се намали процеса на мускулно разграждане и облекчава мускулната треска.

 


Препоръчителни дози:
При хора, които не се занимават активно със спорт, препоръчителната доза е: от 100 до 300 милиграма дневно.
За интензивно трениращи атлети  препоръчителната доза е: от 400 до 800 милиграма дневно.
Препаратът не трябва да се приема непосредствено преди сън.
Не са доказани странични ефекти.

Източник: Fitnes-bg

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес