Зареждане

Как да започнем отново тренировки

Как да започнем отново тренировки
Публикувано на: Януари 30, 2010 в 10:52 ч
Снимка: pixabay.com


Понякога се случва, заради различни фактори, да прекъснем тренировките за няколко месеца или повече време. Но след като това време мине и решим отново да станем сериозни в залата, се усещаме вече мързеливи, не толкова мотивирани, дори може да се нарече атрофирали и не толкова уверени в уменията си. Каквато и да е била причината за прекъсването, щом я няма вече, трябва да се стегнете и отново да влезете във формата, в която сте били, а защо не и в по-добра?


Та какво ви спира?

Извиненията
Ето и няколко класически извинения, които ни пречат лесно да започнем пак с тренировките след прекъсване.

1. Не сте във форма - най-вероятно няма да издържите и половината от натоварването, с което сте свикнали в последните си тренировки и ще се задъхате рано.

2. Не сте сигурни дали ще се придържате към режима - каквото и да ви е накарало да спрете тренировките, може да се навърта все още наоколо и да ви кара да се чувствате несигурно в спазването на режим.

3. Страх ви е да не ви видят отслабнал - и да ви видят, ще се посмеят малко, а това не ви харесва.

4. Страх ви е да видите колкото много са напреднели тези, които не са спирали да тренират, докато вашите умения са останали на старото, а и на по-задно ниво - това е неизбежно. Сега дори некоординирания новобранец в тренировъчната ви група, който дойде когато спряхте тренировките, ще представлява предизвикателство за вас в спаринг.

5. Не искате да давате обяснения на треньора си защо сте прекъснали тренировките за толкова време - треньора да ви гледа в очите и да чака обяснение не е от най-приятния възможен разговор в залата.

Тези причини са силно демотивиращи фактори и имат тенденцията да стават по-силни с времето, в което отлагате завръщането си към тренировките. Най-вече те след време сформират две основни емоции - вина и унижение.

Чувствате се виновен, защото знаете какво сте изпуснали, а след като може да се върнете към тренировки, ви мързи. Знаете, че когато се върнете може да се почувствате поне малко унижен пред другите момчета в залата.


Да обърнем нещата
И сега как да променим нещата, как да убедим себе си да станем от мързеливия си задник и да започнем да тренираме като шампиони отново?

Лесно: мотивация, приемане и издръжливост.

Мотивация
Трябва да се мотивирате отново. Нима искате да кажете, че ще се откажете от едно от най-хубавите усещания след тренировка, само защото живота ви напоследък е малко по-суров? Защо харесвате тренировките си? Защо започнахте да тренирате? Колко часа от живота си сте отдали на тренировки? Наистина ли ще се предадете без бой? Спомняте ли си чувството, сякаш сте на върха на света, след добър спаринг или натоварваща тренировка? Ядосани ли сте вече на себе си?

Приемане
Сега можете да направите две неща: първо, приемете че сте загубили от времето си и не се самонаказвайте за това и второ, организирайте живота си така, че да имате време да тренирате постоянно. Ако започнете да се тревожите за изпуснатото време или колкото сте пропуснали от тренировките, никога няма да стигнете до залата за тренировки.

Приемете се такъв какъвто сте сега, приемете нещата такива каквито са. Приемете колко много пот ще се излее за да стигнете там, където сте били преди, не мислете за постигането на по-добра форма за сега. Приемете хората, които може да ви се подиграват малко и го приемете като ваш дълг да го понесете. Организирайте живота си, направете каквото е нужно за да си осигурите време за тренировки. Без извинения, без объркващи приоритети, просто го направете.

Издръжливост
Първата тренировка ще бъде най-трудна. Ще сте извън форма и ще усещате как другите си мислят колко сте назад. Приемете го като мъж. Приемете го гордо и добре, не оставяйте това да ви сломи. Когато приключите задъхан на тепиха, чувствайте се горд от себе си и се върнете възможно най-скоро.

Спортни стоки от нашият MMA магазин


В бъдеще, когато пак сте изкушени да пропуснете тренировка, обърнете тези негативни емоции във ваша мотивация. Трябва да тренирате по-здраво, по-дълго и по-добре от хората, които са пред вас. Всеки път когато решите да пропуснете тренировка от сега нататък, помислите си колко много изпускате за това време.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес