Зареждане

Упражнения за сила с медицинска топка

Упражнения за сила с медицинска топка
Публикувано на: Май 19, 2013 в 22:40 ч
Снимка: wikimedia.org
Тренировките с медицинска топка са популярни още от древна Гърция, когато са били открити ползите за здравето от упражненията с тежки топки. Това е един от най-старите форми за кондиция, която увеличава здравословното състояние, експлозивната сила и скоростта. Медицинските топки са разнообразен, лесно преносим и интересен уред, който е минал теста на времето. Съществуват няколко вида и размери - някои са направени от гума или кожа, някои поемат силно натоварване, а други отскачат много на високо. Но как може една тежка сфера да бъде хем толкова проста, а в същото време и толкова функционална?
 

Тренировката за експлозивна сила

 
Силата, по отношение на упражненията и атлетизма, е продукт на мощта, скоростта и ускорението. Следователно колкото по-експлозивни ставате, толкова повече сила може да генерирате за кратко време. Различни проучвания стигат до извода, че способността да се генерира максимална сила е свързана с атлетическите възможности. Медицинската топка е идеален инструмент за целта. Свободата на движения позволява безброй вариации на упражнения, които могат да бъдат вградени според вашите нужди и още по-важно - учи тялото как да работи като единна система, което е ключът към атлетизма и високите спортни постижения.
 

Науката

 
Възможността да се генерира максимална сила зависи от много характеристики, които няма как да опишем само в една статия, но целите, които трябва да си поставите, когато тренирате за сила, трябва да бъдат свързани с координация на движенията и ефективност при балистиката при движението на медицинската топка възможно най-бързо, независимо от нейната тежест. Силата зависи от способността ви да мобилизирате високите прагове на мускулните влакна, които имат възможност да се свиват много бързо и експлозивно. Тази способност е известна като невро-мускулна координация и се засилва след експлозивни упражнения с медицинска топка.
 

Тренировка с медицинска топка

 
Тази тренировка комбинира упражнения с медицинска топка, както и такива със собствено тегло. Фокусирайте се върху качеството и скоростта на изпълнението на упражненията, а не толкова върху количеството повторения. Ако повторенията ви започнат да стават по-бавни, спрете със серията. Загрейте по тази проста схема, от която трябва да направите две серии. Идеални за тази тренировка са медицинските топки на SZ Fighters, от 3 кг или 5 кг.

1. Хвърляне на топка от гърди към стена х 10
2. Хвърляне на топка над глава х 10
3. Хвърляне на топка настрани към стена х 10 на страна
4. Клекове с медицинска топка над главата х 10
5. Румънска тяга с прегърната медицинска топка х 10 на страна
6. Странични напади с прегърната медицинска топка х 10 на страна

След като сте загрели добре, сте готови и за самата тренировка.
 
 Упражнение Серии и повторения Почивка
A1. Изхвърляне с клек и отскок на топка

5 x 5

60-сек

A2. Спринт 30 метра

5 x 1

2-мин

B1. Набиране на лост (с допълнителна тежест, ако е възможно)

3 x 5

60-сек

B2. Сламове на топка над глава

3 x 8-10

2-мин

C1. Лицеви опори (с допълнителна тежест, ако е възможно)

3 x 5-8

60-сек

C2. Експлозивно изхвърляне на топка от лег

3 x 8-10

2-мин

D1. Изхвърляне на топка с усукване

3 x 8-10 / на страна

30-сек

D2. Изхвърляне на топка от V-седеж

3 x 10-12

60-сек


Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес