Зареждане

Промени захвата за по-добри резултати

Промени захвата за по-добри резултати
Публикувано на: Юли 8, 2019 в 17:00 ч
Замисли се - кога за последно промени нещо по тренировката си? Преди няколко седмици, месеци? Или по-отдавна?

Ако не си спомняш, то значи е крайно време да пробваш нещо ново - в противен случай може да си доведеш липса на баланс в мускулите, по-бавно ще постигаш нови резултати, възможно е да се окажеш в застой или дори да претовариш части от тялото си.

Разбира се, можеш да подходиш със замах и коренно да промениш нещо - да смениш упражнения или дори генералната си цел. Но имай предвид, че и по-малките промени също оказват влияние върху прогреса в залата - говорим за неща като смяна на захвата при дадени упражнения.

Видовете хватове


Най-често срещаните хватове са прониран (надхват) и супиниран (подхват или хват “по гръб”) - първият се използва обикновено при набирания или мъртва тяга, а вторият при набиране с повдигане на брадичката и бицепсово сгъване с дъмбели. Като алтернатива имаме също и кръстосания, при който едната ръка е в пониран хват, а другата в супиниран - често се използва при вдигане на големи тежести. При неутралния хват пък ръцете сочат една към друга - като при чуковото сгъване с дъмбели.

Значението на хвата


Дори и най-малката промяна в позиционирането на ръката при двигане на тежесто може коренно да промени натоварваните мускули. При бицепсовото сгъване с дъмбели, наприммер, супинираният захват активира бицепсите, докато ако тренираш с неутрален захват, то тогава ще афектираш повече мишничните мускули. Ако промениш отново захвата, на прониран, тогава ще натоварваш мишнично-лъчевия мускул.


Ти си на ход


Промени хвата където е възможно, ако не си забелязал особен прогрес в залата в последно време. Промени начина, по който се набираш, за да промениш и мускулите, които натоварваш - постигни желания баланс. Ако си останал на едни тежести би бицепсовите сгъвания - отново, промени захвата и ще усетиш разликата. Започни да вдигаш повече и да тренираш всеки един мускул от тялото си само с тази малка промяна - резултатите ще усетиш съвсем скоро след това. Разбира се, бъди разумен при избора на тежести и техники, съобразявайки се с ннивото си.

Що се отнася до тренирането с тежести, често най-малките неща водят до най-големите промени.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес