Зареждане

Стволови клетки подобряват възстановяването на сухожилията след травма

Стволови клетки подобряват възстановяването на сухожилията след травма
Публикувано на: Февруари 29, 2020 в 18:56 ч
Натрупването на разкъсани влакна превръща възстановяването от различни усуквания и разтегляния болезнен процес, като обикновено води и до допълнителни разкъсвания. Ново проучване от Chen-Ming Fan, публикувано в nature Cell Biology, разкрива съществуването на стволови клетки, които биха могли да се използват за подобряване на възстановяването на сухожилията и за превенция от операции.

"Сухожилията са свързващата тъкан, която държи мускулите към костите," - разказва Fan. "Те подобряват стабилността и спомагат за разпределянето на натоварването, чрез което се движим. Те обаче са изключително податливи на наранявания."

За съжаление, нарани ли се сухожилието, рядко се възстановява напълно, което може да доведе до ограничена подвижност и изискват грижи за намаляне на болката, а понякога и хирургическа намеса. Причината се крие в разкъсванията на тъканите, които нарушават цялостната структура на сухожилието.

Заедно с Tyler Harvey и Sara Flamenco, Fann разкрива, че всички видове клетки в пателарното сухожилие, което се намира под капачката на коляното, съдържат недифинирани до момента стволови клетки.

"Понеже травмите на сухожилията рядко се възстановяват напълно, вярвахме, че стволови клетки от този тип не съществуват." - разказва атора на проучването, Harvey. "Мнозина са се опитвали да ги открият, но ние ги дефинираме за пръв път."

Стволовите клетки са "празни" клетки, асоциирани с почти всеки вид тъкан, която не е крайно специализирана за дадена функция. Те също могат да се възстановяват сами, поддържайки основната фукция на въпросната тъкан. Например, мускулните стволови клетки могат да се преобразуват в мускулни клетки. До момента обаче не се знаеше за съществуването на сухожилийните стволови клетки.

За изненада обаче, проучването показва, че клетките, които се образуват при възстановяване на тъканите и сухожилийните стволови клетки се зараждат на едно, като дори си конкурират при образуването, което обяснява и усложняването на процеса по възстановяване.

Екипът от учени показва, че сухожилийните стволови клетки и клетките на нарушената тъкан се стимулират от един и същ протеин Когато стволовите клетки се преобразуват, те спират да реагират на протеина, като остава само нарушената тъкан, без да се произвеждат нови сухожилийни клетки след травма.

"Сухожилийните стволови клетки съществуват, но още при образуването се съревноват с други клетки в името на пълноценното възстановяване. Ако намерим начин да възпрем пречещите клетки и стимулираме образуването на стволови такива, ще преобразуваме начина, по който лекуваме травмирани сухожилия" - разказва Fan.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес