Зареждане

Ето какво се случва с тялото ти като изтичаш 840 километра за една седмица

Ето какво се случва с тялото ти като изтичаш 840 километра за една седмица
Публикувано на: Юли 18, 2019 в 09:43 ч
Повечето от нас си имат замислено някакво разстояние, което да избягаме за дадена седмица. Говорим обикновено за числа между 25 и 100 километра, в зависимост от нивото и опита.

Но преди 2 месеца, на 6-ти май, Jamie McDonald от Gloucester, England, избяга 840 километра за една седмица, за да счупи световния рекорд за най-дълго избягано разстояние на пътечка за седмица. Само 3 дни по-късно Gloucestershire Live обявяват, че McDonald е бил приет в болницата Gloucestershire Royal Hospital за усложнения от натоварването.
 
 
На мнозина им се бяга много, но трябва да си признаем, че и това си има граници, тъй като след определено ниво започва да става опасно. А какво точно се случва с тялото при такива натоварвания - чети нататък, за да разбереш. Подготвили сме ти 4 достатъчно убедителни аргумента.
 

Стрес фрактури


Според Gloucestershire Live, McDonald е било възможно да има две стрес фрактури на двата си глезена. Но това е очаквано и от експертите. Стрес фрактурите обикновено се случват в долната част на краката и стъпалата, когато ги натовариш прекалено много за отрицателно време. Ако изпитваш схващане, подуване и болка в някоя кост, отиди на лекар възможно най-скоро, тъй като може да е стрес фрактура.
 

намаляване на на червените кръвни телца


Пробите от кръвта на McDonald, които били изследвани в болницата, показали, че червените му кръвни телца били наполовина по-малко, отколкото преди да счупи рекорда.

Накратко, червените кръвни телца разнасят кислорода из тялото. Някои хора, които обаче тичат на дълги разстояния (напр. ултрамаратонците), рискуват да се сдобият с Хемолиза от удара на стъпалото - получава се при продължително ритмично натоварване на краката, което причинява нарушаване на целостта на кръвните клетки. В по-продължителен план това може да доведе дори до анемия (ниски нива на червени кръвни телца в кръвта). Казано накратко, на тялото ти му трябва кислород, който се разпространяваа чрез червените кръвни телца - осигури му го, за да ти е вярно!

Повишаване на нивата на мускулния ензим


Когато мускулите ти работят здраво по време на тренировка, това води до тяхното разрушаване, което пък повишава количеството мускулен ензим - иначе наричан креатин киназа. Когато някой обаче тича прекалено много, доста повече от обичайното, голяма част от мускулите му може да се разрушат.

Ако нивата на креатинкиназа са ти високи, не е такъв проблем - обикновено се повишават повече след маратон. Но ако са забележително и необичайно по-високи, е тогава вече е притеснително.

Нивата при McDonald били 3 пъти над нормалното (обикновено между 0.22 и 1.98 ml / литър, в зависимост от пол, раса и ниво на активност). При нива над 5 пъти колкото нормата има опаснност от рабдомиолиза - мускулно увреждане до степенн на разрушаване на клетъчните стени. Когато това се случи, клетките отделят протеин, наречен миоглобин, в кръвта, който може да доведе до бъбречна дисфункция, аритмия и дори смърт.
 

Изтощаване и нарушено възстановяване


За въпросните 7 дена McDonald е спал малко над 16 часа, като на моменти е будувал по 36 часа. Прекаленото натоварване може да доведе до нарушена координация, което повишава риска от наранявания или грешки, когато трябва да се взимат решения.

Освен това, липсата на сън може да доведе до повишена устойчивост към иннсулин и тялото ти да спре да обработва оптималнно глюкозата, за да си набавя енергия. Това може да окаже негативно влияние на представянето и възстановяването ти.

И все пак, колкото и да е екстремен случаят на McDonald, всички можем да си вземем поука от него - какво може да се случи с тялото ни, когато сме на краен предел. Дори по време на тренировки за маратон човек може усети негативните ефекти от претоварването, така че гледай наистина да следиш теммпото и да си правиш почивки (колкото е необходимо), за да се възстановява тялото ти както трябва и да ти служи дълго време.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес