Зареждане

MMA и забранените добавки

MMA и забранените добавки
Публикувано на: Ноември 23, 2009 в 15:20 ч

Mike Murdock е казал: "Мъжете ще пропилеят здравето си за да се опаричат, а след това ще изхарчат парите си за да си върнат здравето."

Murdock е свещеник, а не професионален атлет или треньор, но неговите думи могат лесно да се насочат и към атлетите, които използват забранени добавки. Те приемат обикновено анаболни стероиди, опитвайки се да станат по-силни и по-бързи от опонента си, гарнирано с надежди за повече пари и договори в професионалния спорт. Понякога висчко става по план. Но дали е съвсем така? Години по-късно същите атлети разбират, че добавката, която тогава им е помогнала, всъщност им е правила бавно и тихо големи поражения.

Но какви точно са тези така наречени "забранени добавки"?

THG
Tetrahydrogestrinone (тетрахидрогестринон) не е от най-известните имена, но неговото съкращение THG (ТХГ) е доста популярно. THG е добавката, която е избор на много атлети в наши дни. Някои я наричат хранителна добавка, но атлетическата комисия на САЩ я счита за анаболен стероид (синтетична модификация на мъжкия хормон тестостерон, който увеличава мускулната маса и сила).

Andro
Androstenedione (андростенедион) или за по кратко andro, излезе наяве през 1998 година. Бейзболистът Mark McGwire, който тогава завърши сезона със 70 хоумръна, публично заяви, че е използвал andro. Създателите на синтетичния хормон казват, че той увеличава генерирането на тестостерон, което позволява на атлета да тренира с по-голямо натоварване и да се възстановява по-бързо. Медиците от Mayo Clinic в Minesota казват, че andro може да намали производството на сперма и да свие тестисите. Субстанцията е забранена в много спортни организации.

Печалбата от добавките
Атлетите не е нужно да се охарчват много за да се сдобият с тези добавки. Според някои източници andro струва едва 25 цента за 100 мг капсула. За месец цената е по-евтина и от пица - около 8 долара.

Тези малки суми обаче са нищо в сравнение със същинската печалба на производителите. Само американците харчат близо над 1.4 милиарда долара за анаболни стероиди.

Започване на младини
Професионалните алтети не са единствените, които искат да завишат физическите си показатели. Много млади деца между 12 и 17 използват такива хранителни добавки.

Ако момчетата около вас използват такива добавки е трудно да следвате техния ритъм без тях. При професионалните атлети високите заплати са голям залог. Но феновете им са тези, които плащат заплатите им.

Някои фенове казват, че са против използването на такива суплементи и стероиди. Но всички продължаваме да се интересуваме от спорта и да купуваме билети и тениски на такива спортисти.

анаболни стероиди хранителни добавки


Ситуацията в MMA
Напоследък някои от топ бойците в смесените бойни изкуства (MMA) бяха наказани заради използването на Nandrolone Metabolite (Нандролон) и Drostanolone (дростанолон). Тези новини извадиха наяве това, което всички вече знаеха - добавките за повишаване на постиженията са неизменна част от бойния ринг.

Смесените бойни изкуства (MMA) започват от нелегални битки и прерастват в бизнес за милиарди, а това води до две неща. Първо, нивото на умения на бойците нараства значително и все по-добри бойци се включват в спорта. Второ, използването на забранени добавки нараства, защото бойците вече не се състезават за награда от две хиляди долара или трофей. Бойците се надпреварват за стотици хиляди и повече долари на двубой. При такива пари и високо ниво на конкуренция, добавките за повишаване на постиженията си намериха лесно своята ниша в спорта.

Повечето MMA бойци използват Halotestin (халотестин) или Mibolerone (миболерон). Тези субстанции създават усещане за агресия и покачване на силата при това без задържане на вода или покачване на теглото. Страйкърите често предпочитат Winstrol (винстрол) или Trenbolone (тренболон). Тестостерона и хормона на растежа са също много разпространени в спорта. Тези съставки са много скъпи, държат се под контрол и често достъп до тях имат само най-добрите атлети в спортове като американски футбол или бейзбол. Тези два суплемента легално се намират изключително турдно, като много рядко лекарите го предписват.

Както във всички спортове, избора на боец да използва или не дадена добавка е личен. Правилата на повечето големи организации забраняват използването на стероиди, както и на много стимуланти. Тестовете за наличие на забранени съставки също са много скъпи и затова не всички състезатели се проверяват често.


Стероидите измама ли са, щом повечето звезди в спорта ги използват? Това е трудния въпрос и отговор. Това което е сигурно обаче е, че с популяризирането на спорта - световно излъчване и милиони долари като спонсорство - нивото на състезателите и съответно използването на забранени добавки, ще продължи да нараства.

За повече коментари по темата, моля използвайте темата във форума: "Възможен ли е успехът без допинг".

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес