Зареждане

7-те най-ужасни микроба в залата

7-те най-ужасни микроба в залата
Публикувано на: Ноември 8, 2011 в 11:12 ч
Снимка: pixabay.com
 

Това, да бъдеш маниак на тема тренировки в залата или фитнеса и същевременно с това бацилофоб, е може би най-лошата комбинация. Причината за това е, че най-вероятно залата, в която тренираш, блика от бактерии, гъбички и други неща, които те карат да кихаш и да се почесваш нощно време.

Обаче не се плаши! Преди да си купиш противогаз и да си изгориш членската карта, трябва да знаеш, че това са обикновени бактерии, които могат да бъдат заобиколени, а и са много по-малко страшно, отколкото звучат. Ето защо направихме кратък списък с бацили, които могат да бъдат намерени по залите - какво представляват и как се пренасят.

Така че пръскай машините преди и след тренировка, подлагай си кърпа преди да легнеш на лежанката, купи си едни джапанки, смени потните дрехи възможно най-рано след като приключиш тренировката, за борците и граплърите е добра идея да използват рашгарди по време на тренировки и най-важното от всички, мий си ръцете след тренировки с вода и антибактериален сапун или мокри кърпички преди да си ги набуташ в лицето и няма да имаш проблеми с микроскопичните вредители.

Човешки папиломен вирус

Какво представлява
Човешкият папиломен вирус е познат още като ЧПВ. Той е сред най-често срещаните болести, предавани по полов път, но това не значи, че само секса е начин за предаването му.

Симптоми
ЧПВ обикновено причинява появата на брадавици по половите органи и при мъжете, и при жените. Възможна е и появата на брадавици в гърлото, в устата и дори на краката. Ако не се лекува, може да доведе до рак на сърцето при жените и до рак на половия орган и ануса при мъжете. Също може да направи така, че никога повече да нямаш романтична среща с момиче.

Как се прихваща
Може да прихванещ гъбички на краката, ако ходиш бос в съблекалнята или под душа.

Как се лекува
Няма конкретен лек за ЧПВ, но има медикаменти, които лекуват симптомите.

Клебсиела


Какво представлява
Бактерия, която може да бъде намерена в здравите човешки черва и изпражнения.

Симптоми
Клебсиелата може да причини различни инфекции - на пикочния тракт, пневмония, а в по-редки случаи и менингит. В зависимост от начина, по който бактерията е проникнала в тялото, се определя инфекцията - ако е влязла през носа, може да се развие менингит, например.

Как се прихваща
Разпространява се чрез физически контакт - всички повърхности, пипани от много хора, кардио уреди, постелки, тежести, чешми, шкафчета.

Как се лекува
Различните разновидности клебсиела са устойчиви на различни антибиотици, така че може да бъде доста трудна за лекуване, но точният антибиотик би се справил с нея без проблеми.

Ешерихия коли


Какво представлява
Ешерихия коли, известна също като Е. коли, е често срещана бактерия в червата и изпражненията на животните. Известна е с това, че почти е изкарала от бизнеса голяма компания за бързо хранене в САЩ през 1993.

Симптоми
Инфекциите, причинени от Е. коли, могат да доведат до спазми, диария, повръщане и пневмония.

Как се прихваща
Обикновено можеш да я прихванещ, като ядеш замърсена храна, но е възмножно и докато тренираш, докосвайки заразени повърхности.

Как се лекува
Попринцип е достатъчно само да пиеш много вода и да чакаш симптомите да преминат, но ако се усложнят, по-добре иди до близката болница. Децата, по-възрастните и хората с недобра имунна система са изложени на по-голям риск.

Стафилококус ауреус


Какво представлява
Стафилококус ауреус, вид стафилококи, е бактерия, която причинява кожни инфекции. Повече за тази инфекция, може да прочетете в статията Стафилококови инфекции.

Симптоми
Инфекциите, причинени от този вид стафилококи, обикновено са леки и включват повърхности обриви, пъпки и/или циреи по кожата ти. Ако бактерията достигне по-надълбоко в кожата ти, може да се превърне в опасна за живота инфекция, подобна на пневмония, сепсис или менингит. Скорошни доклади съобщават за появата на много агресивна форма на стафилококи, които са устойчиви на антибиотици, във фитнесите, но са изключително редки.

Как се прихваща
Предава се чрез физически контакт, така че може да бъде прихваната от всяка споделена кърпа или бръсначка, тренировъчни уреди, ръкохватки и контакт на кожа с кожа.

Как се лекува
Едно обикновено лечение с антибиотици би трябвало да свърши добра работа

Кандида


Какво представлява
Най-често срещаният причинител на гъбични инфекции. Тази гъбичка може да доведе до всичко от athlete's foot to ringworm to jock itch при мъжете и yeast инфекция при жените.

Как се прихваща
Контакт. Тя обича топли, влажни места, така че съблекалните, сауните, плувните басейни и душовете са идеални места, ако искаш да си "намериш" тези гъбички.

Симптоми
Ringworm често се изразява с пръстеновидни кожни обриви, обикновено по пръстите на краката, но понякога и на дланите и между пръстите на ръката. Athlete's foot причинява сърбяща, напукана, лющеща се кожа между пръстите или страничната част на ходилото, докато jock itch причинява обрив на groin ти. Ако не се лекува, може бързо да прерастне в мехур и жестоко да ти напука кожата.

Как се лекува
Крем против гъбички, но ако прерастне в инфекция, по-добре опитай с антибиотици.

Стрептококова бактерия


Какво представлява
Вид бактерия, която причинява инфекции в горната на гърлото. Има около 20 вида стрептококови бактерии.

Как се прихваща
Много е заразна и се предава чрез контакт между хората, капки във въздуха, брави и други повърхности. Потни тренировъчни уреди, сауни, съблекални и различни шишета могат да ти прехвърлят тези бактерии.

Симптоми
Симптомите варират от леки инфекции на гърлото до пневмония. Също така може да причини кожни инфекции, наподобяващи импетиго, причиняващ мехури, и целулитис, който действа на по-дълбоките слоеве на кожата.

Как се лекува
Антибиотици, въпреки че по-леките инфекции, като тези на гърлото или във вътрешното ухо, се оправят от само себе си. Кожните инфекции се лекуват с таблетки антибиотик или кремове, а пък по-сериозните инфекции, като пневмония и менингит, изискват хоспитализация и  венозни антибиотици.


Инфлуенца


Какво представлява
Инфлуенцата, по-известна като "грип", е вирус, който причинява инфекции в носа, гърлото и дробовете, които те карат да се чувстваш като парцал няколко дни.

Как се прихваща
По въздушен път, така че застоелите места, като самолети, кино салони и фитнес зали, са чудесни места за неговото прихващане. Вдишай капките, изхвърлени от някой, който кашля или киха, или пък си замърси ръцете с въпросния вирус и после си опипай хубаво устата, носа и очите.

Симптоми
Температура, болки по цялото тяло, кашляне, кихане, втрисане, сънливост, зачервено лице, главоболие, липса на енергия и понякога гадене или повръщане, траещи между 4 и 7 дена.

Как се лекува
Няма лекарство за грип, но някои лекарства помагат за смекчаване на симптомите. Най-добрия лек за грип е добрата почивка, пилешка супа, скучни предавания по телевизията, много течности и самосъжаление.

За по-обширна дискусия по темата, посетете темата във форума за Личната хигиена в залата и извън нея.

Ако написаното в тази статия ви се е сторило полезно, споделете го с приятели във Facebook, за да подобрите хигиената в залата или фитнеса си.

 

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес