Зареждане

8 болки които не трябва да подценяваме

8 болки които не трябва да подценяваме
Публикувано на: Юли 12, 2008 в 21:38 ч
Снимка: bayareaspinecare.com

Когато става дума за натоварване на мускулите има болка, която можем да преодолеем и продължим, но има и такава, в която трябва задължително да се вслушаме.

 

Тук ще опишем някои от болките, за които трябва да внимавате и да съобразявате тренировките си спрямо тях. Това обаче е само обща информация и в никакъв случай не може да замени адекватната преценка на медицинско лице. Ако имате някакви болки и не сте сигурни за какво става въпрос, не отлагайте и посетете лекар.

 

1. Внезапна болка в главата или врата
Ако изпитате внезапна болка в главата, например когато правите клекове във фитнеса с тежести, спрете незабавно. Тази болка, която не трябва да игнорирате, може да бъде от пренатоварване на кръвоносните съдове от високото налягане или схващане на мускул, който не може да се справи с тежестта, която използвате.

 

2. Силна топла болка в слабините
Ако правите клекове или мъртва тяга например и изпитате внезапна, остра и топла болка в слабините е време да спрете за почивка. Това е болка, която не трябва да се пренебрегва. Може да бъде просто мускулно схващане или скъсване. Ако направите повторно упражнението и болката продължава е вероятно да сте скъсал мускул.

 

Докато някои мускулни болки се очакват да настъпят при вдигане на големи тежести, този тип болка, наподобяващ доста схващане, е сигнал че нещо е наистина наранено и трябва да спрете преди да има повече поражения. Ако има подуване може да сложите лед.

 

3. Остра болка в гърба
Трябва да обръщате внимание на всякакъв вид болка в гърба. Тя може да стане хронична, когато е твърде остра. Това може да е знак за разместен прешлен или прещипан нерв. Важно е да не вдигате след това каквото и да било, защото може да увредите гърба още повече.

 

4. Болки в коляното при тичане
Много хора, които обичат тичането, изпитват болка в един или друг момент от тренировките си. За съжаление тази болка често се пренебрегва и се стискат зъби за да се продължи. При такава болка трябва незабавно да се спре. Това може да е сигнал за навехнато коляно или разтегнато сухожилие и ако не се вземе под внимание на време може да ви лиши от пълноценни тренировки със седмици.

 

Коляното е опасано с различни сухожилия и ставни връзки, затова не е чудно ако нещо му се случи дори и само от една съпка на криво. Хубави обувки за тичане и тичане по равни повърхности са две неща, които биха намалили риска от подобни проблеми, но не могат да го елиминират.

 

5. Много силен глад
Много хора искат да постигнат завидни резултати с тялото си. Те са способни да прекрачат доста граници за да достигнат целите си. Когато мускулите са вече изградени, това означава че трябва да се насочим към диета и да контролираме храната, която ядем. Ако сте сериозни спрямо вашата деита и се ограничавате от към храна за повече от месец (и мазнините са ви под 10%) е много важно да внимавате със сигналите на тялото си.

 

В периоди след стриктна диета, хормоналния баланс на тялото се променя и може да изпитате огромен глад, който не може да изчезне, независимо какво ядете. Това е знак, че тялото ви иска да каже, че нещо не е наред и трябва да направите почивка от диетата си за няколко седмици. Това може да е от хормона лептин, който регулира струпаните мазнини в тялото ви. В такъв случай трябва да повишите приема на калории.

 

6. Замайване
То се получава обикновено след упражнение, при което сте били наведен и след това разко ставате. Това може да е заради ниско кръвно налягане. При някои хора това е хронично. Нещо което може да направите е да се уверите, че приемате достатъчно сол с храната си, но не и да прекалявате и солите всичко, което ядете. Солта е нужна при хора, които замайването и често, защото с потта излиза доста от нея и настъпва недостиг. Казаното до тук не е със сила на медицинска диагноза и ако проблема е постоянен е хубаво да се посъветвате с лекар.

 

7. Силна болка в пищяла
Тази травма се среща при хората, които тичат редовно. Докато някои болки в тази кост се дължат на обикновено претоварване и минават след няколко дни почивка, други са малко по-сериозни. Ако изпитвате болка там трябва да обърнете внимание от кога е така и къде точно ви боли. Ако е с продължителност повече от две седмици ви трябва среща с лекар.

 

8. Постоянна умора
Става въпрос за постоянна умора, която не минава. Спите повече, правите промени в диетата си, взимате си няколко дни почивка, но това не помага. Това е сигнал, че може да сте претренирал сериозно. Много спортисти не обръщата внимание и продължават тренировки въпреки болка и умора, така че е лесно да се претренира, особвено ако станете апатични към други аспекти от живота ви, освен тренировките. Периода за преминаване на претренирването може да бъде от две седмици до няколко месеца. Затова е важно да следите нивото си на тренировки.

 

Важно е да не оставяте горните неща във времето, ако се появят при вас. Ако тренирате натоварващо и интензвивно е важно да се вслушвате в болката, особено в тази която може да доведе до нещо сериозно.

MMA Bulgaria

0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес