Зареждане

Самозащита срещу няколко противника

Самозащита срещу няколко противника
Публикувано на: Януари 28, 2010 в 01:45 ч


Тъжно е, но за съжаление честния двубой е вече нещо много рядко срещано в съвременния свят. Ако някога попаднете в ситуация, в която трябва да защитите себе си или близки за вас хора от нападение, вероятността да останете един срещу един с нападателя е много малка. За разлика от домашното насилие, повечето улични спречквания и побои са с повече от двама участници. И определението за училищните побойници важи и за нападателите на улицата - те са по принцип страхливци и предпочитат да ходят в големи групи и да нападат по-малка група хора или сам човек, за когото смятат, че е лесна мишена. Затова си заслужава да поназнайвате някои трикове относно самозащитата от няколко нападателя, което би могло да увеличи шанса ви да се измъкнете невредими от подобна ситуация. Тук става въпрос за момента, в който защитата е неизбежна и не можете да избягате или да спрете конфликта.

уличен бой самоотбрана самозащита


Всичко това е тема на сериозна теория и тренировки, но в тази статия можем да ви запознаем единствено с основните принципи.

1. Не се фокусирайте върху едно нападение
Най-важното правило е да удряте и да отстъпите, удряте опонента си със всичка сила веднъж или два пъти, а след това веднага отстъпвате и си осигурявате пространство около вас. Движете се в кръг постоянно. Ако стане така, че се съборите само с единия нападател, или ако сте се фокусирали само върху определен нападател, ставате беззащитен за останалите.

2. Не позволявайте да ви обградят
Идеалната позиция в ситуация на много нападатели е да ги поставите в линия един зад друг, така че теоретично да се биете с един нападател, а не с няколко едновременно. Най-лошата позиция е да сте в средата на кръг, образуван от тях. Когато се движите непрестанно и имате това предвид, правете нужното за да попаднете максимално в идеална ситуация и избягвайте всичко, което би могло да ви доведе в най-лошата.

3. Използвайте вашето обкръжение
Психологически погледнато, гърбът ви да бъде притиснат към стената е плашещо, а притиснат в ъгъла може да изглежда дори по-зле. Но ако се замислите, понякога този вариант е най-добрия възможен. Ако имате стена зад себе си, тогава никой не може да ви атакува в гръб, а ако сте в някой ъгъл, е трудно повече от един нападател да ви атакува. Това обаче не важи за всички ситуации. Ако сте атакувани от повече от един нападатели, спечелването на боя въобще не трябва да ви е първи приоритет - оцеляванет е най-важния приоритет за момента. Ако видите място за бягство, не се замисляйте и бягайте. В такива случаи не е добре да се набутвате сами в ъгли и стени. Всяко препятствие от колче на тротоара до кола може да бъде използвано за да попречи на нападателите да стигнат до вас заедно и също да ви покрие гърба.

4. Дръжте стабилна стойка
Да бъдете съборен на земята е почти най-лошото, което може да стане, тъй като там сте напълно безпомощен срещу нападателите. Нанасянето на удар с крак може да е силна атака, но носи и голям риск да бъдете изкаран от равновесие, ако не изпълните удара правилно или някой ви хване крака, така че в действителност не си заслужава. Дръжте и двата си крака стабилно на земята.

5. Внимателно подбирайте атаките си
Няма смисъл да наранявате опонента си, ако нямате шанс да спечелите битката или да избягате, защото веднъж ядосате ли нападателите си, може да ги принудите да ви понабият много по-сериозно (или да ви наръгат с нещо). Не прибързвайте с ударите и ги използвайте само тогава, когато видите че няма друг изход и когато те биха имали най-голям ефект, като например да ги съборите или да си спечелите няколко секунди за бягство или осигуряване на пространство.

Ако сте притиснати на земята и нападателите ви ритат, най-добре е да се свиете на топка, за да защитите важните органи по корема и лицето.

Спортни стоки от нашият MMA магазин


Тези съвети няма да ви направят майстор по улично оцеляване, дано и никога не ви се наложи да ги прилагате. Най-доброто решение за улични конфликти е да се избягват. А четенето на статии е нищо без реалните тренировки в зала.

Повече информация за самозащита и улични нападения и двубои, може да откриете в специализирания форум:

https://mma.bg/forum/viewforum.php?f=18

0 споделяния
  Сподели

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес