Зареждане

Корените и целта на бойните изкуства от Шаолин

Корените и целта на бойните изкуства от Шаолин
Публикувано на: Октомври 17, 2008 в 09:41 ч
Шаолинските бойни изкуства са комбинация между духовни вярвания и праткически умения за самозащита. Има доста спорове и неразбирателства по отношение на правилното разбиране на Шаолин и неговото кунг фу. Монасите от шаолин вярват, че могат да подсилят духа си чрез медитация. Правят и упражнения, които да подготвят телата им за продължителните периоди на медитиране. С времето малки градове започнали да се заформят около манастира и на монасите им се наложило да научат някои техники за самозащита за да се справят с опасностите на външния свят.

Те сами разработили бойна система за близък бой, която включвала тренировки с оръжия и ръкопашен бой. След време тези техники не били достъпни само за тях, а вдъхновявали хиляди други хора по света. От векове монасите от Шаолин са направили бойните изкуства и будистките техники част от ежедневието им. През цялото това време те са се защитавали успешно срещу бандити, чужди нашественици и културни революции.

Бойните изкуства са били добре развити в Китай и преди монасите. Разработено от физически упражнения, първоначалната форма на шолинското кунг фу била много ефективна като наблягала на бързината и бруталната сила. Включвала обикновени и достъпни оръжия както и силна фитнес програма. Много от монасите били в ролята на войници и дори генерали в тяхното общество. Те помогнали с разработването на новото бойно изкуства.
 

Както и монасите в Европа, тези от Шаолин живеели в голямо имение като храм и се издържали сами. Затова и около тях бързо се изградили няколко селища, които искали да търгуват с монасите. Те обаче знаели как да се защитят. Въпреки че са претърпявали поражения, те са знаели как да воюват. Пазили са се от местните бандити, а по време на войни са се били редом до войниците от империята. По време на Битката на Хулао монасите са помогнали на втория император на династията Танг Ли Шимин, да постигне победа над превъзхождащ ги враг. Бойните им успехи се пренасят дори и до морето, където има данни за бой между тях и японски пирати. Някои от монасите им били и шпиони.

В 20-ти век монасите преминали през гражданската война в Китай, но след като комунистите дошли на власт нещата се променили за винаги. Те преследвали монасите и направили у-шу официалната форма на кунг фу. Тази нова форма била доста отдалечена от духовните практики, за разлика от тази на монасите. На тяхно място ученията на водача Мао били сложени редом с тренировките.


В наши дни монасите от Шаолин се придържат към техните традиции като в същото време се адаптират и към промените по света. Те използват модерни машини и тежести при тренировките им, а когато някой пусне клевета или обидна статия във вестника им му отвръщат с адвокат. Бойните тренировки в храма им са по модерното кунг фу, а не това, което ги е направило известни, защото комунистите са забранили шаолинското със закон. С времето забраните олекнали и монасите преподавали традиционната форма на тези, които пожелаели без значение от култура или произход. През 2006-та представителят на манастира Shi Yong се среща с Владимир Путин, който става и първия президент посетил манастира.  Все още някои монаси практикуват шаолинското кунг фу. Ако потърсите нещо за тях със сигурност ще намерите много видео игри и нискобюджетни филми за бойни изкуства, но в действителност истинските монаси са били добре тренирани мъже, които търсели духовно просветление. Те знаели, че по време на бой можеш да разчиташ единствено на себе си и най-близките. Те тренирали заедно като общество. Ако повече хора са следвали техния пример светът определно би бил по-сигурно място.

Още една интересна статия по темата е Шаолин и бойните изкуства.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес