Зареждане

5 от най-любопитните митове за бойните изкуства

5 от най-любопитните митове за бойните изкуства
Публикувано на: Януари 26, 2021 в 10:03 ч
Голяма част от бойните изкуства таят своя генезис далеч назад във времето и много от изначалните учения със сигурност са си отишли през годините заедно с целите обкръжаващи ги култури, но духът - той е жив, и носи със себе си всякакви невероятни истории. В тази статия събрахме  5 от най-големите мита в бойните изкуства - виж колко от тях знаеш?

Bodhidharma води бойните изкуства в Китай от Индия като открива Шаолин


Въпреки че този мит бива развенчаван неколкократно от различни сериозни историци, интересуващи се от китайските бойни изкуства, той продължава да си витае. Не само, че няма доказателство, че Bodhidharma е посещавал манастира Шаолин, но и не се знае дали въобще е владял някакви бойни изкуства. Дори доказателствата за неговото съществуване са недостатъчни. Какъвто и да е случаят, борбата и ръкопашният бой са съществували в Китай още преди евентуалното посещение на Bodhidharma през 5-6 век сл. Хр.

Всички китайски бойни изкуства произхождат от Шаолин


Дори преди стотици години Шаолин се е свързал с кунг-фу и само с името си е въздействал “пазара”. Въпреки това, повечето китайски бойни изкуства, които твърдят, че са от Шаолин, реално нямат пряка връзка с манастира. Дори кунг-фу с голи ръце навлиза в Шаолин чак през 17-ти век, като преди това се е практикувало навсякъде из Китай.

Карате е създадено от фермери, за да се пазят от самураите


Почти всички известни исторически фигури, които срещаме по пътя на карате са все с произход от по-висшата класа на обществото в Окинава, а не толкова от страна на фермерите, за които се говори, че са създали карате, за да се отбраняват от самураите. За успокоение обаче, карате, което познаваме в наши дни, може би не е много по-древно от около 300 години.

Японските самураи били безстрашни с меча


Въпреки че някои самураи са били велики бойци и са носили мечове, репутацията на древните самураи е доста изопачавана през годините. Първоначално, повечето древни японски воини са разчитали повече на лъкове и стрели, отколкото на близкия бой. Тези, които не са владели лъка, често са разчитали на копия и други по-дълги оръжия. Към края на 16-ти век вече започват да използват и огнестрелни оръжия. Мечовете са били по-скоро за подкрепа, в краен случай. Както всички останали, самураите също не са търсили предимно смъртта, влизайки в битка, и са се опитвали да спазват дистанция възможно най-много.

Модерните корейски бойни изкуства произхождат от древността


Няма спор, че корейското правителство прокламира, че модерните корейски бойни изкуства крият своето начало още в древността и черпят енергията си от древните бойни стилове, но всъщност няма такива доказателства, освен за сумоподобното “ssireum”, което продължило и през 20-ти век. Почти всички изкуства, които се практикуват в Корея в наши дни произхождат от различни японски бойни изкуства, популярни през 20-ти век. Често са повлияни от Китай също, въпреки че вече се говори за собствени уникални стилове като таекуондо.

Сподели с останалите в коментар по-долу - кои са най-любопитните истории за произхода на бойните изкуства, на които си попадал? 
0 споделяния
  Сподели

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес