Зареждане

Ресвератрол - за яка физика и здраве

Ресвератрол - за яка физика и здраве
Публикувано на: Май 1, 2022 в 08:33 ч
Ресвератролът доказано увеличава тестостерона, помага в изграждането на мускулна маса и изгаря мазнини. Но ползите му за човешкото тяло не спират само до тук. Нека ви запознаем с малко повече детайли относно полифенолите.

Полифенолите са метаболити на растенията, които ги предпазват от ултравиолетовите лъчи или атаки от патогени. До преди време те се смятаха единствено за химикали в растенията, които допринасяха за цвета им или специфичните вкусове и аромати на растителната храна.

Към края на 20-ти век обаче учените започват да ги признават за химикали, които могат да влияят на човешкото здраве по разнообразни начини.


Въпреки, че науката зад тях е все още в началото си, вече сме наясно за силата на определено полифеноли върху човешкото тяло. Един от най-изследваните от тях е ресвератрола - полифенол, който се открива във висока концентрация в грозде, ябълки, боровинки, круши и фъстъци.

В спорта ресвератролът се използва за повишаване на нивата на тестостерон, за намаляване на естрогена, намаляване на запасите от мазнини и увеличаване на растежа на мускулните клетки.

Вижте също: 5 най-добри хранителни добавки за увеличаване на тестостерона

Ресвератролът намаля и нивата на кръвна захар и при двата типа диабет, като увеличава и инсулиновата чувствителност. Той пази и сърдечно-съдовата система.

Как да си го набавим и по колко да приемаме?

Както при повечето полифеноли, трудно е да се предозира с ресвератрол. Единственият страничен ефект при предозиране е разстройство и то в изолирани случаи.

За разлика от много други полифеноли, ресвератролът се усвоява в голяма степен. Но той се разгражда бързо в червата и черния дроб, затова е добре да си помогнем и с ресвератрол като хранителна добавка.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес