Зареждане

Най-доброто време, в което да взимаш креатин

Най-доброто време, в което да взимаш креатин
Публикувано на: Октомври 18, 2018 в 22:19 ч
Креатинът спомага за растежа на мускулите и за повече сила. Няма лифтър, на който да не е помогнал при редовен прием. А да не говорим и че може да удължи живота, подобрявайки сърдечната функция.

Не са едно и две проучванията, които са доказвали безобидната му натура - напук на всички мрънкачи, обясняващи ни как ще си унищожим бъбреците с него и ще станем свръх агресивни. Е, не се случва.

Навярно очаквате науката да е открила всичко покрай тази вълшебна добавка, но всъщност добрите новини от различни изследвания продължават да валят. Например, все още се разучават различни дозировки. Както и дали има най-подходящо време за неговия прием?

Години наред се считаше, че най-доброто време е преди тренировка. Има логика, нали? Взимаме магическия прах за мускули преди да ги натоварим по-здраво. Разбира се, но се оказва, че ако се приема след тренировка, ефектът му е още по-значителен.


В детайли


Проучване от 2013-та сочи, че ако креатин монохидратът се взима след тренировка, то той води до два пъти по-сериозен растеж на мускулната маса. Това е в сравнение със случаите, в които се взима преди тренировка. Същите лифтъри, които приемали креатинът след тренировка, горели повече мазнини от останалите - при едно и също натоварване.

Има обаче и още добри новини. Като цяло, няколко други изследвания също сочат, че приемът на креатин след тренировка е по-ефективен. Защо този път? Защото самата тренировка кара клетките да са още по-чувствителни към увеличаващото се количество креатин - цялото ти тяло е напомпано, кръвното налягане е по-голямо и всички вещества се доставят където трябва по-добре.


Как да използваш тази информацияОбщо взето, няма как да сбъркаш с креатина. Но за най-добри резултати, взимай го след тренировка. МОжеш дори, ако желаеш, да го взимаш както преди, така и след нея. 5 грама е стандартната доза, но можеш да пробваш също с 3 преди и 3 след тренировка.

Можеш да го съчетаваш и с други добавки. За най-добри резултати пробвай с микронизиран креатин монохидрат.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес