Зареждане

Зеленото червено месо

Зеленото червено месо
Публикувано на: Септември 20, 2010 в 12:35 ч
Снимка: amazonaws.com

Много популярна промяна, когато хората се стремят да ядат "здравословно", е да премахнат червеното месо от диетата си. Това обаче не носи толкова предимства, колкото ни се струва. По-скоро може да става въпрос за комерсиално отгледаните меса, които продават по магазините или ресторантите. Там със сигурност не е най-добрия избор за месо, но има и много големи ползи от червеното месо, които ще пропуснете, ако го спрете напълно от диетата си. Месата от животни, които са се хранили с трева, са източник на важни хранителни съставки. Тях не може да си набавите обаче от комерсиално отгледаните животни или заместителите на месото.

Ти си това, което ядеш, а също и това, което ядеш е яло. Замислете се за няколко секунди. Защо тази тревна диета е добра за хората, които предпочитат говеждо например? Всичко започва от стомаха. Кравите ядат тревата и когато го правят са щастливи крави - имат pH ниво 7, омега-3 мазнини, полезни амино киселини, витамини и ензими, които подпомагат храносмилането. В повечето фирми за месо по света и у нас хранят кравите със зърнени храни или фураж, а когато това стане, pH нивото им пада до киселинното 4, което спира производството на всички здравословни съставки. Хранена по този начин, кравата трябва да бъде тъпкана с антибиотици, защото тялото и става податливо на бактерии и болести. Хранените с трева крави имат повече от 80% по-ниско съдържание на E.coli, бактерия, която се свързва с много чревни заболявания, от хранените със зърно крави. Ето защо е желателно, при възможност, да се насочите към животни, които пасат трева.

Животните, които пасат трева, имат в месото си повече витамин A и E, два много важни антиоксиданта, от хранените с фураж крави. Обикновено за антиоксиданти се смятат зеленчуците, но кравите пасат трева, а това се предава и към месото им.

Съдържанието на омега-3 мазнини при пасящите трева животни е много високо и е с над 60% повече от тези, хранени с фураж.

Пасящите трева животни имат по-голямо съдържание на CLA (свързана линолеична киселина). За CLA се смята, че има свойства за преборване на рака, увеличава метаболизма и намалява мазнините, подобрява мускулния растеж, намалява холестерола и триглицеридите, намалява инсулиновата резистентност и подобрява имунната система. Това може да ви се стори като чудна добавка и в действителност се продава като такава, но да си го набавите от животни, хранени с чиста трева е по-ефективно и натурално. CLA се намира и в млечните продукти, но повечето такива са отново от крави, хранени с фураж, което съответно намалява нивата на този хранителен елемент. Пасящите трева крави имат 500% повече CLA от тези, хранени с фураж. От хранените с трева крави идва ИСТИНСКОТО мляко, което е полезно за тялото.

Ако искате да сте железни, ще ви трябва желязо. Всъщност на всички ни трябва желязо, но при недостиг на желязо има недостатъчно захранване на градивни частици, които правят кръвните клетки, а те пренасят кислорода в тялото, следователно не получавате достатъчно кислород, когато ви липсва желязо. Трябва ни кислород, за усвояване на енергията, особено когато тренираме, така че е много важно да имаме добър прием на желязо. Да не говорим, че желязо се губи и през потта, така че на сериозно трениращите им се полага много по-голяма порция от средно-статистическия човек. Желязото е нужно и за здрава имунна система. Месата от животни, хранени с трева, са добър източник на желязо.

Месата от добичетата, хранени с трева са по-крехки, постни и нямат толкова мазнини. Тяхната ниско-въглехидратна диета и пашата ги прави стройни, секси животни. Те определено имат мазнини, но техните мазнини са полезни за вас и не са пълни с хормони и антибиотици. Мазнината задържа токсини в тялото, така че фуражно хранените животни са източник на всеки токсин, който са приемали. Не е хубава картинка. Запомнете, че вие сте това, което ядеш е яло и е било инжектирано. Трябва да готвите месото от животни, хранени с трева, на по-ниска температура от тези, хранени с фураж.


 
Трудното в случая е набавянето на такова чисто месо от частни стопанства, които се грижат хуманно за добитъка си и не го тъпчат с всевъзможни неща с цел по-бърза печалба.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес