Зареждане

Няколко урока от живота на Teofilo Stevenson

Няколко урока от живота на Teofilo Stevenson
Публикувано на: Юни 21, 2012 в 12:00 ч
Снимка: wikimedia.org

Легендарняият боксьор Teofilo Stevenson почива след сърдечен удар в Хавана на 60-годишна възраст. След себе си кубински боец остави някои доста мъдри уроци за тези, които практикуват и се възхищават на бойните спортове.

 1. Времето е велик учител

Любимият боец на Fidel Castro е тренирал при най-добрите треньори, като бившия олимпийски шампион Joh Herrera. При него той отдава години от живота си, които обаче си заслужават. Stevenson започва тренировки от 9-годишна възраст, натрупвайки 8 години опит преди да направи дебюта си при възрастните. Не много хора имат възможността да тренират от такава ранна възраст, но не всеки разбира нуждата от дългите часове в залата, които да те подготвят за големия ринг.

 2. Дебют със загуба

Teofilo Stevenson записва името си в историята на бокса благодарение на трите се олимпийски златни медала (1972/76/80), които печели в бокса. Само двама други боксьори са правили нещо подобно - унгарецът Laszlo Papp и кубинецът Felix Savon. Той може би щеше да спечели и четвърти, ако не беше бойкотирал олимпийските игри в Лос Анджелис през 1984-та. Макар и сега той да е смятан за невероятен боксьор, той започва със загуба, точно както всеки новобранец в голямата игра. Това се случва при дебюта му при възрастните, където излиза срещу много по-опитния Gabriel Garcia. Понякога излиза, че началните резултати са незначителни.

Вижте боецът в Пан-Амеирканснките игри през 1975-та в Мексико:

3. Повторения и още повторения

В етап от кариерата му, неговите треньори забелязали, че левият прав на Stevenson имал нужда от нещо. С много тренировки неговият ляв е един от ключовите моменти за да стигне той до невероятната статистика от 302 победи и само 22 загуби. Преди да отидете в залата се запитайте "Къде са моите слабости? Кои са моите силни страни?" Открийте слабите и силните си страни, говорете с треньорите си и ги коригирайте. Разликата може да усетите още в следващото си състезание или тренировка.

 4. Самопознание, желание и пари

На кубинецът му е бил предлагано заплащане от 5 милиона долара за да премине при професионалистите и да излезе срещу Muhammad Ali в двубой за титлата. Stevenson отказва. Той предпочита да остане в Куба и да мотивира млaдите състезатели и да стане герой в страната си. Какво ви мотивира? Само парите ли? Ако е така, това може да съкрати пътя ви значително, особено когато парите не са много. Или когато почти липсват.

 5. Какво имате, което другите нямат

Както и Ali, Stevenson смесва силата и обсега на тежката категория с издръжливостта и скоростта от леката. Кои аспекти владеете по-добре и какви качества имате, които във вашата категория липсват? Инвестирайте в това, да бъдете най-добрите.

 6. Двубоите, спортът и смисълът на живота

След като окачва ръкавиците си, шампионът започва да преподава на млади боксьори в националния отбор на Куба. Той възпитава шампиони и мъже и вижда как преподаването и ученето са две страни на една и съща монета. Това е може би и най-добрата поука от живота на Teofilo, която според някои е смисълът на това да сме на тази планета: първо, открий в какво си наистина добър. После, предай го на останалите.Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес